Petr Fiala: Rusko demonstruje připravenost na ozbrojený konflikt a vydírá Evropu. Výzvy pro Českou republiku v roce 2022

zpravy.aktualne.cz/

Předseda vlády ČR Petr Fiala řekl, že Rusko se snaží vydírat Evropu dodávkami energie a ukazuje, že je připraveno na ozbrojený konflikt.

Řekl to během novoročního projevu zveřejněného na vládním webu.

Podle Fialy bude v roce 2022 hlavními aktivitami čečenské vlády boj s inflací, koronavirem a rostoucími cenami energií.

Český premiér podotýká, že podle některých ekonomů nelze inflaci udržet pod kontrolou, dokud nebudou ceny energií pod kontrolou.

„Na jedné straně je Rusko, které se snaží Evropu vydírat a dokonce ukazuje, že je připraveno na ozbrojený konflikt. Na druhé straně jsou velké evropské státy, které se rozhodly investovat do nezávislosti na fosilních palivech téměř za každou cenu,“ řekl Fiala.

Dodal, že je velmi důležité, aby „hlas České republiky byl slyšet a my musíme tvrdě bojovat za naše ekonomické a bezpečnostní zájmy.“

Fiala zároveň varoval před „populisty“ a „politickými záchranáři“, kteří by nabízeli jednoduchá řešení – něčeho se vzdát nebo se z něčeho dostat.

O to Moskva usiluje, podkopat situaci v EU zevnitř. A je velmi důležité, aby to nový šéf exekutivy České republiky pochopil.

Souběžně s energetickým vydíráním Rusko od konce října stahuje své jednotky k hranicím Ukrajiny. A i po rozhovoru s americkým prezidentem Bidenem Putin pokračuje v budování své ozbrojené přítomnosti na hranici s civilizovanou Evropou, jak dokazují údaje z Conflict Intelligence Team (CIT), nezávislých výzkumníků.

Pravda, Moskva plány na totální invazi na Ukrajinu popírá a dokonce předložila Západu ultimátum, které zahrnuje požadavek, aby Ukrajina nevstoupila do NATO a nerozmisťovala na ukrajinském území jednotky a zbraně.

Stalo se, že vnitřní záležitosti, které má česká vláda řešit, se úzce prolínají s vnějšími.

A pokud je inflace stimulovaná vysokými cenami plynu v Evropě (uměle nafouknutou Ruskem) otázkou ekonomické nezávislosti České republiky, pak Putinova demonstrace vojenské agrese (s tahem 100tisícové armády na hranici s Ukrajinou ), již otevřeně přináší Evropě přinejmenším nestabilitu nebo dokonce válku v plném rozsahu.

  Blinken poprvé jednal s Lavrovem. O čem dva diplomaté mluvili?

Hovoří o tom všichni adekvátní politici v Evropě. Polský premiér tak EU vyčítal, že dopřála Ruské federaci problém Nord Stream-2.

Podle Morawieckého EU opakovaně varovala, že se kremelský režim pokusí využít plynovod jako nástroj politického tlaku.

Šéf polského kabinetu tak komentoval Putinova slova, že ceny plynu v Evropě klesnou, až bude uděleno povolení ke spuštění ruského plynovodu.

„Je těžké najít lepší důkaz toho, o čem už několik let mluvíme, že Nord Stream 2 je nástrojem plynového vydírání, a Putinova slova to znovu potvrzují,“ řekl Moravetskij a zdůraznil, že postoj Ruské federace je, že západní Evropa bude dostávat plyn pouze tehdy, když bude „vyhovovat“.

Exprezident Ukrajiny Porošenko zase řekl, že ruská agrese nezačne v roce 2022, protože již probíhá a probíhá od roku 2014. Podotýká, že na Ukrajině není žádný zamrzlý konflikt, je tam válka s Ruskou federací.

Pátý prezident Ukrajiny také řekl, že sám Putin zatím neví, zda plně zaútočí na sousední „bratrskou“ zemi, ale vyzval spojence, aby věřili v realitu války.

„Prosím vás, abyste věřili: pokračování agrese je skutečné.“ Vím ale jednu věc: pokud nyní zavedeme strategii velmi vysoké ceny, kterou Putin platí, pak nezaútočí,“ zdůraznil ukrajinský exprezident.

A v těchto slovech pátého prezidenta Ukrajiny je velká pravda. Protože zabránění pravděpodobné úplné invazi Putina na Ukrajinu je dnes možná hlavním úkolem nejen evropského, ale i světového společenství.

A zadržet agresora na hranici s Ukrajinou znamená zachovat světový mír. Proto je jednota civilizované komunity tak důležitá v boji proti hrozbě, kterou představuje Kreml.

Pravda, mezi evropskými partnery, stejně jako v Euroatlantické unii, se vší samozřejmostí neadekvátních kroků Moskvy neexistuje jasné pochopení toho, co se stane v případě dalšího agresivního kroku Kremlu.

  Odpojení Ruské federace od SWIFT, odmítnutí ruských energetických zdrojů, propuštění politických vězňů Kremlu.

Jestliže Polsko a pobaltské země jasně poukazují na nemožnost flirtovat s Putinem a vyzývají Kyjev nejen k morální podpoře a „ujištění“, ale také k pomoci v oblasti zbrojení, pak čím dále na západ, tím více je taková podpora deklarativní Příroda.

Například šéf německého ministerstva zahraničí, které v předvolebním období vyjadřovalo spíše silné protiruské teze, se dnes staví proti poskytování zbraní Ukrajině s tím, že „další vojenská eskalace nepřinese Ukrajině další bezpečnost“.

„Země G7, stejně jako Evropská unie, daly velmi jasně najevo, že další vojenská eskalace na hranici s Ukrajinou a především porušování mezinárodního práva a porušování suverenity Ukrajiny bude mít pro Rusko obrovské politické a ekonomické důsledky. Ale nyní je výzvou zabránit další eskalaci, “řekl Berbock.

Poněkud nejednoznačná pozice. Ve skutečnosti jde o pokračování postoje k přesvědčování Putina k míru, který EU demonstruje už více než rok.

Zároveň NATO také neukazuje dostatečně jasnou pozici. Severoatlantická aliance, která si uvědomuje hrozbu ruské invaze na Ukrajinu, se s největší pravděpodobností vyhne drastickým akcím.

Velvyslanec ČR při NATO Jakub Landovský proto podotýká, že vzhledem k tomu, že Ukrajina není členem Aliance, má blok omezenou škálu nástrojů pro odpovídající reakci.

„Máme jen dva nástroje. Jedním z nich je odstrašování a s tím mohou být spojeny ekonomické sankce. A mohou být velmi vážné. A druhý je dialog, “řekl Landovský.

Americké a evropské zpravodajské služby nadále zaznamenávají hromadění ruských jednotek na hranici s Ukrajinou.

Energetickí experti deklarují neochotu Moskvy snížit míru dopadu plynu na kontinentu, naopak jej zvýšit.

Ekonomové hovoří o inflaci ve všech zemích EU spojené s ruským cenovým extremismem plynu.

Evropa vstoupila do roku 2022 rutinně. Jaký čas to ukáže. Je však důležité nejen pozorovat, ale také pochopit, že budoucnost kontinentu závisí na skutečných činech, na soudržnosti a touze států Starého světa budovat světlé a pokojné zítřky, což se děje dnes.

  Konec Zemanovy éry

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com