Zelenskyj: Američtí ministři obrany a zahraničí přijedou do Kyjeva

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a ministr obrany Lloyd Austin v neděli přijedou do Kyjeva. Na tiskové konferenci to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jde o první oficiální cestu vysokých představitelů Spojených států na Ukrajinu od 24. února, kdy Rusko zahájilo invazi. Zelenskyj také řekl, že ukrajinská armáda zatím není připravena prolomit obležení Mariupolu, nad kterým mají kontrolu ruské jednotky.

„V neděli k nám přijedou američtí činitelé: potkám se s ministrem obrany a s Antonym Blinkenem,“ řekl Zelenskyj novinářům. Agentura AFP poznamenala, že návštěva vysokých amerických představitelů přijde přesně dva měsíce po začátku útoku ruských vojsk.

Zelenskyj rovněž vyjádřil naději, že by Ukrajinu mohl někdy v budoucnu navštívit i jeho americký protějšek Joe Biden, až se zlepší bezpečnostní situace, aby „podpořil ukrajinský lid“.

Ukrajinský prezident řekl, že s Blinkenem a s Austinem bude mluvit zejména o dodávkách amerických zbraní. Dodal, že z jeho pohledu se přístup Spojených států v tomto směru zlepšuje, byl by nicméně raději, kdyby Washington dal ukrajinské armádě „ještě těžší a důraznější zbraně“.

Zelenskyj poznamenal, že se ukrajinská armáda teď nebude pokoušet prolomit obležení Mariupolu, ačkoliv by na to měla plné právo. K diplomatickému řešení konfliktu je podle něj zapotřebí, aby se setkal u jednacího stolu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

„Tato válka může být ukončena tím, kdo ji začal,“ řekl Zelenskyj k možnému jednání s Putinem na tiskové konferenci v kyjevském metru. Rozhovory zprostředkovatelů podle něj k ukončení konfliktu nepovedou. Kyjev ale přeruší jednání s Moskvou, pokud budou zabiti jeho vojáci v Mariupolu, varoval.

Jako další možné důvody pro přerušení rozhovorů s Moskvou Zelenskyj vyjmenoval případná referenda o nezávislosti v Ruskem okupovaných územích v okolí Chersonu a Záporoží.

Moskva tvrdí, že ruské bojové síly dnes zabily až 200 ukrajinských vojáků a zničily přes 30 vozů ukrajinské armády. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany o tom informuje agentura Reuters. Tvrzení Moskvy však nelze nezávisle ověřit.

  Zelenskyj se zúčastní summitu NATO ve Vilniusu, vyplývá z programu schůzky

Ruské ministerstvo obrany také uvedlo, že jeho dnešní útok na Oděsu směřoval proti logistickému terminálu, kde podle Moskvy bylo velké množství zbraní z USA a z evropských zemí. Při útoku na toto přístavní město byla však zasažena také nejméně jedna obytná budova. Nejméně šest lidí přitom podle BBC přišlo o život.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com