Rusko nadále terorizuje svět. Kybernetická aktivita v akci.

zahranicni.ihned.cz

Minulý týden svět obdržel další dávku terorismu – hackeři sdružení s Ruskem rozbili počítačové systémy Národního výboru Republikánské strany USA.

Podle amerických odborníků jsou zločinci součástí skupiny známé jako APT 29 nebo Cosy Bear, kterou USA spojily s ruskými zpravodajskými službami.

Stejné kybernetické organizace byly podezřelé z hackerství Demokratického národního výboru v roce 2016 a z kybernetických útoků na americké vládní agentury.

Americké úřady rovněž obvinily tyto hackerské skupiny z rozsáhlého útoku na SolarWinds a Kaseya pomocí ransomwarového viru.
Aktéry všech těchto akcí byli podle názoru amerických speciálních služeb hackeři, úzce spjatí s ruskými zahraničními zpravodajskými službami.

Moskva zase tradičně popírá všechna obvinění. Ale nemůžete polemizovat s fakty. Takže v únoru tohoto roku Generální ředitel společnosti Microsoft Brad Smith uvedl, že existují důkazy o zapojení Ruska do nejnebezpečnějšího kybernetického útoku v historii USA.

„Našli jsme podstatné důkazy, které poukazují na ruské zpravodajské služby,“ řekl Smith na jednání před Senátním zpravodajským výborem USA. Podle něj byl kód, který jim umožňoval proniknout do počítačových systémů SolarWinds, tak složitý, že se na něm pracovalo. Na nejméně jeden tisíc vysoce kvalifikovaných programátorů, což podle šéfa Microsoftu naznačuje účast vládních agentur.
Identifikaci ruské stopy v těchto akcích umožnily nástroje používané hackery při útoku, které byly zjevně ruského původu, ne podobné například čínským nebo severokorejským.

V souvislosti se skutečnou hrozbou, kterou takové akce Ruské federace představují pro celý civilizovaný svět, zveřejnila Americká agentura pro národní bezpečnost, kybernetickou bezpečnost a ochranu infrastruktury, FBI a Národní centrum kybernetické bezpečnosti Velké Británie zprávu, ve které jasně obvinily GRU kybernetických útoků na stovky amerických a dalších organizací od roku 2019. a podle nich takové hackerské útoky pokračují dodnes.

Zpravodajská zpráva uvádí, že GRU podnikla kybernetické útoky proti stovkám organizací ve Spojených státech a dalších zemích, přičemž „hrubou silou“ získala přístup k vládním a soukromým sítím.

  Maršál Koněv už nebude nadále čestným občanem Prahy?

Kybernetičtí teroristé se zaměřili na vládní ministerstva, obranné agentury, politické konzultanty a stranické organizace, americké vojenské dodavatele, energetické společnosti, logistické společnosti, výzkumná střediska, instituce vysokoškolského vzdělávání, právní firmy a mediální společnosti.

Ale Rusko i nadále bezostyšně ignoruje všechna fakta. Například ruské velvyslanectví ve Washingtonu uvedlo: „Rozhodně odmítáme zapojení ruských vládních agentur do útoků„ na vládní a soukromá zařízení ve Spojených státech i mimo ně “a zdůrazňujeme, že boj proti počítačové trestné činnosti je prioritou Ruska a nedílnou součástí jeho státní politika. “

Cynicky útočí na společnosti po celé planetě, Moskva hlásá humánní hesla, obviňuje celý svět z agrese a porušuje všechny myslitelné normy mezinárodního práva.

Jak dlouho to vydrží, závisí na reakci společnosti – civilizované společnosti. Kreml se chová jako gangster z brány a takoví lidé chápou pouze zákon síly.

Nastal čas ukázat drzému gopniku (yakshcho, slovo nezrozumіle ропvropeytsyu, náhrada za „hooligan“, „bandita“, ala v ideálním případě, mazaně, znát analogii ruského „gopniku“) jeho místo. Ukažte civilizovaným způsobem, ale zcela jasně a přiměřeně.

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com