V Rusku vydali zatykač na muže, díky němuž vyšlo najevo násilí na vězních

seznamzpravy.cz

V příslušném seznamu ministerstva se objevila stručná informace, že Sergej Saveljev, narozený v Minsku v roce 1989, je hledaný na základě článku trestního zákoníku. V souvislosti s jakým případem po něm úřady pátrají, není v záznamu upřesněno.

Ruské úřady začaly vyšetřovat zprávy o mučení ve věznicích poté, co se na veřejnost dostalo tříminutové video zachycující znásilňování spoutaného vězně ve vězeňské nemocnici v Saratovské oblasti. Záznam zveřejnila na svém účtu na sociální síti Telegram nevládní organizace Gulagu.net. Podle místních médií záběry pochází z minulého roku, scéna byla natočena loni 18. února ve vězeňské nemocnici pro trestance s tuberkulózou v Saratově.

Ruské úřady vydaly zatykač na muže, díky kterému se veřejnost dozvěděla o násilí páchaném v ruských věznicích na trestancích. Informovala o tom místní média s odvoláním na záznam ve federální databázi ministerstva vnitra.Organizace zároveň uvedla, že od informátora obdržela více než tisícovku videí potvrzujících systematické mučení v ruských věznicích. Některé další záběry následně rovněž zveřejnila. Podle zakladatele organizace Gulagu.net Vladimira Osečkina jde o více než čtyřicet gigabajtů natočeného materiálu zachycujícího mučení ve věznicích ve Vladimirské, Irkutské a Saratovské oblasti.

Na některých z nich je vidět, jak vězně s roubíkem v ústech připoutávají k postelím, pouští hudbu a znásilňují. Z materiálů podle Gulagu.net vyplývá, že vězni jsou týráni, aby se přiznali ke spáchání zločinů nebo aby přistoupili na spolupráci s dozorci.

Informátorem se ukázal být právě dříve vězněný programátor Saveljev. V poskytnutých rozhovorech uvedl, že byl v trestanecké kolonii najat na práce spojené se správou elektronických dokumentů a videozáznamů, díky čemuž získal přístup k videoarchivu.

„Místo vděku na adresu toho, kdo odhalil mučení – pátrání, pokus o zatčení a návrat do Ruska za každou cenu. Ruské bezpečnostní složky se snaží umlčet muže, který pomohl světu dozvědět se o zločinech proti lidskosti,“ reagovali na sociálních sítích novináři Gulagu.net na zatykač na Saveljeva.

  Nikdy nezůstanete sami, slíbil Biden po jednání se Zelenským

V souvislosti s kauzou ruské úřady mají v plánu předat žádost o zatykač programátora Interpolu. Aktivisté za lidská práva také hodlají apelovat na mezinárodní organizaci a navrhnout „zavedení moratoria na účast Ruska v této organizaci, dokud nedojde k reformě Federální vězeňské služby a celého vyšetřovacího a soudního systému a do ukončení mučení zatčených a odsouzených“, píší média.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com