Seznam Zprávy: Šarapatka podal kvůli Zemanovu výroku novou žalobu

/ct24.ceskatelevize.cz

Zdeněk Šarapatka, poradce tehdejšího premiéra Miloše Zemana, podal novou žalobu kvůli sporu s prezidentem o své údajné neschopnosti. Uvedl to server Seznam Zprávy. Šarapatka se obrátil na Okresní soud v Rakovníku, potvrdil serveru jeho advokát. Soudy se již sporem zabývaly v uplynulých letech. Šarapatka docílil omluvy od ministerstva financí, spor ale skončil u Ústavního soudu, který rozhodl, že odpovědnost za výrok má nést přímo prezident Zeman.

Žaloba podle serveru požaduje, aby se Zeman omluvil za výrok, že byl Šarapatka vyhozen ze sboru vládních poradců současného prezidenta pro neschopnost. Zemanův výrok je podle Šarapatky závažný, protože ho očernil a profesně i společensky dehonestoval. „Je-li jednou čest pošpiněna neopodstatněným obviněním vyjádřeným veřejně, a tím spíše v médiích, může být pověst a čest osoby poškozena navždy,“ citoval server ze žaloby.

Její dnešní podání k Okresnímu soudu v Rakovníku potvrdil Seznam Zprávám Šarapatkův advokát Artur Ostrý. Soud podle svého mluvčího Marcela Lehečka žalobu na ochranu osobnosti dostal, zabývat se jí bude soudce Vladimír Loutocký. Prezidentův advokát Marek Nespala o ní informace prozatím neměl.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka odešel z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě.

Šarapatka na ministerstvo financí podal žalobu kvůli tomu, že podle tehdejšího výkladu nešlo prezidenta přímo žalovat za výrok, který souvisí s výkonem jeho funkce. Soudy žalobě vyhověly a ministerstvo se Šarapatkovi následně omluvilo. Ústavní soud ale předchozí rozhodnutí soudů zrušil. Podle rozhodnutí Zemanův výrok nesouvisel s výkonem prezidentské funkce, a je tak nutné žalovat přímo jeho. Spor se tak vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

Šarapatka se poté domáhal toho, aby mohl žalovat místo ministerstva přímo Zemana, následně však oznámil, že žalobu stáhne a podá novou. Ministerstvo financí však se zpětvzetím žaloby nesouhlasilo, a spor proto dál pokračoval. Obvodní soud pro Prahu 1 v polovině října z procesních důvodů žalobu zamítl. Ostrý již v té době avizoval, že Šarapatka bude chtít podat žalobu novou.

  Sněžku zasáhl orkán o rychlosti přes 118 km/h, horní úsek lanovky nejede

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com