Česko má zájem o plyn z Ázerbájdžánu, řekl ázerbájdžánský prezident v Berlíně

Česká republika je jednou z evropských zemí, které mají zájem o dodávky zemního plynu z Ázerbájdžánu. Dnes to na tiskové konferenci v Berlíně po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem prohlásil ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev. Plyn z této země chtějí podle něj i Maďarsko či Chorvatsko. Mluvčí české vlády Václav Smolka ČTK sdělil, že o dodávkách zemního plynu jedná Česko s řadou zemí.

„Náš vývoz plynu do Evropy zvyšujeme. Zatímco v roce 2021 jsme vyvezli do Evropy jen osm miliard kubických metrů zemního plynu, letos to bude asi 12 miliard. To znamená polovinu celého našeho exportu,“ řekl Alijev. „Musím také zdůraznit, že náš vývozní potenciál není omezen jen na Evropu. Velkými trhy jsou pro nás Turecko a také Gruzie,“ uvedl.

„Objednávky jsme obdrželi i z dalších zemí. Mezi těmito zeměmi je i Česko, Česká republika,“ řekl Alijev. „Také Černá Hora, Bosna a Hercegovina a Chorvatsko. A ještě další země chtějí plyn z Ázerbájdžánu,“ uvedl.

Český premiér Petr Fiala už loni v létě zmínil, že v rámci přípravy na zimu vláda jedná mimo jiné s dodavateli plynu z Ázerbájdžánu nebo Kataru. „O dodávkách zemního plynu jednáme s řadou zemí, abychom zajistili jeho dostatek a zároveň bezpečnost dodávek pro české občany,“ sdělil dnes ČTK Smolka.

Ázerbájdžán vedle Turecka a Gruzie již nyní dodává zemní plyn do Řecka, Bulharska, Itálie a od letošního roku nově Rumunsko. „Naším záměrem je dodat první plyn do Maďarska, na tom pracujeme. Jednáme také s vládou Albánie,“ řekl dnes Alijev.

Evropská unie se po ruské invazi na Ukrajinu snaží vyrovnat s výrazným omezením dodávek plynu z Ruska, a vidí proto v Ázerbájdžánu energetického partnera. Loni EU s touto kavkazskou zemí podepsala memorandum o navýšení dodávek plynu. To připomněl i Alijev. „Na základě tohoto memoranda budeme do roku 2027 vyvážet do Evropy ročně 20 miliard kubických metrů plynu. To je náš cíl,“ řekl prezident.

  Ukrajina uvalila sankce na proruského podnikatele Viktora Medvedčuka a jeho ženu

Scholz na tiskové konferenci energetickou spolupráci Ázerbájdžánu s Evropskou unií ocenil jako působivou. Zároveň řekl, že vedle dodávek plynu se do budoucna otevírá také možnost dovozu zelené energie z Ázerbájdžánu do Evropy.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com