Peking jako vektor rozvoje za současných okolností. Odváží se Kyjev k otevřenému sblížení s východem a co to znamená pro EU.

Hlavní novinkou minulého týdne byl nepochybně podpis dohody mezi Berlínem a Washingtonem o plynovodu Nord Stream 2. Tvrdili to všechna hromadná sdělovací prostředky na planetě, což není překvapující, protože „mírumilovný“ plynovod, který byl Kremlem umístěn jako „čistě ekonomický projekt“, jde daleko za hranice Německa a Ruské federace (mezi který je ve skutečnosti položen) a může se stát časovanou bombou neregionální úrovně.

Spiknutí, jak se tomu v Evropě velmi výstižně říkalo, mezi Merkelovou a Bidenem udeří primárně na Ukrajinu, která je ve skutečnosti ve stavu ozbrojeného konfliktu s Ruskou federací, nyní je v této konfrontaci jedna s druhou s agresor.

A otázka se netýká pouze možného odmítnutí společnosti Gazprom čerpat plyn přes ukrajinský plynovod a ztráty Kyjeva, v tomto případě až 2 miliard dolarů ročně. Rizika spočívají v tom, že poté, co Moskva dostala příležitost obejít Ukrajinu v dodávkách modrého paliva, může s Ukrajinou dělat, co chce, aniž by se bála reakce Evropy (jejíž pohodlí již nebude záviset na ukrajinském tranzitním potrubí), a bude velmi pravděpodobně zkuste tuto příležitost využít.

Nyní bude Kreml schopen zvýšit svůj politický tlak na Kyjev, který byl dříve obrovský.

Jak může Ukrajina reagovat? Obecně, co může Kyjev v této situaci postavit proti Moskvě a jak zareaguje na celou situaci?

Odpovědí na tuto otázku může být událost, která se stala před několika dny, což může napovědět o dalším vývoji událostí na evropském kontinentu.

Dne 13. července se prezident Ukrajiny setkal se svým čínským protějškem. Možná je slovo „kolega“ v této souvislosti trochu přehnané, s ohledem na rozsah srovnávaných čísel, ale konverzace přesto proběhla.

Zajímavá je v tomto případě skutečnost, že se jednalo o první osobní kontakt mezi dvěma vůdci od Zelenského prezidentství, i když v nepřítomnosti, ale stále o kontakt.

A ještě jedna věc – konalo se bezprostředně po návštěvě prezidenta Ukrajiny v Německu a vzhledem k tomu, že cesta, respektive její výsledky pro Zelenského nebyly příliš úspěšné (Berlín zcela jasně definoval svůj postoj k otázkám důležitým pro Kyjev, která se pro prezidenta Ukrajiny stala do určité míry studenou sprchou a pravděpodobně nakonec odstranila možná očekávání podpory Berlína Kyjevu v záležitostech důležitých pro první) pohled na východ.

  Byl schválen šestý balíček sankcí. Moskvu očekává částečné ropné embargo a odpojení od SWIFTu.

Téma Čína se obecně stalo na Ukrajině velmi populární. Ve světle událostí, které se v této zemi odehrávají, to nepřekvapuje. Jaký je však tento pokus Kyjeva najít spolehlivého spojence, nebo neochota provést skutečné reformy, kvůli nimž není Ukrajina formálně přijata do EU a NATO?

Zdá se, že ukrajinské orgány si konečně uvědomily, že evropská budoucnost, která se zdála být velmi blízká, pro ně v tuto chvíli nesvítí. A situace s „Nord Stream-2“, pravděpodobně konečně střízlivý Kyjev. A pak je tu otázka: kdo je v této věci vinen – Ukrajina, která upřela zrak na Čínu kvůli „odvrácenému Západu“ nebo stejnému Západu, který nevidí skutečné reformy na Ukrajině, a proto je není ve spěchu předvést skutečné kroky k tomu.

Ať je to jakkoli, jedna věc je jasná – rovnováha sil v Evropě a ve světě jako celku se mění a zdá se, že dramaticky.

Ukrajinské úřady můžete jakkoli chcete kritizovat za jejich nezkušenost a nedůslednost, předkládání nových požadavků a pohrození jim neposkytnutím vojenské a finanční pomoci, ale jedna věc je jasná – Ukrajina se ve skutečnosti ocitla tváří v tvář agresivnímu Kremlu .

A dohoda, či spíše tajná dohoda mezi Německem a Spojenými státy o Nord Stream 2, je dokumentem, který tento postoj ve skutečnosti formalizuje a potvrzuje postoje stran.

Pokud jsou akce Berlína v této situaci jasné: Německo těží z Nord Stream a ekonomicky i politicky tím, že dostává levný plyn přímo z Ruska a stává se největším evropským centrem, zvyšuje politický vliv v regionu, pak jsou Bidenovy dividendy z této dohody poměrně nejednoznačné.

