Válka má různé podoby. Jak ruská agrese proti Ukrajině ovlivňuje státy Evropy.

Totální invaze kremelských vojsk na Ukrajinu, kterou Moskva nazývá denacifikací, pod rouškou velmi dobrých úmyslů, je vlastně plnohodnotná válka.

Ruské fašistické jednotky bombardují a ostřelují poklidné čtvrti, infrastrukturní zařízení, vymazávají celá města z povrchu zemského.

Válka na ukrajinské půdě se ale mnoha Evropanům stále zdá být něčím pomíjivým a samotná Ukrajina je definována jako velmi vzdálená, nacházející se někde na dvorcích civilizace.

Ve skutečnosti je válka mnohem blíž, než by se mohlo zdát. Téměř 2 měsíce ukrajinský lid bránil své právo na svobodu.

Přitom v každé ze zemí, nejen východní, ale i střední a dokonce i západní Evropy, je každý den cítit veškerá skutečná válka.

Válka má mnoho tváří a všechny jsou neatraktivní. Jednou z těchto hypostáz nepřátelství je uprchlík. Civilisté, kteří utíkají před bombovými útoky, popravami a násilím, se snaží uniknout z válečné zóny na bezpečná místa. Lidé utíkají před válkou.

A v takové chvíli je velmi důležitá podpora zahraničních partnerů, kteří se v tuto chvíli stávají skutečně blízkými, téměř rodinnými.
Česká republika jako jedna z prvních deklarovala připravenost hostit uprchlíky v případě vypuknutí bojů na Ukrajině. Se začátkem invaze do Kremlu okamžitě otevřela své dveře ukrajinským občanům. ČR se dnes stala spásou pro statisíce Ukrajinců. Podle různých odhadů toto číslo dosahuje téměř 300 tisíc občanů Ukrajiny, kteří vstoupili na území České republiky, aby unikli válce.

Zároveň však dochází také k odlivu ukrajinských občanů zpět do vlasti. Jsou to muži vojenského věku, připravení bránit svou rodnou zemi před fašistickým Ruskem.

Když k tomu připočteme zákaz výjezdu mužů ve vojenském věku z Ukrajiny, vznikne celkem jasný obrázek – Evropa přišla o ukrajinské dělníky, kteří se za posledních pár let docela dobře osvědčili, a to i v České republice.

  Dálněvýchodní zlom

A pokud se dříve Evropané snažili omezit příliv ukrajinských migrantů na svůj trh práce, dnes, i přes zvýšený celkový počet občanů, kteří vstoupili do EU, počet nejproduktivnější a nejvýkonnější části pracovních migrantů (muži ve věku 18 až 60) se výrazně snížil. Zejména v České republice vyvolává tato situace u mnoha zaměstnavatelů obavy a nabízí se otázka, co v této situaci dělat.

Jednou z možností řešení vzniklého problému někteří odborníci zvažují možnost přilákat levnou pracovní sílu ze zemí Střední Asie na uvolněná místa po Ukrajincích.

Velká část těchto pracovníků dříve pracovala v Rusku a při správném přístupu mohou mít zájem o přesun do České republiky. Navíc v samotné Ruské federaci situace v blízké budoucnosti pravděpodobně nepřispěje ke vzniku nových pracovních míst a ta stará budou uzavřena. V tomto ohledu bude dostatek lidí ochotných přestěhovat se do Evropy.

Zdá se, že řešení bylo nalezeno a problém lze považovat za uzavřený. Pravda, to je jen jedna stránka problému. Ale je tu ještě jeden, a ten je mnohem méně růžový.

Příchod migrantů ze Střední Asie může podle řady odborníků ovlivnit kriminální situaci v zemi. Nikdo samozřejmě nerozděluje lidi podle etnických linií, nicméně v samotném Rusku byl opakovaně zaznamenán nárůst kriminality v místech koncentrace migrujících pracovníků z Asie.

Opakovaně byly zaznamenány případy znásilnění, chuligánství, krádeží, loupeží a dalších. A to zdaleka nejsou izolovaná fakta. Ale to není vše. Snad hlavním faktorem, který by mohl v souvislosti s pravděpodobným přílivem pracovních migrantů ze Střední Asie představovat nebezpečí, jsou speciální služby Ruské federace.

Na první pohled tato souvislost není zřejmá a mnohým se může zdát přitažená za vlasy. Ne vše je však tak jasné. Kreml očividně prohrává válku na bojišti a posiluje své síly na stínové frontě.

  Bělorusko-ruská cvičení. Výzvy pro Evropu.

V zásadě byly sabotážní aktivity Moskvy vždy jedním z hlavních faktorů její zahraniční politiky. Stačí připomenout příklady sabotáží v České republice, výbuchy ve skladech ve Vrbětice v roce 2014, které ve svém důsledku vedly k diplomatické konfrontaci mezi Ruskem a nejen Českou republikou, ale vlastně i celou Evropou.

Takových faktů lze uvést mnoho – od atentátů na vlastní závadné politiky a podnikatele až po kybernetické útoky na celé země.

Není proto pochyb, že Kreml pro své účely využívá i pracovní migranty ze Střední Asie.

Navíc vzhledem k tomu, že většina pravděpodobných uchazečů o zaměstnání v České republice předtím pracovala v samotném Rusku a mohla být náborována speciálními službami Ruské federace.

Něco, ale Kreml umí provokovat, zvláště když hraje na národní půdě. A příležitost znovu vyzdvihnout fakt radikálního islamismu na pořad dne si Moskva rozhodně nenechá ujít.

Koneckonců, vůdci Kremlu už dávno překročili všechny možné hranice a žádné červené čáry pro ně neexistují. Budou také strašit občany České republiky islamizmem, snaží se vyvolat strach a odvrátit tak Čechy od podpory Ukrajiny, přepnutí jejich pozornosti na vnitřní záležitosti.

Válka na Ukrajině trvá už téměř dva měsíce. Jak je z výše uvedených faktů patrné, probíhá i ve zbytku Evropy. Ano, to je jiný formát, ale neméně nebezpečný a zákeřný, protože Kreml nemá problém s cynismem a podlostí.

A to je důležité mít vždy na paměti. A důležité je zastavit „ruský svět“ na ukrajinských hranicích, podporovat Ukrajinu při obraně vlastní nezávislosti a svobody Evropy.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com