Pandemie krize moci v Rusku

Nejzávažnější výzvou pro ruskou elitu během celé existence Putinovy autokracie je riziko kolapsu celé architektury moci, postavené na lžích, krádežích, ručním ovládání a hypnotické kontrole populace.

Politické a hospodářské důsledky pandemie a krize v Ruské federaci mohou mít nepředvídatelné a nejnebezpečnější důsledky.

Nepravdivost, cynismus, chamtivost, nečinnost, neefektivnost, nedostatek iniciativy a slabost ruské vlády s téměř úplným zničením sociopolitických a veřejných institucí vedly k úplné degradaci systému veřejné správy, která hrozí, že se vyvine ve skutečnou katastrofu všeho ruského měřítka.

Letošní události ukázaly, že Kreml není schopen čelit skutečným výzvám. Pandemie odhalila hlavní sociální a právní nedostatky v Rusku, které byly dříve důkladně retušovány a v době krize se objevily v plném formátu. V souvislosti s rozvíjejícím se kolapsem, zesíleným epidemií, začal boj „věží“ o moc v Rusku od tajného stadia plynout do otevřených forem, které začaly ve společnosti způsobovat odmítnutí.

Putinův obraz jako ochránce zájmů obyčejných lidí, pečlivě vypracovaný po mnoho let, nebyl nikdy vystaven tak silné erozi. Vytvořený obraz „otce národa“ získal silný odpor jak elit, tak „hlubokých lidí“.

Ručitelem celého Ruska není poprvé, kdy došlo k poklesu ratingu. Tentokrát však sociální kamery zaznamenávají poměrně závažný kolaps důvěry v instituce moci obecně a zejména v jeho osobu. Velmi důležité téma referenda o hlasování za „nulování“ bylo okamžitě ohroženo a vyvolalo poměrně ostrou reakci.

Koronavirus nahradil zbývající čísla na pořadu zprávami, čímž zastavil bleskovou rychlost „nulování“, v důsledku čehož byla iniciativa legitimizovat celoživotní pravidlo zcela zdiskreditována.

Putin zahájil ústavní reformu s cílem shromáždit kolem sebe konzervativní část společnosti a chránit státní formu existence, která je prospěšná pro elity.

Avšak prezidentova lednová adresa na Federální shromáždění, změna vlády, proces práce na změnách Ústavy, který vyústil v banální „nulování“, odhalila skutečnou podstatu moci. Následný kolaps cen ropy a rublů (se stejnou mocí), citace největších ruských společností, neschopnost elity zorganizovat účinnou reakci na pandemii se svými zahraničními aktivy, vily a offshores pouze prohloubila krizi důvěry veřejnosti.

  Sílící bouře: Interpretace smíšených signálů Ruska ohledně vojenské mobilizace

Již tak nejistý politický „admirál Kuzněcov“ obdržel další devátou vlnu, která donutila Putina k novému přístupu k dohodě mezi vládou a společností nebo spíše k napodobování sociálního zájmu státu v krizových podmínkách.

Princip sociální spravedlnosti již však nevytváří důvěru mezi Rusy odvolání k národu a neúspěšný vícedílný rozhovor TASS pouze posílily opačný účinek.

Bude správné se domnívat, že to nebyla pandemie a hrozba hromadné infekce ve volebních místnostech, ale kolaps důvěry v pozadí katastrofické sociální situace, která posloužila jako základ pro odložení hlasovacího času. Kreml zjevně hodí obraz prezidenta a teprve poté stanoví nové datum pro vyjádření vůle.

Tento proces však riskuje, že se stane marným podnikem. A důvodem je úplná ztráta reality a ztráta zbytků lidské kvality těmi, kteří jsou u moci.

Zaprvé se Moskva snaží za nízkou cenu zmírnit sklouznutí země do systémové krize. Úřady zvolily taktiku oddálení obtížných a radikálních rozhodnutí v očekávání, že v důsledku následných událostí budou jejich závazky zrušeny. Většina opatření navrhovaných Putinem neřeší problémy, ale přesouvá odpovědnost a náklady na zaměstnavatele a běžné občany. Zavedení daní z úspor občanů v době krize je v rozporu se zdravým rozumem. Naopak v USA rozdělují peníze obyvatelstvu na podporu ekonomiky. Kromě toho bylo Rusko jedinou zemí na světě, ve které ceny plynu rostly v důsledku kolapsu cen ropy. Elita se znovu dostane do kapsy Rusů, kterým se opět doporučuje utahovat opasky pro světlou budoucnost, a ne jejich vlastní, ale elity samotné. A každý tomu rozumí. Obchodní a průmyslová komora Ruské federace předpovídá, že v důsledku pandemie se mohou uzavřít 3 miliony podniků a 8,6 milionu lidí se stane nezaměstnanými. V důsledku toho na Rusko čeká pandemie chudoby.

