Kolaps na horách. Lyžařská střediska praskají ve švech

Lyžařská střediska v českých horách se v sobotu zaplnila lyžaři. Na mnoha místech musí dopravní situaci regulovat policie. Největším problém je prakticky všude neukázněnost řidičů a návštěvníků obecně. Situace se vyhrotila v Bedřichově v Jizerských horách, kde policie už dopoledne uzavřela příjezdové cesty a neotevřela je ani po poledni.

Ani po poledni policisté neotevřeli příjezdové cesty do Bedřichova v Jizerských horách. Platí to především pro příjezdy od Liberce a Jablonce nad Nisou. „Stále jsme na místě, stále to tam řešíme. Pořád platí, že příjezdové cesty do Bedřichova jsou uzavřené,“ řekl Právu krátce před jednou odpoledne mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Bedřichov čelil obrovskému náporu běžkařů i rodin s dětmi, přijíždějících na bobování a sáňkování na stráni nad bedřichovským stadionem už od brzkých ranních hodin. Po osmé hodině už bylo centrální parkoviště zcela plné a auta, která se už nedostala na parkoviště postávala už na silnici před výjezdem do sedla na Maliníku.

Jeden z návštěvníků to na sociální síti popsal takto: „Z Bedřichova jsme vyjížděli v 5.30 a díky tomu jsme měli úplně skvělou lyžovačku na velkém okruhu. Do 6.30 už téměř zaplněné centrální parkoviště, v osm už všude hasiči a před Maliníkem fronta aut. Kdo chce na lyže, měl vstávat před pátou,“ napsal.

Starosta: Za kolaps může neukázněnost

Podle starosty Bedřichova Petra Holuba (nez.) doprava v Bedřichově zkolabovala mimo jiné i proto, že lidé nechtěli využít parkoviště vzdálenější od stadionu, který je nástupním místem na Jizerskou magistrálu. „Řidiči neuposlechli rad hasičů, kteří se nám tu starají o parkoviště, nechtěli jet na vzdálenější parkoviště, kde ještě byla volná místa, zablokovali silnice v centru obce i u parkoviště na Maliníku. Za dnešní situaci může hlavně neukázněnost řidičů,“ řekl starosta.

  Sněmovna schválila rozpočet se schodkem 320 mld.

Podle Holuba jsou v Bedřichově a na Jizerské magistrále ideální podmínky. „Dnes teplota -3 stupně a prašan. Kdo sem jezdí pravidelně, tak musí vědět, že víkend v ideálních podmínkách bývá exponovaný a je potřeba přijet už třeba i na sedmou hodinu,“ dodal starosta.

Kocumová: To jsem nikdy nezažila

Na situaci v Jizerských horách si na sociální síti v sobotu postěžovala i bývalá reprezentantka v běhu na lyžích Zuzana Kocumová.

„Včera jsem se po dlouhé době zkusila davům vyhnout a jela na noční lyžování. Můžu říct, že jsem byla v šoku. Ok, na vzdálených místech, třeba kolem Knajpy, skoro pusto prázdno. Ale kolem Bedřichova? Parkoviště i večer plné, od Hřebínku tak jednolitý proud světýlek, že jsem myslela, že jsem se namíchala do neoficiáního Night Light maratonu. Dospělí, děti, malinké děti…,“ napsala lyžařka. „Tohle jsem opravdu v životě nezažila. Člověk musí za samotou a romantikou utíkat stále dál a dál. Snad jednou nezmizí úplně.“

Policie slíbila, že o uvolnění příjezdu do Bedřichova bude informovat. Kdy by to mohlo nastat, neupřesnila.

Zcela plné bylo v sobotu také parkoviště u skiareálu na Ještědu. Kolem poledne odjelo velké množství rodin domů a situace se trochu uklidnila. Hlavní sjezdovka Nová skalka je sice oficiálně uzavřená, nicméně na jejím dojezdu se sáňkuje, bobuje i lyžuje. Náporu nahrává i fakt, že skiareál nechal v provozu sedačkovou lanovku.

Ucpané jsou i Pustevny

Policie kvůli dopravnímu kolapsu v sobotu uzavřela také silnici třetí třídy do horského střediska Pustevny v Beskydech. Silnici III/4837, která na Pustevny vede z rozhraní katastrů Prostřední Bečvy a Horní Bečvy na Vsetínsku, zablokovala auta návštěvníků. Policisté nyní nahoru pouštějí pouze autobusy. ČTK to řekl policejní mluvčí Petr Jaroš.

„Na Pustevnách je přeplněné parkoviště, dopravu řídí naše hlídky. Podle předpokladů lidé opět vyrazili do hor,“ uvedl mluvčí. Podobná situace podle něj nastala i v souvislosti s vládními opatřeními také o minulém víkendu. Uzavírka téměř deset kilometrů dlouhé silnice pro osobní automobily by měla trvat až do nedělního podvečera.

  Plán návratu žáků do škol by se mohl vyjasnit koncem týdne

Dopravně přetížené jsou Pustevny dlouhodobě. Oblíbené horské středisko je nejčastějším výchozím místem pro výstupy na vrcholek Radhoště. V zimě nabízí také trasy pro běžecké lyžování. Kromě pěších túr se na Pustevny dá dostat právě po silnici z Horní Bečvy nebo lanovkou z Trojanovic na Novojičínsku.

Plná parkoviště v Krkonoších a Orlických horách

Pod náporem turistů se v sobotu rovněž zaplnila parkoviště v zimních střediscích Krkonoš a Orlických hor. Také zde dopravu reguluje policie a nabádá návštěvníky k ukázněnosti. Mnoho lidí se vypravilo na hory, i když jsou sjezdové tratě nařízením vlády uzavřené.

Podle policie jsou parkovací kapacity ve Špindlerově Mlýně a v Janských Lázních zaplněné. Postupně se plní i parkovací místa v dalších střediscích.

V okolí Černé hory v Janských Lázních je upraveno asi deset kilometrů běžeckých tras. „Spousta lidí si také bere saně a jezdí po černohorské silnici. Také pod Sokolskou boudou je upravená plocha na bobování a sáňkování,“ řekla Zina Plchová ze SkiResortu Černá hora – Pec. Podle ní se situace s parkováním nevymyká obvyklému stavu za běžné sezony, kdy lidé přijíždějící na sjezdovky zaplní parkoviště už před 10:00. Stále jsou volná parkovací místa na parkovištích na Hoffmanových boudách a pod Lesním Domem. Návštěvníci si mohou on-line zaplatit půjčení běžek, skialpinistických lyží nebo saní. Středisko se snaží dodržovat koridory a rozestupy pro návštěvníky na lanovce.

Policie kvůli velkému počtu návštěvníků a zaplněným parkovištím reguluje a podle potřeby omezuje dopravu také v Deštném v Orlických horách a na Šerlichu. Rovněž na běžkařské trasy v okolí Suchého vrchu na Orlickoústecku se vydalo velké množství lyžařů. Policisté žádají řidiče, aby parkovali na místech k tomu určených, nikoli na silnici I/11.

Ucpaná je také Železná Ruda a Špičák na Šumavě

Enormní nápor turistů zažívá také lyžařské středisko v Železné Rudě a na Špičáku na Šumavě. Příjezd do Železné Rudy byl v jednu chvíli zcela zablokován, většina parkovišť je na hraně kapacity. Dopravu reguluje policie. Lidé obsadili svahy se sáňkami a boby nebo se vydali na pěší túry, např. na Černé jezero.

  Stovky měst a obcí na Moravě dnes vyvěsí moravskou vlajku

Zdroj: https://www.novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com