Situace na železnici a dodávkách proudu se po větru uklidňuje, foukat bude znovu

Situace v Česku na železnici a v dodávkách elektřiny se po silném čtvrtečním větru k dnešnímu večeru většinou uklidnila. Zatímco dnes ráno bylo bez proudu asi 12.000 domácností, vpodvečer už byly v některých regionech dodávky zcela obnoveny či zbývaly maximálně stovky odběratelů bez elektřiny. Stále ale večer nejezdily vlaky mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem. Pojišťovny už evidovaly škody způsobené větrem za více než 100 milionů Kč, hlavně poškozené střechy nebo auta od spadaných větví a stromů. Krkonošský národní park na svém území neeviduje větší škody. Vítr poničil jednotlivé stromy, odhadem méně než 5000 metrů krychlových dřeva. Větrno má být i v nadcházejících hodinách a dnech.

Podle předpovědi vítr opět začne zesilovat dnes večer, kdy meteorologové očekávají v nárazech rychlost přes 65 kilometrů v hodině, na horách kolem 110 kilometrů v hodině. V noci v Čechách a na Vysočině poryvy krátkodobě zesílí až na 90 kilometrů v hodině. V sobotu večer vítr částečně zeslábne a v neděli a pondělí bude opět silný. Hladiny řek, které ve čtvrtek vystoupaly kvůli dešti a tání sněhu na povodňové stupně, klesly. Nicméně dnes večer kvůli dešti mohou v Krkonoších a Jizerských horách hladiny opět stoupnout, čtvrteční úrovně by ale neměly dosáhnout, uvedli dnes meteorologové. Opětovné překročení nejnižšího povodňového stupně ale nevyloučili.

Hasiči v souvislosti s počasím vyjeli ve čtvrtek od půlnoci do 20:00 v celém Česku k 4756 zásahům. Bylo to třináctkrát víc, než je dlouhodobý denní průměr, uvedla dnes Pavla Jakoubková z generálního ředitelství hasičů. Odstraňovali především stromy ze silnic a tratí a čerpali vodu ze zatopených domů. Nejvíce práce měli ve středních Čechách.

Od elektřiny silný vítr ve čtvrtek odstřihl statisíce domácností, v jeden okamžik to bylo přes 300.000 odběratelů. Dnes ráno zbývalo připojit k elektrické síti téměř 12.000 odběrných míst. Nenaplnil se předpoklad z rána, že by dodávky mohly být plně obnoveny dnes dopoledne. Ještě dnes večer energetici stále místy pracovali na opravách vedení. Například ve středních Čechách zbývalo k 18:30 připojit ještě 400 domácností, řekla ČTK mluvčí společnosti ČEZ Distribuce Soňa Holingerová. Třeba na Vysočině už ale bylo vpodvečer bez proudu už jen několik domácností a v Olomouckém kraji byly dodávky proudu po 16:00 kompletně obnoveny, sdělil mluvčí ČEZ Vladislav Sobol.

  Silné bouřky hrozí až do večera, menší toky se mohou rozvodnit

Stromy, které popadaly na koleje a trakční vedení a zastavily ve čtvrtek vlaky na desítkách míst, se podařilo odstranit. Ve čtvrtek Správa železnic evidovala kvůli silnému větru a popadaným stromům na koleje na 150 mimořádných událostí, aktuálně jsou téměř všechny železniční tratě zprovozněny. Před polednem byla otevřena i jedna z posledních neprůjezdných tratí, a to mezi Hlinskem v Čechách a Chotěboří. Mimo provoz zůstávaly i večer po pádech stromů ještě tratě Vojtanov – Františkovy Lázně na západě Čech, Rybník – Freistadt v jižních Čechách a Dobronín – Jihlava na Vysočině.

Lidé pojišťovnám zatím nahlásili v souvislosti se čtvrtečním větrem několik tisíc škod. Pojišťovny ale předpokládají, že v dalších dnech jich přibude nejen s ohledem na předpověď počasí, ale protože škody budou dodatečně nahlašovat i ti, kteří o víkendu pojedou zkontrolovat své chaty a chalupy. Například pojišťovna Kooperativa má nejvíce škod nahlášeno od klientů ze Středočeského, Plzeňského a Královéhradeckého kraje.

V krkonošských lesích ale vichřice doprovázená silným deštěm, která se přes Královéhradecký kraj přehnala, větší škody podle KRNAP nenapáchala. „Co zatím víme, tak jde většinou o jednotlivosti, možná zlomy ve vrcholových partiích stromů. V Krkonoších čtvrteční vichřice nebyla výjimečná. Odhadujeme, že vítr na území KRNAP poničil řádově nižší jednotky tisíců kubíků dřeva,“ řekl ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Při pohybu v lesích by si lidé měli přesto dávat pozor na padající větve či části stromů.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com