Méně nebezpečný omikron? Výhra pro virus i nás všechny, tvrdí imunoložka

seznamzpravy.cz/

Mám se očkovat, když mám dost protilátek? A jak se přirozeně imunizovat? Na tom se mezi sebou neshodnou ani imunologové. Teď se navíc přihlásila o slovo nová varianta omikron. Přinese další eskalaci epidemie nebo naopak naději?

Na to jsme se ve Výzvě ptali imunoložky a mikrobioložky a bývalé ředitelky mikrobiologického úřadu Akademie věd Blanky Říhové.

Na co se vás kolem koronaviru ještě nikdo nezeptal?

Nikdo se mě nezeptal na radu kolem výživy. To mi připadá maximálně důležité, protože to, jak se vyživujeme, ovlivňuje vlastně všechny naše reakce včetně imunitního systému. Všichni vědí, že vitamin C je důležitý, také vitamin B, já bych ráda zdůraznila to déčko, protože vitamín D má spoustu funkcí a jedna z nich je, že přímo brání vazbě viru na ty cílové epiteliální buňky.

Pojďme ale k tomu, o čem se teď píše nejvíc, na scéně je nový hráč varianta omikron. Už jste si ji stihla poměřit, jaký je to soupeř?

Už jsem si stačila leccos přečíst a pochopila jsem, že ona je sice ta mutace infekčnější, to znamená, že ji pravděpodobně snadněji chytneme, ale většina zpráv zatím praví, že je méně nebezpečná. To znamená, že ty projevy nemoci budou vlídnější, takže je taková představa, že to je dárek k Vánocům.

Berete to za jisté, nebo se to musí ještě potvrdit?

Jisté o koronaviru není opravdu nic, to se mění den ze dne, ale považovala bych to za možné.

Kolik lidí se musí ještě nakazit, abychom to mohli říct s jistotou?

Nejvíc informací o omikronu je z Jihoafrické republiky, jenomže tam je mladá generace, tedy průměr nějakých 35 let, čili to, jak omikron působí na tuhle mladou generaci, je něco jiného, než když se pak dostane do těch starších generací v Evropě. Takže skutečně nevím, ale myslím si, že když počkáme ještě týden, deset dní, už těch informací bude dostatek na to, abychom doufám mohli jásat, že Vánoce budou v pohodě.

Pokud je ta varianta nakažlivější, ale způsobuje mírnější příznaky, tak to znamená, že by v nemocnicích končilo méně lidí?

Ano, ale musíme vzít v úvahu, že ikdyž se nám ta čísla velmi příjemně snižují, pořád ještě těch nemocných je poměrně dost a z těch dosud prokázaných se může desetina, možná i třetina dostat do nemocnic. Čili ty nemocnice si oddechnou možná za 14 dní, tři neděle, ale do té doby pořád bude tam procento lidí, kteří budou vyžadovat tu péči.

Od viru je hloupé, aby zabíjel hostitele

Divačka se ptá: Od začátku pandemie někteří vědci tvrdí, že pro virus není výhodné svého hostitele zabít a proto bude muset mutovat do podoby, která nebude hostiteli způsobovat potíže. Zároveň ale jiní vědci varují před tím, že virus zmutuje do velmi nebezpečné a smrtelné podoby. Neprotiřečí si tyto názory?

Pravda je obojí, když to vezmete teoreticky z pozice toho viru, tak je od něj hloupé, aby si zabíjel hostitele, protože on si mimo hostitele lítá vzduchem a je vlastně mrtvý. Vesměs se rozmnožuje v tom hostiteli, takže ho potřebuje. Na druhou stranu ten virus sám o sobě není dostatečně rozumný a matka příroda ho vybavila tou schopností mutace, čili by se dalo říct, že lidé, kteří budou nakaženi tak smrtelně, že zemřou, tak zmenší množství té mutace, která si ty lidi zabíjí a začne převažovat třeba ta mutace omikron, která si je udržuje jako tkáňové médium.

  Vláda bude v pondělí rozhodovat o termínech střídání času na dalších pět let

Může být tedy omikron tou neškodnou variantou?

Zatím to vypadá, že by mohla, pokud i omikron ještě dál nezmutuje v nějakou nebezpečnější mutaci. Ale tak jak to vypadá momentálně, by to mohlo být pro virus výhodné neb hostitele udržuje naživu a pro nás výhodné, protože to bude v uvozovkách „ta chřipečka“.

Biolog Jaroslav Flegr na Primě CNN o omikronu řekl: „My se bojíme, ale možná nám pomůže tuto epidemii ukončit. To by byl dar z nebes.“ To by znamenalo, že tedy virus zeslábl, nezeslábl by ale do té doby než se objeví prostě další mutace?

