Gazprom zastaví vývoz plynu do Moldavska, pokud do prosince nebude nová smlouva

plzen.rozhlas.cz

Ruský plynárenský gigant Gazprom pozastaví vývoz plynu do Moldavska, pokud nebude do začátku prosince podepsán nový dodavatelský kontrakt. Oznámila to dnes podle agentury Interfax firma. Moldavsko po vypršení dřívějšího kontraktu muselo kvůli nedostatku energie vyhlásit stav nouze, upozornila agentura Reuters.

Moldavská premiérka Natalia Gavrilitaová v pátek uvedla, že Moldavsko a Rusko se stále nedokázaly shodnout na ceně a dalších podmínkách nové dohody. Dlouholetý kontrakt s Gazpromem vypršel Moldavsku koncem září, podle listu Kommersant byl ale prodloužen do konce října.

Gazprom dnes uvedl, že Moldavsko mu za dodávky plynu dluží 709 milionů dolarů (zhruba 15,6 miliardy Kč), ale že moldavští představitelé odmítají výši dluhu uznat.

Podle zdroje agentury Reuters nyní Moldavsko požaduje snížení ceny plynu v nové smlouvě o polovinu. Podle druhého zdroje však Gazprom nabízí snížení pouze o čtvrtinu.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí včetně České republiky. Kontrolu nad firmou má Kreml.

Autor: ČTK

 

  Metro ode dneška prodlouží provoz, jezdit bude opět do půlnoci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com