Demokraté podle CNN směřují k výhře v Nevadě, obhájí kontrolu Senátu

Při sčítání hlasů v Nevadě se do čela dostala stávající demokratická senátorka Catherine Cortezová Mastová. Její výhru nad republikánským kandidátem Adamem Laxaltem předpovídají i nové projekce stanice CNN a společnosti Edison Research. Pokud senátorka svůj post obhájí, tak si demokraté zaručí kontrolu nad Senátem i na příští dva roky.

Po aktualizaci průběžného sčítání kolem 3:30 SEČ vedla Cortezová Mastová nad Laxaltem o zhruba 5000 hlasů. Před tím měl velmi malý náskok o několik stovek hlasů Laxalt.

Pokud Cortezová Mastová vyhraje, budou mít demokraté jistých 50 senátorských hlasů. V případě, že by 50 mandátů měli i republikáni, tak svým hlasem bude v případě parity rozhodovat viceprezidentka Kamala Harrisová. Tím by si demokraté zaručili kontrolu nad Senátem i v druhé polovině prezidentského mandátu Joea Bidena.

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že je neuvěřitelně potěšený vývojem ve volbách a že se Republikánská strana musí rozhodnout, kým chce být. Šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer uvedl, že voliči odmítli nedemokratický a autoritářský směr, který razí republikánští příznivci bývalého prezidenta Donalda Trumpa, již odmítají uznat porážku v prezidentských volbách z roku 2020. „Amerika ukázala, že věří v naši demokracii,“ uvedl.

I v současném složení Senátu mají obě strany po 50 mandátech a v případě vyrovnaného hlasování rozhoduje viceprezidentka Harrisová.

Republikáni a demokraté se ještě utkají o jeden senátorský mandát v Georgii, kde se v polovině prosince bude konat druhé kolo volby.

Podle agentury AP v Nevadě zvítězil kandidát demokratů na post státního tajemníka Cisco Aguilar. V hlasování porazil republikána Jima Marchanta, který odmítal potvrdit výhru v Nevadě Joea Bidena v prezidentských volbách v roce 2020. Marchant patří mezi zastánce nepodložené domněnky šířené bývalým prezidentem Trumpem, že poslední prezidentské volby doprovázely podvody a nesrovnalosti. Úřad státního tajemníka je třetím nejvyšším postem ve státě a mezi jeho úkoly patří také dohled nad konáním voleb.

  Putin v projevu ke Dni vítězství označil invazi na Ukrajinu za jediné správné rozhodnutí

Republikáni zatím vedou ve Sněmovně reprezentantů, kde podle amerického tisku mají jistých 211 křesel. Do většiny jim tak chybí sedm mandátů. Podle poslední projekce společnosti Edison Research demokraté obsadí v dolní komoře nejméně 205 křesel. Ve zbývajících obvodech zatím nelze s přesností říct, kdo vyhraje.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com