Samozřejmě, to máte jako s chřipkou, vždyť tu chřipku tady máme samozřejmě řadu let a taky proti ní očkujeme a víte, že během těch let se objevila nová a nová mutace. Takže my jsme kdysi měli vakcínu na určitý typ viru a to se naimunizovalo, jenomže on ten rok se zrovna vyvinula nová mutace, ale dneska už máme takovou kombinovanou vakcínu, která pokrývá ty nejznámější pravděpodobné kmeny, takže já myslím, že totéž bude dřív nebo později s koronavirem. Představovat si, že koronavirus zmizí je samozřejmě iluze, on tu s námi bude, ale jak moc, to bude bude záležet na nás. My ten virus můžeme oslabit dvěmi věcmi – očkováním a v případě když je ta infekce velmi vysoká, tak omezením kontaktu. Jiná možnost není.

Když se objeví nová varianta nebo mutace, často se řeší, nakolik na ni bude působit očkování. Hrozí, že by tato jihoafrická mutace prolomila?

Epidemiologové mluví o tom, že by mohla prolomit to očkování, ale zatím si myslím, že jsou to jenom teoretické úvahy. My se očkujeme vakcínou, která je hlavně proti té původní alfa variantě, ale myslím si, že ty moderní metody přípravy vakcín jsou tak široké, flexibilní a rychlé, že oni dokáží vyměnit tu sekvenci, kterou nese messenger rNA, velmi rychle.

Pojďme se podívat podrobněji na to očkování: Aktuálně je v Česku očkovaných přes 6 milionů 460 tisíc Čechů. Na první pohled se to může zdát jako poměrně vysoké číslo, ale stále je podle odborníků hrubě nedostačující a třetí posilující dávku má teď skoro jeden milion a necelých 500 tisíc obyvatel. Brzy, tedy někdy po Štědrém dnu, to bude přesně rok od chvíle, co první vakcínu píchli tehdejšímu premiérovi Andreji Babišovi a válečné veteránce Emílii Řepíkové. Jaký to je s tím očkováním podle vás paní profesorko po roce výkon?

Řekla bych nic moc, protože většina takových těch států, které jsou hodnoceny lépe než my, tak uvádí 70-75 % nebo 80 % naočkovaných, Portugalsko snad 99 %, i Izrael má vysoké procento očkovaných.

Čím to tedy podle vás je?

Je to truc. Nevím jestli bych to nazvala truc podnikem, ale takovým postojem „já si nenechám nic diktovat, já jsem svobodný člověk.“ A je to třeba respektovat.

Tlačit na neočkované? Nehrotila bych to

Já prostě nerozumím těm důvodům proč se ti lidé nechtějí očkovat, ale myslím si, že už prošlo těmi médii tolik všelijakých osvětových věcí, že v tomhle momentě z mého pohledu další tlak na očkování bude znamenat protitlak. Ten kdo dneska řekl, že ne, tak mu budete říkat stokrát, ať se naočkuje, a on bude to stokrát odmítne. Já bych to už nehrotila.

Podobný názor má i Martin Buchtík, šéf STEM, který tvrdí, že vláda by se teď neměla soustředit na přesvědčování těchto lidí, ale měla by se soustředit spíš na to, aby namotivovala co nejvíc lidí k té třetí posilující dávce, k boosteru. Máte na to podobný názor?

Absolutně stejný, já si dokonce myslím, že když se trochu ubere z toho tlaku, dejte se očkovat, dejte se očkovat, že někteří lidé bohužel i ze zkušeností, které budou mít kolem sebe, kdy někdo z těch známých, nedej bože příbuzných ten covid chytne a chytne ho v té ošklivé podobě a dostane se třeba nedej bože na ty mimotělní oběhy tak pochopí, že se nejedná o žádnou legraci.

Zajímalo by mě taky, co si myslíte o nové proteinové vakcíně Novavax, která se má do Česka dostat v lednu. Myslíte si, že to bude jen další z řady, nebo je to nějaký průlom?

To je inaktivovaný virus. Z mého pohledu je to dobrá věc, protože vy se imunizujete všemi antigeny, které má ten virus na povrchu. Ale nemyslím si, že by to byl extra průlom. Je ale pravda, že jsem slyšela, že někdo čeká na tento typ vakcíny.

