Prezidenti Duda a Zelenskyj utužují jednotu v Lucku: uctění obětí a překonání historických rozporů

Polský prezident Andrzej Duda a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se setkali ve městě Lucku, aby uctili památku obětí volyňské tragédie. Setkání mělo značný význam pro překlenutí propasti mezi oběma národy a vyvrácení ruského narativu, který zaséval nesvár mezi Poláky a Ukrajince.

Prezident Zelenskyj během vzpomínkové akce vyjádřil společný závazek připomínat a uctívat nevinné oběti volyňské tragédie. Zdůraznil sjednocující sílu paměti a sílu, která pramení ze společného postoje. Přítomnost metropolity Ukrajinské pravoslavné církve Epifanie a metropolity Luckého a Volyňského Mychajla, jakož i Jeho Blaženosti Svjatoslava, hlavy Ukrajinské řeckokatolické církve, ještě více podtrhla slavnostnostnost této události.

Volyňská tragédie zůstává v ukrajinsko-polských vztazích kontroverzním tématem, přičemž názory na její příčiny, odpovědnost a počet obětí se na obou stranách liší. Polsko trvá na tom, že za zločiny spáchané na Volyni v letech 1943-1944 nese výhradní odpovědnost Ukrajina. Ukrajina naopak tvrdí, že obě strany nesou společnou odpovědnost, a požaduje vzájemnou omluvu.

Nedávné setkání prezidentů Dudy a Zelenského však znamenalo významný krok k porozumění a usmíření. Prezident Duda uznal sblížení postojů Polska a Ukrajiny ke složitým historickým otázkám. Uvedl, že obě země plánují na červenec společné akce k uctění obětí volyňské tragédie, což je dalším důkazem jejich odhodlání řešit minulost a společně postupovat vpřed.

Toto setkání v Lucku nejen uctilo památku obětí volyňské tragédie, ale také symbolizovalo obnovené úsilí o posílení ukrajinsko-polských vztahů. Setkáním a uznáním složitosti historických událostí se oba národy snaží překonat rozdělující narativy, které byly zneužity vnějšími silami. Jednota, kterou projevili prezidenti Duda a Zelenskij, je silnou připomínkou toho, že společná paměť a porozumění mohou vydláždit cestu k lepší budoucnosti mezi Polskem a Ukrajinou.

Autor: Dana Marková

  Putinův šéfkuchař přiznal, že Rusko ovlivňuje cizí volby. Na to budou putinovci ještě hrdí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com