Biden: Putin se už rozhodl pro invazi, cílem útoku bude i Kyjev

wikipedia.org

Americký prezident Joe Biden je přesvědčený, že se jeho ruský protějšek Vladimir Putin již rozhodl pro invazi na Ukrajinu. Ačkoliv stále existuje prostor pro diplomacii, Rusko plánuje útok v příštích dnech, včetně útoku na ukrajinskou metropoli Kyjev, řekl v pátek šéf Bílého domu.

Máme důvody se domnívat, že ruské jednotky plánují a chystají se zaútočit na Ukrajinu v následujícím týdnu, v následujících dnech,“ řekl Biden. „Věříme, že jejich cílem bude i hlavní město Kyjev, město v němž žije 2,8 milionu nevinných lidí.“

Situace na východě Ukrajiny však zůstává podle úřadu zdejšího prezidenta plně pod kontrolou. V bojích tam zemřel jeden ukrajinský voják.

Když se Bidena novináři zeptali, zda podle něj Putin ještě zvažuje, jestli dát k útoku zelenou, Biden odpověděl: „Jsem přesvědčen, že to rozhodnutí už udělal.“ Jak připomíná deník The New York Times, Američané sice v posledních týdnech zveřejňovali velmi důrazná varování před invazí na Ukrajinu, zatím ovšem vždy zdůrazňovali, že šéf Kremlu finální rozhodnutí ještě neudělal.

Rusko shromažďuje řadu týdnů obrovské množství vojáků u ukrajinských hranic a vznáší vůči západním zemím bezpečnostní požadavky, Moskva nicméně odmítá, že by se chystala na svého souseda zaútočit. Americký velvyslanec při OBSE v pátek odhadl, že se v únoru počet ruských vojáků v blízkosti Ukrajiny zvýšil z přibližných 100 tisíc na nynějších 169 až 190 tisíc.

Proruští separatisté v Donbasu v pátek ohlásili hromadnou evakuaci obyvatelstva do Ruska kvůli obavě z útoku ukrajinské armády. Ukrajinská diplomacie to odmítla jako dezinformaci, Kyjev naopak varuje před provokacemi z ruské strany. Ukrajinská vojenská rozvědka GUR tvrdí, že ruské tajné služby nastražily výbušniny v řadě objektů veřejné infrastruktury v Doněcku.

Biden promluvil k novinářům po telefonátu s německým kancléřem Olafem Scholzem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, britským premiérem Borisem Johnsonem a dalšími představiteli Evropské unie a NATO.

  OSN: Uvnitř Ukrajiny je na útěku 6,5 milionu lidí, zemřelo 816 civilistů

Západní státníci se podle Bílého domu shodli, že budou pokračovat ve snaze o diplomatické řešení sporu, ale jsou připraveni rychle a koordinovaně přijmout ekonomické sankce vůči Rusku, pokud se Moskva rozhodne pro konflikt. Předmětem jednání bylo také zajištění bezpečnosti východního křídla NATO, uvedl Bílý dům.

Státníci a představitelé mezinárodních organizací budou také v sobotu 17. února na Mnichovské bezpečnostní konferenci debatovat o Ukrajině, Rusku a Severoatlantické alianci.

O rusko-ukrajinské krizi a systému kolektivní bezpečnosti států NATO mají hovořit mimo jiné šéf aliance Jens Stoltenberg, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, německý kancléř Olaf Scholz a americká viceprezidentka Kamala Harrisová.

Rusko v Mnichově zastoupeno není, pozvánku odmítlo. Ani Česko nemá na konferenci zastoupení, ministr zahraničí Jan Lipavský účast odřekl kvůli infekci. Agentura Reuters uvedla, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu zavítá na bezpečnostní konferenci do Mnichova, aby se ještě tentýž den vrátil do Kyjeva.

Své pochybnosti o účasti dal najevo i americký prezident Joe Biden, když v pátek řekl, že cesta do Německa v současné situaci nemusí být dobrou volbou. Američané se obávají, že by Moskva nepřítomnosti Zelenského ve vlasti mohla zneužít.

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron budou v neděli telefonicky hovořit o situaci na Ukrajině. Podle agentury TASS to v sobotu potvrdil Kreml.

Jednání Putina a Macrona se uskuteční v době vystupňovaného napětí na východě Ukrajiny, kde dnes proruští separatisté vyhlásili všeobecnou mobilizaci. Rusko u hranic s Ukrajinou podle USA shromáždilo až 190.000 vojáků a je připraveno k invazi. Moskva takové tvrzení odmítá.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov se chystají sejít 24. února v Evropě, sdělil dále Biden. Varoval přitom, že jakákoli ruská vojenská akce před tímto datem by znamenala, že Rusko „zavřelo dveře diplomacii“.

  Běloruský prezident říká, že covid-19 bez příznaků "přechodil"

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com