Kevlarské švy ruské panenky

15. července jsou v Moskvě a Petrohradě naplánovány protesty proti „zrušení“ ústavy země.

V Petrohradě podala žádost o shromáždění Libertariánská strana, Jarní hnutí a Otevřené Rusko. Čeká asi tisíc účastníků. Vzhledem k vysokému podílu protestního hlasování v severním hlavním městě může podíl sdílet mnohem více lidí.

V Moskvě organizátoři kampaně „Ne!“ úřad starosty obdržel odmítnutí uspořádat shromáždění „NE Věčnému Putinovi“. Nicméně deklarovaných 10 tisíc může stále vyjít, ale již při neoprávněné akci.

Ve městech vyspělých zemí se ulice stávají uměleckým dílem, kulturním standardem, vizitkou pro turisty, místem odpočinku.

V Rusku jsou ulice v tichých obdobích zdrojem dobrého příjmu místních elit ve formě neustálého „zkrášlování“ a v době politického otřesu jsou místem čelní střety mezi lidmi a úřady. První z nich se, podle svých nejlepších schopností, snaží hájit svá práva, druhá – tím, že je chrání štíty, obušky a vodní děla.

 Centrum Levada hovoří o zvýšení počtu občanů, kteří jsou připraveni účastnit se pouličních protestů proti nezákonným změnám a snížení životní úrovně. Koncem května to uvedlo 28% respondentů. Je možné, že k akciím se mohou připojit zástupci Komunistické strany, protože tato strana původně zaujala pozici oponenta změn Ústavy. 80-84% sociálního napětí způsobeného hospodářskou krizí a katastrofickým poklesem životní úrovně je také udržováno na vysoké úrovni, což může projevy vážně radikalizovat.

Je možné, že protestní agenda může být doplněna novými trendy posledních dnů. Například proti zatčení „za špionáž“ bývalého novináře «Komersant» a poradce vedoucího Roscosmosu, Ivana Safronova, odsouzení „za získání terorismu“ novinářské redaktorky Svetlany Prokopyevy a zadržení guvernéra územního úřadu Khabarovsk Sergey Furgal. Ten může přidat do řad protestujících a zástupců Liberálně demokratické strany.

To vše významně rozšiřuje paletu protestních ultimátů, čímž se vytvářejí předpoklady pro zvýšení počtu protestujících a formování přísných požadavků na centrum, zejména pokud se současně účastní dvě strany zahrnuté ve Státní dumě.

  Pašování. Lukašenko rozšiřuje svoji specializaci.

Kreml si je vědom údajných masových protestů a mnoha důvodů rozhořčení lidí a připravuje se jakýmkoli způsobem bránit svou diktaturu. Přestože výběr prostředků není velký – jedná se o represi a pronásledování. Diktatura má malý výběr nástrojů. Absence dokonce dekorativní legitimity pozměňovacího návrhu ponechává Putinův režim jedinou cestou – rigidně je „uvalit“ na společnost. Kreml bude mít dokonalý tah výhradně na bajonety a hrůzu.

Kreml se na tuto možnost připravuje již dlouhou dobu.

Ústavní soud Ruské federace pod rouškou pokračující pandemie zakázal iniciátorům, aby dokonce podávali žádosti o shromáždění. Samoizolační režim není zrušen především na základě očekávaného nárůstu protestních projevů. Dynamika epidemie je jen krycí.

Kreml ale připouští, že lidé mohou bez souhlasu úřadů odjet do ulic, a to i přes zákazy karantény. Nesnášenlivost vůči neoprávněným jednáním a strach z hromadného jednání nutí ruské úřady ke zvýšení financování trestních orgánů a poskytují jim různé vybavení a technologie.

Přes skutečnost, že vláda na tomto nikdy neuložila, začátkem roku 2020 se financování bezpečnostních sil, především ruské gardy, zvýšilo nad rozpočet. A od 1. října se plánuje nové zvýšení – platy ministerstva vnitra, ruské gardy, federální vězeňské služby a armády vzrostou o 3%.

