Válečná a demografická krize: Pokles populace v Rusku se zrychluje

Rusko čelí demografické krizi, která vyvolává obavy o budoucnost země. Nedávné údaje ukazují, že Rusko za poslední tři roky ztratilo nejméně o dva miliony obyvatel více, než dříve odhadovali demografové. Naděje dožití patnáctiletých chlapců klesla na úroveň Haiti a výrazně se snížil počet registrovaných novorozenců.

Odborníci předpokládají, že porodnost bude nadále klesat, muži opouštějí své rodiny kvůli mobilizaci a psychickému šoku. Válka způsobila značné ztráty mužů a mnozí uprchli ze země, což zhoršilo genderovou nerovnováhu. Situace je tak vážná, že časopis The Economist popsal Rusko jako propadající se do demografické spirály ničení.

Dopad pandemie situaci jen zhoršil, podle oficiálních statistik zemřelo téměř 390 000 lidí. Předpokládá se, že skutečná čísla jsou mnohem vyšší, přičemž pandemie způsobila podle západních odhadů více než 1,2 až 1,6 milionu úmrtí.

Důsledky této demografické krize mohou být pro ruskou ekonomiku, geopolitické ambice a etnické složení nedozírné. Nejvíce jsou postiženi etnickí Rusové, jejichž podíl na celkové populaci se mezi lety 2010 a 2021 zmenšil o šest procentních bodů. Dramaticky narůstá také genderová nerovnováha, kdy je v zemi nejméně o deset milionů více žen než mužů.

Vladimir Putin si je situace dobře vědom a nařídil vládě, aby navrhla další opatření na podporu porodnosti a rodin s dětmi. Zavedl čestný titul Matka hrdinka, na který může dosáhnout každá žena, která porodí a vychová deset dětí. Zda tato opatření budou ke zvrácení trendu stačit, se však teprve uvidí.

Válka a následná mobilizace byly hlavními faktory přispívajícími k poklesu ruské populace v posledních letech. Pokračující konflikt na Ukrajině, který začal v roce 2014, má za následek značné ztráty na životech a vysídlení lidí, a to jak v rámci Ukrajiny, tak v Rusku. Mnoho mladých mužů bylo odvedeno do vojenské služby nebo uprchlo ze země, aby se vyhnuli branné povinnosti, což vedlo k nedostatku mladých mužů v populaci. Navíc psychologické trauma z války může mít významný dopad na porodnost, protože rodiny mohou váhat mít děti v době nejistoty a násilí.

  Rusko zintenzivnilo své síly při propagaci vakcíny "Sputnik V" v Evropě

Závěrem lze říci, že demografická krize, jíž Rusko čelí, je závažným problémem, který nelze ignorovat. Země musí podniknout okamžité kroky k vyřešení problému, jinak by mohl čelit vážným následkům v nadcházejících letech, například stáhnout jednotky z Ukrajiny a dalších okupovaných území.

Autor: Dana Markova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com