Mimořádný zátah na Slovensku. Policie zasahuje proti soudcům spojovaným s Kočnerem

Slovenská policie při středeční razii zadržela více než deset soudců a advokátů, kteří jsou spojováni s kauzami stíhaného podnikatele Mariána Kočnera. Informuje o tom list Sme a další média. Podle serveru Aktuality.sk kriminalisté zadrželi i bývalou náměstkyni na ministerstvu spravedlnosti Moniku Jankovskou. Už loni policie několika soudcům zabavila kvůli jejich kontaktům s Kočnerem mobilní telefony.

Policie na sociální síti ráno uvedla, že probíhá razie vyšetřovacího týmu Mlha s názvem Bouře. „Víc informací poskytneme až v okamžiku, kdy to procesní situace dovolí,“ oznámila policie.

Podle zjištění slovenských médií policie zasahuje na několika místech země a zaměřuje se na lidi z justice, kteří byli v kontaktu s Marianem Kočnerem, případně figurují v jeho komunikaci přes šifrovanou aplikaci Threema.

Mezi zadrženými jsou kromě Jankovské i advokát Miroslav Mojto, ale také soudkyně Denisa Cviková, Zuzana Maruniaková a sestra Jankovské Andrea Haitová. Zadržena byla i místopředsedkyně slovenského nejvyššího soudu Jarmila Urbancová, která zmíněný soud řídí od loňského podzimu kvůli tomu, že tato nejvyšší soudní instance v zemi nemá svého předsedu.

Televize Markíza zmiňuje rovněž bývalého předsedu okresního soudu v bratislavské Petržalce Dušana Srogončíka. Právě tento soud rozhodoval v kauze Kočnerových směnek vůči televizi Markíza.

Všichni zadržení byli převezeni k výslechu do sídla Národní kriminální agentury (NAKA) v Nitře. V neprůstřelné vestě a v doprovodu ozbrojenců sem byl převezen i Kočner.Po výslechu začali policisté soudce postupně převážet do věznic v okolí Košic na východním Slovensku, kde sídlí ústavní soud, píše Sme. Právě ústavní soud musí podle ústavy nejprve dát souhlas k uvalení vazby na soudce, a to na podnět generálního prokurátora. O samotném návrhu na vazební stíhání soudců by pak rozhodoval jiný soud.

Kočnerův mobil jako vodítko

Policie chce zadržené obvinit hned z několika trestných činů. Podezření z rozsáhlé korupce, zasahování do nezávislosti soudu, zneužívání pravomoci a maření úkolů vyplynula z komunikací, jež policie zajistila v Kočnerových mobilních telefonech.

  Dánsko pozastavilo očkování vakcínou od firmy AstraZeneca

Podle informací listu Sme není mezi zadrženými bývalý místopředseda okresního soudu Bratislava I Vladimír Sklenka, který s policií spolupracuje. Sklenka si s Kočnerem vyměnil na devět tisíc zpráv, ve kterých se zmiňují i úplatky.

Podle Aktualit.sk byli pro Kočnera klíčoví právě Sklenka a Jankovská. Threema naznačuje, že tito dva Kočnerovi pomáhali při koordinaci dalších soudců.

V novodobé historii Slovenska jde o první akci svého druhu proti soudcům v takovém rozsahu. Loni policie několika představitelům slovenské justice zabavila kvůli jejich kontaktům s Kočnerem mobilní telefony. Následně bylo několik soudců postaveno mimo službu.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3060752-slovenska-policie-pri-utajene-razii-dopadla-nekolik-soudcu-meli-vazby-na-kocnera

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com