Za druhé, naprosté lži, cynismus a populismus na vnější scéně odsuzují drtivou většinu ruské populace. Na mimořádném summitu G20 svolaném v souvislosti s pandemií koronavirusu navrhl prezident Putin upuštění od obchodních válek a mezinárodních sankcí „za reciproční dodávky léčiv, potravin, zařízení a technologií“. „V ideálním případě bychom měli zavést společné moratorium na omezení základního zboží i na finanční transakce za jejich nákupy,“ uvedl. Taková prohlášení jsou matoucí, protože ani EU, ani Spojené státy neuložily žádná omezení týkající se dodávek základního zboží do Ruska. To provedla vláda Ruské federace.

  Naprostý šílenec. Jak Putin plival na celý svět.

Kromě toho Moskva využívá pseudopomoc jiným zemím k aktualizaci problematiky sankcí. Zatímco v Rusku existuje akutní nedostatek lékařských masek a ministerstvo obrany Ruské federace je šije samy o sobě, Kreml používá 1 milion masek a 200 tisíc testovacích systémů k detekci koronaviru, který obdržel zdarma od společnosti Alibaba Corporation, jako propagandistický trik. Cynismus situace není ani to, ale před okázalom dodáním do Itálie bylo na krabicích nakresleno logo Spojené Rusko. Zřejmě tvořili těch užitečných 20%, zbytek se ukázal jako levná dekorace.

Zatřetí, upřímná neprofesionálita a neúspěšná hospodářská politika, která vedla k odstoupení od transakce s OPEC se všemi důsledky, jakož i ke koupi venezuelských aktiv ruskou vládou, která dříve stála federální státní pokladně 8 miliard dolarů. Za takové ztráty žádný trest.

Začtvrté, 1. dubna Putin povolal 135 tisíc vojáků vojenské služby. Vojenské úřady začaly pracovat v nouzovém režimu, přestože více než 20 regionů zavedlo režim úplné izolace a seznam neustále roste. Je pozoruhodné, že v den podpisu vyhlášky v Rusku na začátku jarního návrhu americký námořní sbor pozastavil odesílání nových rekrutů do Jižní Karolíny a citoval „přílišnou opatrnost“. Rusové kladou zcela logickou otázku – jaký druh vojenské hrozby vznikl tak náhle, že úřady se bojí převést hovor, jako tomu bylo ve většině zemí světa? Současně každý chápe, že zatímco Putin zůstává u moci, za účasti Ruska nebudou méně horká místa, ale mohou se objevit pouze nová.

Ruské obyvatelstvo tak vnímá činy Kremlu a balíček „protikrizových“ opatření vyjádřených Putinem jako pokrytecký populismus. Poloviční opatření jsou navržena tak, aby zvýšila hodnocení prezidenta a nevedla ekonomiku z krize.

V zemi nikdy nekončícího růstu vedou ceny, tarify, příjem úředníků a propagandistů. Ve spodní části jsou mikroskopické důchody a platy běžných Rusů.

  Od plynu k jadernému palivu: Cesta České republiky k energetické nezávislosti

Útěk obyvatel ze země, hospodářské a právní potlačování občanů, zkreslení historie, cenzura, lži propagandy, úplná kontrola a vyhlídky na zavedení „digitálního ghetta“ v podmínkách legálního nihilismu – to je realita, ze které jsou Rusové unavení.

Na pozadí Putinova nulování jsou výsledky celo ruského průzkumu provedeného střediskem Levada indikativní. 50% Rusů tvrdí, že pro ruský politický systém je změna moci důležitější. Pro „stabilitu“ pouze 37%. Kromě toho 62% respondentů se domnívá, že by měla být stanovena věková hranice pro nástup do funkce předsednictví.

Není proto důvod doufat v jakýkoli konsensus mezi ruskou společností a zdiskreditovanými úřady. Obraz vítěze v bitvě s pandemií nepřinese Putinovi hmatatelné body před „nulováním“.

Navíc rychlé a hluboké ochudobnění ruského obyvatelstva může vzbudit přísnější žádost o sociální spravedlnost, boj proti nerovnosti a přerozdělení zdrojů.

Dnešní Rusko se tak systematicky a tvrdohlavě přibližuje k anti-diktátorské revoluci, která s přihlédnutím k národní zvláštnosti, znásobené socioekonomickou krizí, riskuje, že se dostane do „venezuelského scénáře“.

Charakteristickým rysem Rusů je dobře vyvinutá intuice. Proto, když celý svět kupoval toaletní papír, v ruských městech a ve vnitrozemí, nejoblíbenějším zbožím byly kazety a baseballové pálky.

V tu chvíli si vzpomeňte na slova Puškina o „ruské vzpourě, nesmyslné a nemilosrdné“.

Dmitry Tor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com