Proti pandemickému zákonu roste odpor v Senátu. Je zbytečný, zaznívá

idnes.cz

Novela pandemického zákona, která po schválení v Poslanecké sněmovně míří do Senátu, nenachází podporu všech koaličních senátorů. Vadí jim zejména to, že návrh neprošel řádným připomínkovým řízením, podle jiných je v současné chvíli zbytečný. Senátorů, kteří to uvedli na svých sociálních sítích, přibývá.

Vláda na začátku února protlačila Sněmovnou po 35 hodinách jednání novelu pandemického zákona. Pro předlohu hlasovalo 70 ze 122 přítomných poslanců, výhradně z pěti vládních stran. Nyní návrh míří do Senátu, někteří senátoři se ale netají tím, že návrh nepodpoří.

„Od roku 2016 kdy jsem byl zvolen do Senátu PČR mám před schvalováním nového zákona poprvé smíšené pocity. (…) Je to zákon uspěchaný, nedotažený, obsahující ustanovení, s nimiž nemohu souhlasit, a podle mne v danou chvíli zbytečný,“ uvedl na Facebooku senátor Václav Chaloupek z hnutí STAN.

Negativně se k pandemickému zákonu vyjádřil také senátor Zdeněk Hraba rovněž z hnutí STAN. „Tuto sněmovnou schválenou novelu pandemického zákonu podpořit nemohu. Stejně tak, jako jsem nepodpořil celý pandemický zákon loni,“ uvedl na svých webových stránkách senátor.

Vadí mu zejména to, že pro projednání návrhu nebyly naplněny podmínky stavu legislativní nouze. Zákon podle něj také neprošel řádným připomínkovým řízením. „Zásadní pozměňovací návrhy byly do systému nahrány doslova za 5 minut 12,“ dodal Hraba.

Ruku nezvedne ani Jaroslav Chalupský za Svobodné. „Jsem proti pandemickému zákonu! Byl jsem proti již před rokem, budu pro zamítnutí zákona i nyní,“ napsal na Facebooku. Pokud se pro zamítnutí nerozhodne většina senátorů, bude Chalupský hlasovat pro pozměňovací návrh, který označil za „nejmenší zlo“.

K řadě senátorů, kteří nepodpoří novelu pandemického zákona, se přidal také Václav Láska. „Za zásadní považuji výtky týkající se stanovení účinnosti zákona na neurčito, nařizování karantény prostřednictvím SMS nebo omezení soudního přezkumu,“ vysvětlil svůj postoj na Facebooku.

  Morawiecki: Polsko a Česko chtějí společně požádat EU o peníze na uprchlíky

„Protože je (novela) z mého pohledu (zvláště ve lhůtách stanovených legislativní nouzí) neopravitelná, budu aktivně hlasovat pro její zamítnutí,“ doplnil Láska.

Senátorů je celkem 81, aby byla norma schválená, musí pro ni hlasovat nadpoloviční většina přítomných. Pětikoalice má v horní komoře parlamentu 66 senátorů.

Poté, kdy pandemický zákon projde Senátem, je nutný už jen podpis prezidenta Miloše Zemana. Ten v nedělním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že zákon podepíše.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com