Počasí i kontroly na hranicích uzavřely silnici I/7 u Chomutova

irozhlas.cz/

Silnice I/7 mezi Chomutovem a obcí Hora Svatého Šebestiána ve směru na Německo je uzavřená kvůli kalamitnímu počasí a z důvodu kolon kamionů stojících před hraničním přechodem do Německa. Sasko zavedlo na hranicích kontroly kvůli nepříznivé epidemické situaci v České republice. Dálnice D8 je plynule průjezdná, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Bližší informace ČTK zjišťuje. Na hraničním přechodu v Pomezí nad Ohří na Chebsku se znovu tvoří dlouhé kolony kamionů.

Berlín od neděle oficiálně obnovil stálé hraniční kontroly na pomezí s Českou republikou. První den kontrol se provoz na hranicích obou států kvůli slabšímu víkendovému provozu obešel bez komplikací.

Hranice obou sousedních zemí mohou překračovat s negativním testem jen němečtí občané a cizinci s trvalým pobytem v Německu. Po příjezdu musejí do karantény. Výjimku z karantény mají mimo jiné nákladní dopravci, kteří rovněž musejí mít test. Rozbor potřebují i lidé, kteří chtějí Německem projet, v takovém případě ale musí tranzit doložit humanitárními důvody.

Kolony kamionů se tvořily již v pondělí od časných ranních hodin na dálnici D8. Jak na dálnici, tak u Hory Svatého Šebestiána jsou odběrové stany, kde se mohou nechat řidiči otestovat na koronavirus.

Výjimku z opatření mají také někteří pendleři. Na základě celoněmeckého nařízení dostali původně výjimku jen zdravotníci. Sasko rozhodlo, že vlastním zemským nařízením na seznam výjimek přidá ještě pracovníky v zemědělství, zejména v živočišné výrobě.

Na přechodu v Pomezí n. O. se znovu tvoří dlouhé kolony kamionů

Na hraničním přechodu v Pomezí nad Ohří na Chebsku se znovu tvoří dlouhé kolony kamionů. Kvůli přísnějším kontrolám na vstupu do Německa řidiči na odbavení čekají. Kolona byla ráno asi jeden až dva kilometry dlouhá, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

  Češi složili více než 1,3 milionu dolarů na tank T-72 pro ozbrojené síly Ukrajiny

Kolony před přechodem sahají až před přehradu Skalka. Na české straně pokračuje i dnes testování řidičů nákladních aut nebo pendlerů. Podle mluvčí Karlovarského kraje Jany Pavlíkové je zatím provoz testovacího centra naplánován nepřetržitě do 17. února 20:00.

Přísné kontroly při vjezdu do Německa jsou důsledkem toho, že Německo zařadilo Českou republiku mezi oblasti s vysokým výskytem mutací koronaviru. Do Německa tak může vjet jen velmi omezená skupina lidí. Kromě občanů Německa a lidí s trvalým pobytem v Německu mají výjimku například nákladní dopravci, kteří ale rovněž musí mít aktuální negativní test. Výjimku z opatření mají také někteří pendleři.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com