Ruská vláda utratí desítky miliard rublů na nákup speciálních vozidel, vodních děl, plynových sprejů, granátometů, nárazuvzdorných štítů, paralyzérů, pout a gumových holí.

Vzhledem k nepřiměřeným nákladům represivních orgánů ve srovnání s jinými výdajovými položkami chtějí úřady zatajit veřejné zakázky FSO, Rosguard a Roskosmos. V současné době jsou náklady ministerstva obrany, FSB a SVR již zatajeny.

Nelze však zakoupit bezpodmínečnou loajalitu k penězům. Události ve Vladikavkazu se staly prvním poplašným signálem a ukázaly nespolehlivost ruské gardy. Dne 20. dubna tohoto roku severokosetští policisté odmítli rozptýlit spontánní shromáždění proti režimu izolace. Úřady musely neprodleně převést jednotky z Rostova a Krasnodar do Vladikavkazu.

  Rozsáhlý úder na ukrajinská města. Je možné vyjednávat s teroristickým státem?

Výsledky hlasování o pozměňovacích návrzích mezi armádou ukázaly ještě depresivnější obraz – protestující voliči jsou v ruské armádě, pohraniční službě, námořnictvu a je logické připustit, že v mocenských strukturách Ruské federace. Protestní výsledky byly vydány většinou uzavřených měst ruského ministerstva obrany. Jedním z vůdců bylo oddělení pohraniční stráže FSB v Petrohradě, kde 2/3 zaměstnanců hlasovalo „proti“.

Nepochybná poslušnost policie a ruské gardy výměnou za určitá privilegia tak může být frustrována. V tomto případě namísto tvrdého potlačování masových protestů mohou donucovací orgány rozkaz sabotovat. Mohou existovat různé „ohleduplné“ důvody – poškození zařízení, komunikace, nemoc lidí.

Přenos jednotek z jedné oblasti do druhé pro „zaslepování otvorů“ nemusí zase fungovat. Pro Moskvu znamená „Levadovský“ 28% asi 4 miliony lidí na ulicích. Stačí připomenout, že v červenci a srpnu 2019 byly mobilizovány bezpečnostní síly z celé evropské části Ruska, aby zastavily největší politické akce v hlavním městě. Ale i tak byly jejich schopnosti na pokraji. A pokud protesty vypuknou současně v 5-7 městech, rozhodně nebude dostatek rezerv.

Pochopení toho se Kreml snaží jednat aktivně. Proto 9. července, pod záštitou rozruchu obklopujícího zadržení a rezonanční obvinění guvernéra Chabarovska Sergeja Furgala, byly v Moskvě provedeny masové prohlídky – v kanceláři šéfredaktora MBH Media Sergeje Prostakova, v kanceláři redakčního úřadu, s koordinátory Open Ruska a ochrany lidských práv Pohlednice , stejně jako moskevský městský zástupce a jeden z organizátorů kampaně „NE!“ Julia Galyamina.

Dalším charakteristickým rysem nadcházejících protestů je ostře zvýšená připravenost na politické akce ruské mládeže. Dříve se asi 20% mladých Rusů účastnilo shromáždění, dnes podle průzkumů veřejného mínění dosáhla úroveň úzkosti ve věkové skupině do 24 let 81%. To může přimět mladou generaci, aby vstoupila na ulici, as tolika mladými lidmi může každý protest snadno přesáhnout mírový formát.

  Česká republika stojí na straně Ukrajiny a je připravena poskytnout Kyjevu zbraně a vojenskou techniku.

Sociální pesimismus a úzkost nezrušují, podkopávají již tak nestabilní stabilitu v zemi a v případě masových demonstrací a jejich brutálního rozptylu se situace může vyvinout až k občanské neposlušnosti a nepokojům bezprecedentní moci.

Hlavní agendou Ruska v druhé polovině léta bude tedy „silná“ obrana výsledků „triumfálního“ hlasování o pozměňovacích návrzích a represivní zabavení mandátu důvěry lidu ve „cementovanou“ vládu.

Dmitry Tor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com