Sprinty ve Val di Fiemme ovládli Švédové, Novák byl dvaadvacátý

Sprinty klasickou technikou v předposlední sedmé etapě Tour de Ski ve Val di Fiemme ovládli švédští běžci na lyžích, vyhráli Oskar Svensson a Linn Svahnová před dvojicí krajanek. Do vyřazovacích bojů postoupili tři čeští reprezentanti a vypadli v čtvrtfinále. Michal Novák obsadil 22. místo, Kateřina Razýmová s Kateřinou Janatovou se seřadily na 26. a 27. pozici.

V čele průběžného pořadí před finále na Alpe Cermis zůstali Rus Alexandr Bolšunov a Američanka Jessie Diggisová. Bolšunov, jenž v páteční klasické patnáctce vyrovnal pátou vyhranou etapou Tour za sebou rekord krajana Sergeje Usťugova ze sezony 2016/17, dnes skončil třetí. Digginsová byla desátá.

Bolšunov vyrazí v neděli do obávaného závěrečného stoupání s obřím náskokem 3:22 minuty před Francouzem Mauricem Manificatem. Novák je průběžně čtyřiadvacátý. Digginsová je v čele o 54 sekund před Ruskou Julií Stupakovou. Největší česká naděje v celkovém pořadí Razýmová si mírně pohoršila na 16. pozici, ale ztrácí jen dvanáct sekund na 13. místo.

Pětadvacetiletý Svensson zaznamenal výhrou největší úspěch kariéry, dosud nebyl ve Světovém poháru ani na stupních vítězů. Na pódium ho doprovodili Rusové Gleb Retivych a Bolšunov. Vítěz zahajovacího novoročního sprintu ve Val Müstair Federico Pellegrino z Itálie skončil čtvrtý.

Svahnová, Maja Dahlqvistová a Emma Ribomová se dnes postaraly o to, že Švédsko jako druhá země v historii obsadila ve sprintu Tour de Ski stupně vítězů. Předtím se to v roce 2015 podařilo Norkám, které letos miniseriál kvůli koronaviru vynechaly. Jednadvacetiletá Svahnová navázala na vítězství z úvodních dvou etap Tour a celkově v sezoně vyhrála počtvrté.

Úspěch sprinterek švédské výpravě alespoň částečně vynahradil zklamání z nuceného odstoupení Fridy Karlssonové. Třetí žena průběžného pořadí se v úterý bolestivě uhodila při kuriózní nehodě na pokoji, když jí při shybech na hrazdě praskly rámy dveří. V bolestech Karlssonová absolvovala ještě dvě etapy, ale dnes už nenastoupila.

  Krejčíková je ve finále v Dubaji, Bouzková v semifinále v Guadalajaře

Zdroj: https://www.sport.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com