Policie, ochranka i security. Co se děje okolo prezidenta v nemocnici

seznamzpravy.cz

Prezident Miloš Zeman je už několik dní v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Jeho přítomnost je znát i tím, že v areálu je zvýšený počet policistů a nechybí prezidentská ochranka.

Prezident Miloš Zeman je od neděle hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici, kam ho převezla sanitka rovnou z Lán. V neděli se nemocnice proměnila v přísně střežený areál.

V objektu nemocnice je několik bezpečnostních složek. Zaprvé je tady stálá soukromá bezpečnostní agentura. V době hospitalizace prezidenta například vždy striktně hlídá, zda někdo v areálu nenatáčí nebo nefotí.

Výjimkou jsou pouze oficiální tiskové konference, jakou měl například ředitel nemocnice a ošetřující lékař prezidenta Miroslav Zavoral v neděli.

Pro připomenutí: Když odsud prezident odjížděl po hospitalizaci v roce 2019, muži ze soukromé ochranné služby bundami, čepicemi nebo polystyrenovými deskami kryli objektivy televizních kamer a bránili v natáčení.

Soukromá agentura je v areálu i dnes, hlídá při vjezdu do nemocnice. Hlídkuje také u vchodu do pavilonu, kde je hospitalizovaný prezident Miloš Zeman. Před akutním příjmem je také policejní dodávka, kde jsou uniformovaní státní policisté.

Zemanova ochranka parkuje černé limuzíny u bočního vchodu, je tam několik mužů v civilu a jsou stále v pohotovosti. Je samozřejmostí, že ochranka je i ve vnitřních prostorách nemocnice na Klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny.

Několik policejních hlídek do areálu přijelo hned v neděli, když prezidenta do nemocnice převáželi. Seznam Zprávy se ptaly policejního prezidia, kolik policistů a z jakých útvarů je v areálu nemocnice. Tiskové oddělení ale na dotazy zatím neodpovědělo.

Jak to nyní v nemocnici funguje ohledně bezpečnosti popsala mluvčí Ústřední vojenské nemocnice.

„Bezpečnostní služba nemocnice plní úkoly související se zajištěním bezpečnosti nemocnice. Policie ČR, potažmo pověřené složky Ministerstva vnitra, zabezpečují úkoly související se zajištěním bezpečnosti hlavy státu,“ napsala ve vyjádření pro Seznam Zprávy mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

  Hraje Babiš podle pravidel? Jeho kniha přitáhla pozornost úřadu

ÚVN dlouhodobě zveřejňuje jen velmi stručné a obecné informace o stavu prezidenta. Naposledy ředitel Zavoral řekl, že nemá Zemanův souhlas se zveřejněním diagnózy.

Podrobnosti o stavu a prognóze nezveřejňuje ani Hrad, který také odmítá odpovídat na otázky. Mluvčí Jiří Ovčáček tvrdí, že prezident komunikuje a hospitalizace ho neomezuje ve výkonu ústavních pravomocí.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com