Koronavirové prázdniny začaly, platí zákaz hromadných akcí i návštěv v nemocnicích. Nakazilo se až 69 lidí

Hygienici vyzvali účastníky country večírku, který proběhl 6. března v restauraci U Marty v Nelahozevsi, aby je ihned kontaktovali. Člověk, který na akci hrál, má diagnostikovaný koronavirus. Zatím je v Česku dosud oficiálně 64 lidí, u kterých testy potvrdily nákazu koronavirem nového typu. Zřejmě je ale nakaženo již 69 osob, pět případů hlásí soukromá laboratoř, jejíž výsledky ověřuje Národní referenční laboratoř. Vláda vyhlásila mimořádné prázdniny, ve středu již žáci do škol nejdou. Od úterního večera platí i zákaz hromadných akcí, kde by se shromáždilo více než sto lidí.

Začaly prázdniny – mimořádné, koronavirové. Jak dlouho potrvají není zřejmé, z dosavadních vyjádření politiků vyplývá, že budou nejméně dvoutýdenní – s tím počítá zatím i ministr školství. Hovoří se ale i o tom, že by mohly trvat až měsíc. Vláda nařídila přerušit výuku na školách od základních po vyšší odborné a rektoři na její doporučení vesměs přerušili výuku i na vysokých školách.

„Prezenční výuka je zapovězena a podle toho mají školy konat. Netýká se to zaměstnanců,“ upřesnil ministr školství Robert Plaga (ANO). Zaměstnanci škol podle něj mohou plnit povinnosti buď přímo ve škole, nebo i z domova v rámci takzvané home office. Může se stát i to, že budou mít zcela volno. „V případě, že by pro ně nebyla práce, tak je to překážka na straně zaměstnavatele a zůstávají doma,“ podotkl Plaga. Totéž platí podle právníka Jiřího Matznera v případě nepedagogických pracovníků – například kuchařů z uzavřených školních jídelen.Koronavirové prázdniny se týkají asi 1,7 milionu žáků a studentů, kteří ale nebudou mít úplné volno – ze škol by jim měly chodit úkoly. „Budeme v kontaktu s dětmi, v případě mladších dětí s jejich rodiči.

Budeme jim úkoly zadávat třeba elektronickou formou,“ ujistil prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Také na vysokých školách se počítá s tím, že výuka bude probíhat dálkovou formou. Odpadají ale například i hodiny praktického výcviku na učilištích.

S dětmi do deseti let mohou prvních devět dnů zůstat doma rodiče (samoživitelé až 16 dnů), kteří v tom případě budou pobírat ošetřovné ve výši 60 procent základu svého příjmu. „Vyplní potvrzení o nároku na dávku. Nevyplňuje praktický lékař, ale dotčená škola,“ zdůraznila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Podle České správy sociálního zabezpečení to však platí pouze pro zaměstnance. Živnostníci na ošetřovné nemají nárok, a to ani tehdy, když si připlácejí pojištění.

  Kalousek: TOP 09 by měla žádat vládu o úpravu rozpočtového výhledu

Jestli budou zkoušky v plánovaném termínu, se rozhodne za 14 dnů

I když mnohé děti přijaly zprávu o mimořádných prázdninách s nadšením, jsou i tací žáci, kteří radost nemají. Především ti, které letos čekají závěrečné či přijímací zkoušky. „Jsem zaskočen – nepříjemně, protože nás čeká maturita a o přípravu ve škole přijdeme,“ reagoval na úterní zprávu například nastávající maturant z českobudějovického gymnázia Matěj Frydrych.

Ministr školství zdůraznil, že se zatím počítá s tím, že se všechny zkoušky budou konat v plánovaných termínech. Záležet bude hlavně na délce mimořádných prázdnin. Zda se zkoušky přece jenom neposunou, by se mohlo rozhodnout v horizontu 14 dnů. „V tuto chvíli je to předčasné,“ poznamenal Plaga.

Podle ředitele kunratické základní školy Víta Berana ale opatření, kterým se přerušila výuka, všeobecně „zklidnilo veřejnost, protože nejistota přináší víc paniky než jasně vydané závazné pokyny“.

Divadla vracejí vstupné nebo mění termíny. Přesunout termíny musí i snoubenci a pozůstalí

Kromě výuky ve školách, což je nařízení platné od středy, se nesmí již od úterního podvečera konat hromadné akce, na kterých by se sešlo více než sto lidí. Projevilo se to například tak, že se utkání hokejové ligy odehrála bez diváků. Divadla a kina potom zrušila představení.

Ta se buď přesouvají na pozdější dobu, nebo divadla vracejí vstupné. Například Národní divadlo zcela ruší všechna představení do 17. března. „Kdo si koupil lístek on-line, dostane peníze rovnou. Ostatní prosíme, aby s námi komunikovali skrze mail a budeme vracet na účty, pokud to jenom trochu půjde,“ uvedl ředitel divadla Jan Burian. Později oznámí zlatá kaplička, jak naloží s představeními naplánovanými na další týdny.

Některé inscenace či koncerty by se ale mohly odehrát i bez diváků – před kamerami ČT Art či mikrofony rozhlasu.

Uzavřela se také mnohá muzea či knihovny. Národní památkový ústav uzavřel všechny památky ve své správě, které bývají přes zimu k dispozici turistům. Počítá s tím, že odloží otevření ostatních, plánovaných před koncem března, oznámila ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková. Turistické objekty jsou uzavřené také na Pražském hradě, lze se procházet pouze po nádvořích – areál Hradu zůstává otevřen.