Bílý dům soustavně kritizoval Nord Stream 2 a byl jeho divokým protivníkem od samého začátku výstavby tohoto plynovodu. Tento projekt není pro Spojené státy ziskový ani z ekonomického, ani z politického hlediska. Nevýhody společnosti Biden jsou navíc zřejmé jak ve Spojených státech, tak i v zámoří – v Evropě i v Asii. Jediným srozumitelným vysvětlením vlastníka Bílého domu, pokud jde o změnu polohy a nebrání dokončení stavby plynovodu, byla neochota kazit vztahy s Německem. Plynovod však jako nástroj jejich implementace může v budoucnu hrát roli trojského koně a stát se časovanou bombou, která odstartuje, nikdo neví, kdy, ale může k ní dojít kdykoli.

  Polsko-běloruská hranice jako ukazatel schopnosti EU odolat skutečným hrozbám ze strany Kremlu

Co přimělo Washington, aby se v polovině cesty setkal s Berlínem – nesmírný význam přátelství s Německem pro Washington v této době nebo stejně bezvýznamná role Ukrajiny v oblasti zájmů Spojených států? Je pravděpodobné, že v tomto řešení byly akumulovány obě hodnoty.

Pouze jedna otázka zůstává záhadou: jak mohl Biden, moudrý až šedivý, který strávil půl století v politice a zkušený, který vládl čtyři funkční období jako kancléřka lídra EU Merkelové, mohl pokračovat o Kremlu a dopustit, co se stalo ? Neuvědomili si, že svým rozhodnutím o Nord Stream 2 skutečně otevřeli Pandořinu skříňku?

Koneckonců, tato dohoda, SRN – USA, je signálem pro svět, a především pro Moskvu, a kdo ji vyslechne, je otázka.

Dohoda Merkelová-Bidenová velmi připomíná dokument z doby před téměř stoletím – Pakt Molotov-Ribbentrop, který také nese docela eufonické jméno a zdá se, že měl udržovat mír. Výsledek je znám.

Ale tuto zprávu, která nese americko-německou dohodu, uslyší i Peking. A tady začne to nejzajímavější, respektive to už začalo. A celá struktura, kterou Washington šermoval (a Američané potřebují „přátelství“ s Berlínem, především pro efektivní konfrontaci s Čínou), se může zhroutit a převalit trosky samotných Spojených států.

Slabost, kterou USA ukazují na ukrajinskou otázku, již přečetl Peking, který navazuje komunikaci s Kyjevem.

A zde je pozice ukrajinského vedení docela pragmatická. Washington a Berlín nenechaly Kyjevu žádný manévrovací prostor, ve skutečnosti jej vrhly do „náruče“ Číny.

Rozhovor s Si Ťin-pchingem, podepsaná dohoda o spolupráci s ČLR na úrovni vlád obou zemí, prohlášení vůdců ukrajinského státu, postoj vůdců opozice ohledně Pekingu svědčí o rozsáhlém sblížení ze dvou zemí.

A prohlášení šéfa pro-prezidentské frakce v ukrajinském parlamentu, že „Principy jeho strany a Komunistické strany Číny jsou do značné míry stejné a oni (vládnoucí strana) hodlají převzít zkušenosti komunistické strany Číny při řízení ekonomiky a budování státu, “mluví samo za sebe – komentáře jsou zbytečné.

  Ruská federace praská ve švech - média

To znamená, že práce na sbližování je v plném proudu. Ukrajinský prezident v rozhovoru s vůdcem Číny vyjádřil naději, že „Ukrajina se pro Čínu stane mostem do Evropy“.

Jedinou otázkou je, o jaký most se bude jednat a kdo ho bude používat. Zatímco EU (s ohledem na zlepšování vztahů se Spojenými státy) upustila od smlouvy s Čínou, na níž se pracovalo několik let, je Ukrajina nucena navazovat vztahy se svým východním partnerem.

Kam to vede? Ustupuje západ a východ kontinentu znovu? A slouží tomu „mírumilovný“ „Nord Stream-2“, který jasně vymezuje zájmy střední a východní Evropy. Kam tedy vede pozice Washingtonu? A jak oprávněná je politika „přátelství“ s některými na úkor „ignorování“ ostatních. Jak zodpovědná, nebo přesněji – nezodpovědná, je tato pozice Washingtonu ve vztahu ke Kyjevě?

Nebo je Ukrajina příliš daleko? A válka probíhající na ukrajinském východě se zdá být tak neškodná a prakticky nereálná někde v New Yorku nebo Chicagu? Američané si to pravděpodobně mysleli před sto lety, až v prosinci 1941 padly první bomby japonského letectví na lodě a přistávací plochy v Pearl Harbor.

Jak řekl Einstein, v naší realitě je vše velmi relativní.

A je velmi důležité pamatovat si na hodiny historie, protože je dobrá učitelka.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com