Trump je obviněný v souvislosti se snahou zvrátit výsledky voleb

echo24.cz

Bývalý americký prezident Donald Trump byl obviněn kvůli snahám zvrátit výsledky prezidentských voleb v roce 2020, v nichž ho porazil Joe Biden. Informují o tom zahraniční agentury, podle kterých jde už třetí obvinění exprezidenta, jenž se chce do Bílého domu vrátit ve volbách příští rok. Velká porota sedmasedmdesátiletého politika obvinila ve čtyřech bodech včetně spiknutí. K soudu ve Washingtonu se má dostavit ve čtvrtek odpoledne.

Pětačtyřicetistránkový soudní dokument podle agentury AP uvádí, že Trump byl po volební prohře „odhodlaný zůstat u moci“ a plánoval spiknutí, kterým chtěl podvrátit „základní demokratické principy americké federální vlády, konkrétně proces hlasování, sčítání hlasů a potvrzování výsledků v prezidentských volbách“.

Trumpovy snahy vyvrcholily 6. ledna 2021 útokem jeho příznivců na budovu Kapitolu, při němž zemřelo několik lidí.

Kampaň Trumpa další obvinění znovu označila za hon na čarodějnice

Kampaň Donalda Trumpa nejnovější obvinění exprezidenta označila za další „zkorumpovanou kapitolu“ v politicky motivovaném „honu na čarodějnice“. Informuje o tom dnes agentura AP. Trump byl v úterý obviněn kvůli snahám zvrátit výsledky prezidentských voleb v roce 2020, v nichž ho porazil Joe Biden. Jde už třetí obvinění za poslední měsíce pro sedmasedmdesátiletého politika, jenž se chce do Bílého domu vrátit ve volbách příští rok.

Trumpův tým si postěžoval také na načasování obvinění, které přišlo dva a půl roku po daných událostech a v době rozbíhající se kampaně před příštími volbami. Důvodem je podle něho snaha o zasahování do voleb.

Pětačtyřicetistránkový dokument vyšetřovatelů uvádí, že Trump byl po volební prohře odhodlaný zůstat u moci a činil kroky, kterými chtěl podvrátit „základní demokratické principy americké federální vlády, konkrétně proces hlasování, sčítání hlasů a potvrzování výsledků v prezidentských volbách“. Exprezident, který čelí obvinění ve čtyřech bodech, se podle vyšetřovatelů mimo jiné dopustil spiknutí s cílem podvést americkou vládu a pokusu připravit voliče o jejich právo na spravedlivé volby.

  Výzva pro Ukrajinu bude neztratit během zimy iniciativu, řekl Zelenskyj

Trump se nesmířil s porážkou a dokola nepravdivě tvrdil, že Biden zvítězil jen díky podvodům a volebním nesrovnalostem. Vytvářel také tlak na činitele některých amerických států ve snaze zvrátit výsledek hlasování a po viceprezidentovi Mikeovi Penceovi požadoval, aby odmítl volební výsledky potvrdit.

Pence je ale potvrdil, protože mu podle jeho přesvědčení i drtivé většiny expertů ústava ani nic jiného nepovoluje. „Naše země je důležitější než jeden člověk. Naše ústava je důležitější než kariéra jednoho člověka,“ reagoval na obvinění Trumpa Pence, který se také uchází o republikánskou nominaci na prezidenta. Nikdo, kdo se povyšuje nad ústavu, by podle něj neměl být prezidentem.

Trumpovy povolební snahy vyvrcholily 6. ledna 2021 útokem jeho příznivců na budovu Kapitolu, při němž zemřelo několik lidí. Zvláštní vyšetřovatel Jack Smith ho ve svém vystoupení po oznámení obvinění označil za bezprecedentní útok na sídlo americké demokracie. Útok byl podle něj podnícen lhaním Trumpa, který podle obvinění opakovaně říkal nepravdu o volbách, i když věděl, že tak činí, na což ho upozorňovali i představitelé jeho vlády.

Trump například tvrdil, že v Georgii hlasovalo během čtyř dnů 10.000 mrtvých nebo, že v Arizoně volilo přes 30.000 lidí bez amerického občanství. Ani v těchto, ani v případě dalších podobných tvrzení to nebyla pravda.

Podle obvinění Trump lhal, aby vytvořil „intenzivní celonárodní atmosféru nedůvěry a hněvu“ a „podkopal důvěru veřejnosti ve volební proces“.

Vyšetřovatel Smith také uvedl, že bude usilovat o rychlý soudní proces. K soudu ve Washingtonu se má Trump poprvé dostavit ve čtvrtek v 16:00 místního času (22:00 SELČ), aby si zde vyslechl obvinění.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com