Vláda chce dostat turisty do měst. Připraví nové vouchery za půl miliardy

seznamzpravy.cz

Ministerstvo pro místní rozvoj chce od července podpořit domácí cestovní ruch novými vouchery. Jsou omezeny částkou ve výši 3 000 korun na dospělého a 1 000 korun na dítě a mají pomoci hlavně velkým městům.

„Je více než zřejmé, že domácí turisté zamíří o letních prázdninách k vodě nebo do přírody a zaplní tradiční turistické lokality. Chybět ale budou ve městech. Kromě lázeňských voucherů proto nyní připravujeme vouchery na podporu podnikatelů ve městech,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Na tiskové konferenci upřesnila, že na podporu celkově resort vyčlenil 500 milionů korun. Prostředky jdou částečně z nevyčerpaných voucherů z loňského roku. „Kraje o to mají zájem. Praha už avizovala, že využije 50 milionů korun. Z našeho pohledu je správné, aby byl pobyt minimálně tři noci. Chceme, aby lidé ve městech zůstali a využili všech atraktivit,“ uvedla s tím, že detaily programu se ještě ladí.

Z hlediska škod, které turistickým lokalitám způsobila pandemie, je tato částka kapkou v moři. Jen Praha hlásí za loňský rok ztráty z cestovního ruchu ve výši 82 miliard korun. Celkové ztráty v České republice podle dat Prague City Tourism loni dosáhly 161 miliard korun.

Výzvu resort otevře v polovině července na tři měsíce, vyplácet však bude podporu zpětně už od začátku července. Neměla by skončit s koncem prázdnin, ale pokračovat do konce roku, například na podzimní prázdniny nebo advent. Finance jsou cíleny na podporu ubytovatelů v krajských městech, bude proto nutné, aby žadatel (například hotel či kemp) sídlil v katastru města. Služby, jako je vstupné na kulturní atrakce, však bude možné uplatnit v rámci celého kraje.

Podpora je ve výši 3 000 korun na dospělou osobu a 1 000 korun na dítě. Polovinu částky uhradí stát, polovinu musí dát ze svých rozpočtů města. Dostálová avizovala, že by chtěla projekt rozšířit i na statutární města. Současný program předloží příští týden vládě.

  Koruna o několik haléřů oslabila vůči euru i dolaru, burza posílila

„Každá aktivita, která oživí města bez turistů, je vítána. Ale může to dopadnout stejně jako lázeňské poukazy. Může to být velmi výběrová podpora, protože spousta zařízení a projektů na to nedosáhne. A my jako cestovní kanceláře a agentury zůstaneme mimo hru. Lázně neakceptovaly vouchery, které přinesla cestovní kancelář nebo cestovní agentura, chtěly jen klienty napřímo,“ upozornil místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Bez turistů je Ostrava i Praha

Právě krajská města jsou na tom z hlediska turistiky, zasažené covidem, nejhůř. Nejnižší obsazenost ubytovacích zařízení na letošní léto je podle dat rezervačního portálu Previo.cz na Ostravsku a ve Slezsku (18,6 procenta), na střední Moravě (19,1 procenta) a v Praze (22,8 procenta). Méně než třetinovou obsazenost mají také západočeské lázně (29 procent) a překvapivě i Krkonoše (27,9 procenta).

Průměrná obsazenost v celém Česku na léto je v tuto chvíli 32 procent. Nejlépe na tom jsou Orlické hory (58,1 procenta), Slovácko, Šumava a Český les. Celkově se v rezervačním systému za poslední měsíc zvedla obsazenost z 22 na 32 procent. Pokojonoc je měrná jednotka představující jeden obsazený pokoj za jednu noc.

Podle šéfa Previo Pavla Kotase mohou být při současném tempu rezervací hory brzy plné.

„Pokud bude toto tempo dále akcelerovat jako dosud, lze předpokládat, že do konce června již nebudou na horách a u jezer na letní prázdniny žádné volné týdenní pobyty a jen velmi málo víkendových,“ uvedl. Celková obsazenost vystoupá k 60 procentům, odhadl.

Letní dovolenou plánuje strávit v České republice 76 procent Čechů, vyplývá z průzkumu agentury CzechTourism. Za dovolenou, která v průměru potrvá třináct dní, utratí zhruba 6840 korun za osobu.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com