K ANO podle Havlíčka přešla od voleb desetina tehdejších voličů Spolu

K ANO podle interních průzkumů opozičního hnutí přešlo od posledních voleb do Sněmovny nejvíc voličů od koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), řekl dnes novinářům první místopředseda ANO Karel Havlíček. Desetina tehdejších voličů nynějšího vládního subjektu Spolu by dnes volila ANO, dodal. Odmítl v té souvislosti, že by ANO cílilo na voliče SPD či lovilo v „hnědých vodách“.

Koalice Spolu ve volbách v roce 2021 ANO těsně předčila se ziskem 27,79 procent hlasů proti 27,12 procentům. Podle posledního modelu agentury STEM by ANO vyhrálo nyní volby se ziskem 33,4 procenta hlasů, druhá ODS by měla 13,2 procenta. Agentura Median v lednu zveřejnila průzkum, podle kterého by mohlo ANO počítat s 35 procenty hlasů, druhou ODS by volilo 13 procent lidí. ANO o víkendu pořádá volební sněm, jeho vedení by podle nominací mělo zůstat asi beze změn.

Havlíček dnes odmítl myšlenku, že by ANO kvůli získávání voličů „hnědlo“ a soustředilo se na voliče SPD. „ANO je dominantním hráčem, jde za námi třetina populace, sbíráme procenta ze všech politických směrů,“ uvedl. Nejvíc voličů podle profesionálních interních průzkumů získalo ANO od Spolu, podotkl. „Deset procent voličů Spolu by dnes přišlo k ANO, od SPD je to výrazně méně,“ uvedl.

Pro ANO je podle Havlíčka podstatné, že chce prosazovat svůj program. „Netvrdím, že se nesnažíme umírněnou část voličů SPD získat. Rozhodně si nemyslíme, že bychom mířili do ‚hnědých vod‘, mohl bych oponovat, že výrazně víc míříme do ‚modrých vod‘,“ uvedl.

ANO přesně před rokem při hodnocení druhého místa svého šéfa Andreje Babiše v prezidentské volbě konstatovalo, že chce pracovat pro voliče, které ignoruje vláda Petra Fialy (ODS). Babiš tehdy kritizoval lídry SPD a ČSSD (nyní SOCDEM), kteří podle něj zradili zájmy svých voličů přímou či nepřímou podporou Babišova protikandidáta a nynějšího prezidenta Petra Pavla. „Bude hlavním úkolem ANO přesvědčit voliče SPD a ČSSD (SOCDEM), že jedinou politickou silou, která od vstupu do politiky a vlády hájila jejich zájmy a bude je bránit i proti této asociální vládě, je hnutí ANO,“ řekl tehdy Babiš.

  Případ Farského je podvod, řekl Zeman. Prezidentův stav se zlepšuje

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com