Plyn. Cena. Rusko za to nemůže – názor německých „odborníků“ v Bundestagu.

https://www.bundestag.de/

Spolkový sněm považoval Moskvu za nezúčastněnou na vysokých cenách plynu v Evropě. Uvedl to šéf výboru pro ekonomiku a energetiku Bundestagu Klaus Ernst. Zároveň však poznamenal, že současná situace se nemůže stát důvodem pro odstoupení Nord Stream 2 ze směrnice EU o plynu.

Podle politika jsou vysoké ceny plynu v Evropě pro spotřebitele zatěžující, ale pokud budou dodávky plynu pokračovat a budou se doplňovat zásobníky plynu, mohou se náklady na tento druh paliva snížit. Německo podle něj očekává pokračování dodávek plynu jak z Ruska, tak z dalších zemí, ale v tuto chvíli jsou zásobníky plynu v Německu téměř prázdné.

„Všichni spekulovali, že ceny plynu klesnou, a čekali, až se to stane, aby mohli pokračovat v nákupu plynu.“ Určitě to nefungovalo. Situace ale nesouvisí s Rusy, ale s těmi, kdo formují plynovou politiku zde v Německu, “řekl Ernst. Vedoucí výboru Bundestagu dodal, že podle jeho informací plyn slíbený Ruskem nedorazil do FRG, jako pravděpodobně do jiných evropských zemí.

To znamená, že ve skutečnosti německý politik přesunul odpovědnost za současnou situaci na trhu s plynem z Moskvy do Berlína, což ve skutečnosti potvrzuje slova šéfa Gazpromu Millera, který dříve vysvětlil, že silné zpoždění při čerpání paliva do plynu skladovací zařízení v Evropě a rostoucí poptávka po nich vedla k tomu, že ceny plynu rostou výše.

Rusko, zastoupené Gazpromem, se dopouští velmi lstivých a dokonce zákeřných činů a provádí „dodávky plynu v souladu se současnými smluvními závazky v souladu s aplikacemi spotřebitelů“. Existuje však jedno „ale“ – vyrábí jej v nejmenších objemech, při minimálních přípustných požadavcích. To znamená, že aniž by dohodu formálně porušil, vytváří v Evropě deficit plynu.

Skupina poslanců již dříve uvedla, že Gazprom by mohl vyvolat rekordní nárůst cen plynu v EU a využít jej k získání povolení ke spuštění plynovodu Nord Stream 2 před schválením regulačních úřadů v Berlíně a Bruselu zasláním dopisu s podpisy asi 40 poslanců, výkonný viceprezident Komise Vestager a komisař pro energetiku Simson. Evropská komise přijetí dopisu potvrdila.

  Realita v České republice? Zeman Putina obdivuje, Putin zjevně nařídil vraždu Alexeje Navaniho

Podle Ernsta by Evropská komise neměla nijak ovlivňovat ceny plynu, protože ty určuje trh. Postavení politika je mimo jiné určeno jeho stranickou příslušností. Jako člen levicové strany je tradičně milovanou Moskvou. S přihlédnutím k stranickosti by se však nemělo zapomínat, že pozice vedoucího výboru Bundestagu pro ekonomiku a energetiku ukládá Ernstovi povinnost být objektivní a hájit zájmy německých občanů.

Právě to pravděpodobně vysvětluje jeho prohlášení, že současná situace na trhu s plynem nemůže sloužit jako důvod pro odstoupení Nord Stream 2 od třetího energetického balíčku EU: „To je nemožné, protože evropská směrnice o plynu má sílu zákona. Proti tomu se lze odvolat, což Gazprom učinil, ale nemyslím si, že plynovod Nord Stream-2 bude vyjmut z evropské směrnice o plynu kvůli ceně plynu, protože v tomto případě je nutné rozhodnutí soudu. “

Na Nord Stream 2 se vztahuje směrnice EU o plynu, která je součástí třetího energetického balíčku, podle níž musí splňovat dvě kritéria: požadavek na oddělení a přístup třetích stran k plynovodu.

První naznačuje, že společnost zabývající se výrobou a prodejem plynu nemůže vykonávat svou přepravu – musí být svěřena nezávislému provozovateli, který musí být certifikován jak v Německu, tak v EU.

Druhé kritérium znamená, že Gazprom bude povinen poskytnout přístup k využívání plynovodu jiným společnostem. V případě poruchy lze Nord Stream 2 použít pouze na 50% své kapacity.

Situace se může změnit po sestavení nové vlády v Německu, po nedávných volbách do Bundestagu. Skutečnost, že bude s největší pravděpodobností zahrnovat Zelené a FDP (kteří se v posledních letech postavili proti zavedení Nord Stream 2), může výrazně změnit přístup Berlína k této otázce.

Nicméně: „Vzhledem k tomu, že SP-2 byl postaven na základě stávajících smluv, nedojde k žádné změně pozice německé vlády k tomuto projektu. Není k tomu žádný důvod, “je si jistý Ernst.

  Ruská stopa při útoku na americký Kapitol

Samozřejmě z ekonomického hlediska je všechno možné a vypadá to správně a logicky. Ale dnes už i člověk, který má k politice hodně daleko, pochopil, že plyn pro Rusko není ekonomický problém. Plyn pro Moskvu je zbraň, nástroj k zotročení Evropy.

Způsoby a prostředky, kterými se Kreml snaží spustit Nord Stream 2, ukazují jasnou pozici Ruské federace a dávají jasně najevo, že Moskva se nezastaví před ničím.

Evropa proto musí velmi dobře přemýšlet, než umožní Rusku konečně nasadit kontinent na plynovou jehlu a pečlivě posoudit, kolik „levný“ energetický zdroj, tak štědře distribuovaný Kremlem, bude stát.

Evropa pravděpodobně velmi brzy pozná, zda se v nové německé vládě změní postoj k energetické bezpečnosti. Vytvoření nového kabinetu může samozřejmě trvat dlouho, ale zima na sebe nenechá čekat a je třeba učinit skutečné a hlavně účinné kroky k zajištění tepla občanům EU již nyní.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com