Bartoš se chystá za Zemanem. Chce vědět, koho pověří složením vlády

Pirátský předseda Ivan Bartoš prozradil, že by se rád v nejbližší době sešel s prezidentem Milošem Zemanem. Zajímá ho zejména názor hlavy státu na povolební situaci, především to, koho Zeman pověří skládáním vlády.

Za prezidentem Milošem Zemanem se chodí radit a ptát na jeho názory většinou členové vlády, případně poslanci koaličních stran, tolerujících komunistů či SPD. Členové opozice se u něj vyskytují výjimečně. Nyní by za Zemanem rád vyrazil pirátský předseda Ivan Bartoš, který nejspíš v říjnu povede do voleb společnou kandidátku Pirátů a hnutí STAN. Jeho spolustraníci společnou kandidaturu tento víkend schvalují.

Bartoše k zájmu o cestu na Hrad či do Lán vede touha znát názory prezidenta například na směřování země nebo na sestavování vlády po volbách. Řekl to na tiskové konferenci během dnešního on-line celostátního fóra Pirátů. Schůzka by se podle šéfa Pirátů mohla uskutečnit, až opadne krize související s pandemií covidu-19.

„Já plánuji třeba v nějakém měsíci, až opadne ta současná zdravotní krize související s covidem-19, zeptat se, popřípadě si i domluvit schůzku s panem prezidentem. A to zejména z důvodu, že nás trošku překvapil tím nestandardním vyhlášením voleb devět měsíců dopředu,“ vysvětlil Bartoš. „S čímž my jako Piráti fakticky rozhodně žádný problém nemáme, ani v otázce financování, ani fungování. Ale určitě bych se s ním chtěl pobavit o tom, kam by Česká republika měla jít v krizi tohoto roku a s deficitním rozpočtem,“ uvedl.

Chtěl by od prezidenta vědět, zda stále platí, že vítěz voleb je pověřen sestavováním vlády. „Nebo zda se vracíme k původnímu konceptu, který byl zažitý, tedy hledání většiny v Poslanecké sněmovně a ‚sto jedničky‘,“ dodal.

Prezident Zeman rozhodl již koncem loňského roku, že volby do Sněmovny budou 8. a 9. října. Například senátoři STAN chtějí, aby Ústavní soud toto rozhodnutí zrušil.

  Pavel navštívil Arcibiskupský palác, na Pražském hradě byl nácvik inaugurace

Prezident Zeman se vyhlášením voleb více než devět měsíců před jejich konáním výrazně odchýlil od dosavadní praxe své i svých předchůdců. Senátoři Starostů proto považují vyhlášení termínu voleb za zásah do férovosti volební soutěže a zvýhodnění vládních stran vůči vznikajícím opozičním koalicím.

Bartoš není podle svých slov příliš spokojen s tím, jak Hrad využívá některé své pravomoci nebo jak si je vykládá. Řekl také, že u prezidenta je jedním z faktorů „jistá nevyzpytatelnost“. Poukázal na zásadu „líná huba holé neštěstí“, a proto si chce domluvit schůzku. Dalším z bodů by měl být i prezidentův pohled na vývoj země v krizi.

Na schůzce s prezidentem by chtěl Bartoš jednat i o záležitostech, které se týkají státního rozpočtu. Ten Sněmovna na letošní rok schválila se schodkem 320 miliard. Schodek ale nezahrnuje změny v daňovém balíčku. To byl jeden z důvodů, proč sněmovní opozice kritizovala rozpočet jako nereálný. Daňový balíček prezident Zeman nepodepsal, ale ani nevetoval. Změny tak vstoupily v platnost.

Předseda Pirátů věří, že po sněmovních volbách bude už jeho strana prosazovat svůj program ve vládě. Členové Pirátů tento víkend ve vnitrostranickém hlasování rozhodují o schválení koaliční smlouvy se Starosty a nezávislými. „Vidím v tom spojení výrazně větší šanci pro lepší budoucnost Česka,“ uvedl.

Předseda STAN Vít Rakušan na fóru řekl, že bude rozhodnutí pirátské členské základny respektovat, ať už bude jakékoli. „Jsem přesvědčen, že bych chtěl sedět ve vládě, kde bude premiérem Ivan Bartoš,“ prohlásil. Také jemu dává spolupráce s Piráty smysl.

Piráti dnes představí veřejnosti své volební lídry do letošních sněmovních voleb a vyhodnotí výsledky v loňských krajských, senátních i předloňských evropských volbách. Bartoš poukázal na to, že Piráti jsou nyní zastoupení ve všech patrech politiky, od komunální úrovně přes kraje, Sněmovnu i Senát až po Evropský parlament. Například v kladenském obvodu loni uspěla kandidátka Pirátů Adéla Šípová.

  Od Šumavy po Krkonoše a Jeseníky napadne až 15 centimetrů sněhu

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com