Zmrazená aktiva Ruské banky by měla být převedena na Ukrajinu jako kompenzace za ničení způsobené válkou: EU by neměla přispívat na financování putinovy ​​armády

Vzhledem k tomu, že ruská agrese proti Ukrajině trvá již devátý měsíc a uvalené sankce neovlivnily rozhodnutí Kremlu zastavit válku, zvažuje EU možnost konfiskace veškerého ruského majetku.

Mezi možnostmi je konfiskace absolutně všech zmrazených aktiv Ruské banky, která činí asi 300 miliard dolarů. Hovoříme o zmrazených aktivech v různých zemích světa, zejména v Evropské unii a USA. V současné době však EU pracuje na zabavení právě těch, které jsou na jejím území zmrazeny a jejich přesné množství není známo. V květnu 2022 bylo známo 23 miliard eur, ale tato částka se zvýšila. Evropská unie rovněž zvažuje možnost ponechat si aktiva Ruské banky jako záruky. To znamená, že mohou být teoreticky vráceni Moskvě, pouze pokud zaplatí Ukrajině reparace.

I kdyby byl zkonfiskován veškerý majetek Ruské banky, který je v současnosti ve světě zmrazen, tato částka na poválečnou obnovu Ukrajiny nestačí. V září společný odhad škod provedený ukrajinskou vládou, Evropskou komisí a Světovou bankou odhadl částku potřebnou na rekonstrukci na 349 miliard dolarů, ale stojí za zvážení, že nepřátelství pokračuje, Rusko pokračuje v ničení ukrajinských vesnic a měst a od 10. října zaútočil na energetickou infrastrukturu. Čili částka, kterou bude muset Rusko zaplatit ve formě reparací, každým dnem roste.

Miliardový majetek ruské centrální banky by se neměl vrátit do země agresora, protože to vyvolá ještě krvavější útoky ruské armády. Ukrajina, která každý den trpí raketovými útoky, tyto prostředky zoufale potřebuje k obnově vlastní infrastruktury.

  Rusové zadrželi pět krymskotatarských aktivistů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com