Pojďme ještě k povinnému očkování. Vyhláška o povinném očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let, kteří by měli povinně naočkovat do prvního března 2022, vzbuzuje velké emoce i podle nejrůznějších výzkumů. Podpora povinného očkování mezi Čechy není úplně jednoznačná. Celkem v populaci povinné očkování tedy podporuje 43% a stejně tak 43% je proti, ostatní si nejsou jistí. To vymáhání, je to podle vás správná cesta, kterou by Česko mělo v současné situaci jít?

Kdyby jste se mě zeptala před třemi týdny, tak bych řekla: Zvažte to, myslím si, že je to dobrá věc. Dneska když jsem mluvila s několika lidmi, kteří měli problémy po očkování, tak už si tak jistá nejsem. To znamená, že by tam muselo být jasně definováno, kdo by se očkovat neměl. Někde jsem četla, že těch lidí, u kterých zdravotní indispozice to nedovoluje, je málo. Ale já jsem sama v posledním týdnu mluvila s dvěma blízkými lidmi, kteří mi živě vylíčili, jak jim po očkování dobře nebylo a proč se ho bojí.

A není to přirozená reakce na to očkování?

Já bych tu teplotu, nebo že je někdo malátný tři dny, nebrala příliš vážně, ale jsou lidi, kteří opravdu mají závažnější problémy než je jenom tohle, tak tam by bylo na místě je respektovat.

Nejsou bezinfekční. To je také něco, co jsme nevěděli. Já myslím, že se dlouhou dobu myslelo, že když se naočkujete a máte protilátky, že když virus dostanete, ty protilátky ho zlikvidují a vy jste bezinfekční. Ono to není pravda. Je to tak, že i ti očkovaní mohou být infekční, ale ve většině případů ta dávka, kterou na vás prsknou není tak robustní a není tak ohrožující.

Pojďme se teď podívat na pozadí jakých čísel se tady teď bavíme. V listopadu jsme den za dnem pokořovali v počtu nakažených rekordy, teď počty nákaz klesly a pohybují se plus mínus kolem 15 tisíc nakažených denně. Došli jsme podle vás na takové to pomyslné plato, o kterém řada odborníků mluví?

Ano, ti co navštívili Jihoafrickou republiku tomu říkají stolová hora, to je takový efekt, že to zůstává na takovém tom pomyslném platu a pak to spadne dolů. Je to asi tak, že to v těch posledních dnech osciluje kolem těch 15 tisíc a ono to tak ještě nějakou dobu bude a pak doufejme, že to poklesne. Ale i těch 15 tisíc představuje poměrně značné procento lidí, kteří se mohou dostat do nemocnice a zatížit ty lékaře.

Vánočních trhů je mi líto

Vláda aktuálně s dalšími opatřeními čeká jak se epidemie vyvine. Aktuálně platí taková, že je omezený provoz restaurací do 10 hodin večer, hromadné akce, do provozoven se může jen po prodělaném covidu nebo očkování, testy už nestačí a zrušené jsou třeba vánoční trhy. Odpovídají podle vás tato opatření té situaci, ve které se nacházíme?

Tak ty vánoční trhy, těch je mi líto. Oni mají trochu pravdu v tom, že když se chodí po těch všelijakých obchodních střediscích, že tam ta nákaza může být dokonce vyšší. Já si ale myslím, že by bývalo stačilo říct: nebude se tam podávat punč ač na ty trhy chodíme rádi právě kvůli tomu punči. Ale dobře, punče bychom se vzdali, těch buřtů bychom se vzdali, ale prodej těch věcí bych bývala nechala.

Nenahrává té současné situaci i počasí? Je poměrně chladno, něco nad nulou. Mrholí, občas zasněží.

Říkali jsme si, že bude léto, bude svítit sluníčko, ono se mu to tomu koronaviru líbit nebude. Byl tam sice přes léto menší pokles, ale nebylo to tak razantní, že by třeba vymizel. Čili nejsem si jistá jestli to počasí působí na virus, spíš to počasí působí na naši citlivost a tam se to potom odrazí. Ten virus je docela spokojenej pokud je venku trochu vlhko, ale nemyslím, že nějak dramaticky.

Pojďme dát na závěr jednu konkrétní radu od imunoložky, lehce jsme načali vitamíny, čím ještě podpořit imunitu? Co je tedy nejdůležitější?

Především nepanikařit. Neděste se, jsme v situaci jaké jsme, není to poprvé ani naposledy. Buďte rozumní, nechoďte tomu zbytečně naproti. Ale když můžete, tak se pobavte třeba návštěvou divadla. Říká se: Veselá mysl půl zdraví, čisté ruce půl zdraví, tak když to dáte dohromady, budete si mýt ruce a budete v dobré náladě, tak máte covid pokrytý.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com