Z obnovitelných zdrojů nevyrobíme dost energie, řekl Fiala u prezidenta Zemana

idnes.cz

Pro nás je jaderná energie životně důležitá a budeme pro to hledat spojence, řekl premiér a lídr koalice SPOLU Petr Fiala v Lánech, kam dorazil na tradiční novoroční oběd spolu s manželkou Janou za prezidentem Milošem Zemanem a jeho ženou Ivanou. „Česká republika není schopna z obnovitelných zdrojů vyrobit dost energie,“ prohlásil Fiala v Lánech.

Česko spolu s některými dalšími zeměmi v čele s Francií usiluje o to, aby jadernou energetiku uznala Evropská unie jako čistý, obnovitelný zdroj energie. Proti tomu jsou zatím Německo i Rakousko.

„Bylo to příjemné setkání a považuji za důležité, aby se taková setkání uskutečňovala,“ řekl Fiala.

Nekulu jmenuje v pondělí prezident ministrem zemědělství

Premiér se s prezidentem dohodl, že se budou jednou za měsíc setkávat. Potvrdil, že již v pondělí Zeman jmenuje nového ministra zemědělství Zdeňka Nekulu, který nemohl být jmenován spolu s ostatními členy nové Fialovy vlády, na které se domluvili politici pěti stran – ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a hnutí STAN.

Zatím je pověřen řízením ministerstva zemědělství šéf KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Ještě před cestou do Lán vystoupil v diskusním pořadu v televizích Prima a CNN Prima News.  „Zrušit daňové výjimky samozřejmě nelze,“ odmítl premiér Fiala v debatě na CNN Prima News jeden z nápadů prezidenta Miloše Zemana, o němž mluvil ve vánočním poselství, aby byly zrušeny všechny daňové výjimky. Zemanův nápad by znamenal i zrušení daňových slev na děti.

Fiala také v polední debatě ještě před cestou do Lán řekl, že bude chtít společného kandidáta na Hrad alespoň za koalici Spolu. Má již v hlavě i konkrétní jména, ale za klíčové považuje, aby s tím souhlasil i člověk, kterého by rád jako společného kandidáta na Hrad viděl.

Tradici novoročních obědů prezidenta s premiérem na zámku v Lánech zahájil Zemanův předchůdce Václav Klaus. Zpravidla oba ústavní činitele doprovázejí manželky.Loni prezident Zeman obědval s tehdejším premiérem Andrejem Babišem jen ve dvou, důvodem byla omezení, která měla zabránit šíření koronaviru.

  Za přemluveného seniora k očkování bonus 380 Kč. Ponižující, míní lékaři

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com