  Plaga: Učitelé se asi od března budou moci očkovat proti covidu

Zákaz shromáždění se vztahuje i na akce jako pohřby nebo svatby, pokud by na ně mělo přijít přes sto lidí. Podle náměstka ministra vnitra pro řízení sekce státní správy a samosprávy Petra Mlsny proto musí matriky zjistit, zda snoubenci se sňatkem počítají i za těchto okolností.

„Tam, kde se nebude účastnit svatby, pohřbu nebo jiné akce více než sto osob, tak se tyto akce mohou uskutečnit,“ podotkl.

Od úterý jsou zakázány návštěvy v domovech seniorů i nemocnicích – kromě dětských oddělení.

Na přerušení výuky reaguje MHD, jezdí méně spojů

V souvislosti s vyhlášeným volnem omezily radnice provoz městské hromadné dopravy. Nejezdí školní spoje, v Praze byl také omezen provoz několika dalších linek včetně autobusů 119, které obsluhují Letiště Václava Havla. V době, kdy výrazně upadá poptávka po létání, nechalo město snížit počet spojů přibližně o polovinu.

„Ruší se provoz školních linek 251 až 275, dále dochází k delším intervalům u autobusových linek číslo 107, 119, 143 a 147,“ uvedla mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

Dálková doprava naopak zůstává v provozu včetně mezinárodních spojů, ovšem s výjimkou linek do Itálie. Již dříve přerušil spojení na Apeninský poloostrov RegioJet, nyní ho následoval i Flixbus. Přímé vlaky z Česka do Itálie nejezdí, nově ale není možné cestovat ani s přestupem. Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) končí všechny své vlaky před italskými hranicemi a přerušení spojení ohlásila i Německá dráha (DB).

Dopravu v ČR ovlivňují i další opatření zavedená v minulých dnech. Na deseti silničních hraničních přechodech z Německa a Rakouska hlídky namátkou kontrolují auta, posádkám měří teplotu. Během úterý zastavila policie přes 43 tisíc aut. S podezřením na koronavirus jich 162 odstavila, v karanténě skončili tři lidé. Zdravotní stav kontrolují hlídky na hranicích také u cestujících v dálkových mezistátních vlacích.

Železniční dopravci dostali instrukce, jak postupovat v případě, že se v některém spoji během cesty objeví někdo s podezřením na nákazu koronavirem. „Máme celkem 12 místností – zejména v pohraničních prostorách stanic, ale jedná se i o Prahu, hlavní nádraží – kam by případně zásahová zdravotnická služba měla možnost odvézt cestujícího a řešit další postup,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Ministerstvo dopravy potom má připravené dezinfekční přípravky. „Dojde-li k situaci, že komerční dopravce nebude mít dezinfekci ze svých běžných standardních zdrojů, může se na nás obrátit a my jsme schopni mu toto dodat,“ uvedl ministr Karel Havlíček (za ANO).

  Na pražském Barrandově se srazily dva autobusy, řidič a jedna cestující utrpěli zranění

České dráhy se kromě dezinfekčních přípravků snaží chránit své průvodčí tím, že zavedly bezkontaktní kontroly jízdních dokladů či karet. „Předložené doklady kontrolujeme, je-li to možné, pouze vizuálně. Prosíme cestující o spolupráci při snaze o omezení fyzického kontaktu,“ vyzval železniční dopravce.

Nakazilo se dosud 64 lidí, pět dalších pozitivních výsledků se ověřuje

Nákaza koronavirem nového typu byla v Česku do úterního večera potvrzena u 64 lidí a nejspíše propukla nemoc COVID-19, kterou virus způsobuje, u 69 osob v republice. Pět pozitivních testů hlásí soukromá laboratoř, její výsledky se ale ještě ověřují.

První jistý případ nicméně již má Plzeňský kraj, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Jde podle něj o ženu, která byla lyžovat v italském Livignu.

„Paní byla po příjezdu z Itálie v karanténě. To znamená organizační opatření zamezila jejímu kontaktu s ostatními. Potvrzuje se i u nás, že nařízení karantény pro navrátivší z Itálie mělo smysl,“ doplnil plzeňský hejmtan Josef Bernard (ČSSD). V úterý se první pozitivní případy vyskytly v Pardubickém kraji a v Kraji Vysočina. Nejvíce nakažených ale zůstává v Praze s 34 případy. V Ústeckém kraji je potvrzeno 12 infikovaných.

Většina lidí, včetně nových případů z úterý, pobývala v poslední době v Itálii, ministerstvo zdravotnictví považuje za problematický případ taxikáře, který v zahraničí nebyl. Jinak se ale podařilo dohledat původce nákazy u všech nemocných.

Nemoc se nicméně dále šíří. Kvůli snaze zpomalit ji vyzvali hygienici, aby se jim ozvali lidé, kteří se v pátek zúčastnili večírku v Nelahozevsi, kde vystoupil člověk, který byl později pozitivně testován. „V případě, že jste v inkriminovanou dobu uvedené zařízení navštívili, nelze vyloučit, že mohlo dojít k blízkému kontaktu s osobou nemocnou COVID-19,“ uvedla obec Nelahozeves. Obecní úřad doporučil účastníkům akce, aby se obrátili na pracoviště hygieny v Mělníku – zavolali na linku 736 521 327 nebo 736 521 428.

Podle ministra Vojtěcha jsou z lékařského pohledu všichni, kdo se koronavirem nakazili, stále nemocní. „Přestože jsou někteří pacienti, kteří již neprojevují klinické příznaky, cítí se zdraví, stále jsou infekční. Musíme provést dva kontrolní testy v rozsahu minimálně 24 hodin, které jsou negativní, abychom je mohli označit za uzdravené. Zatím vždy vyšly pozitivní,“ shrnul.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com