Ruské „záchranné“ kontingenty dále bouří Evropu

První vojenské transportní letadlo Il-76MD ruských leteckých sil dorazilo na srbské letiště Batainitsa s nákladem humanitární pomoci určené Srbsku k boji proti koronavírům. Ruská federace plánuje do Srbska nasadit nejméně 11 letadel s humanitární pomocí, vybavením a specialisty.

Od okamžiku, kdy srbský prezident Alexander Vučić, během telefonického rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem,  souhlasil s přijetím ruské pomoci, neprošel ani jeden den, již začali dorazit, naložená letadla.

Ve skutečnosti se nyní v Srbsku uskutečňuje stejný scénář pod záštitou ministerstva obrany Ruské federace a nikoli ministerstva zdravotnictví, jako tomu bylo v Itálii. Jaké jsou však cíle ruské armády v Srbsku v rámci tohoto projektu, kromě dalšího důrazu na jeho propagandistický status jako zachránci světa?

Nejprve pár slov o ruském kontingentu, který je odeslán do Srbska. A to neméně, ale 87 vojenských specialistů, 16 jednotek vojenské techniky a souvisejícího vybavení. To znamená, že vás žádám, abyste upozornili na skutečnost, že kontingent ve své síle v Srbsku, kde je diagnostikováno něco více než tisíc infikovaných koronavirem, je ve skutečnosti podobný italštimu, kde bylo diagnostikováno více než 100 tisíc.

Kromě toho tomu věnovalo pozornost jen málo lidí, ale ruský kontingent odešel do Srbska po vstupu Severní Makedonie do NATO a v Černé Hoře ve skutečnosti ruský vliv prostřednictvím náboženských struktur, zejména Srbské pravoslavné církve, utrpěl zdrcující porážku a nyní tato země se pohybuje po cestě přijímání autocefalie černohorské církve.

A to je velmi důležité pro pochopení skutečných cílů ruských „záchranných“ kontingentů, jako nové formy hybridní války. Nakonec Rusové poslali svou armádu do Itálie ne tolik, aby bojovali s koronavirem, ale aby vyřešili obrovské množství krátkodobých a dlouhodobých úkolů. Zejména: propaganda ctnostného obrazu Ruské federace s následným pokusem o zmírnění nebo zrušení sankcí, provedení zpravodajské operace, nábor a průzkum, diskreditace EU a vytvoření předpokladů pro to, aby společnost stáhla Itálii z EU.

  České úřady zintenzivňují úsilí o prosazení sankcí EU vůči Rusku

Na Balkánech může ruský kontingent řešit ambicióznější úkoly, které budou ztělesněny formou další destabilizace v Černé Hoře na náboženské úrovni. Kromě toho byl opakovaně zdůrazňován a zaznamenáván zásah ruské zpravodajské služby do vnitřních záležitostí této země v roce 2019. Nyní budou mít ruskí vojenští specialisté možnost zcela oficiálně jednat v rámci rozvinutých IPSO od přímého strategického předmostí v jižní části Evropy.

Humanitární pomoc z Ruska mezitím nedokázala udržet značku „humanitární“ a mezinárodní společenství již vydává poplach ohledně „spořicích“ konvojů ruských ozbrojených sil v samém srdci Evropy. A jedním z prvních, který zazněl poplach, bylo italské vydání La Stampa, které poznamenalo, že 80% ruského nákladu v jejich „spořicím“ kontingentu je nelikvidní pro boj proti koronavírusu. A právě materiál této publikace neuvěřitelně přehnal ruskou armádu, která neváhala tuto publikaci ohrožovat na oficiálním webu ruského ministerstva obrany na Facebooku. Ale už bylo příliš pozdě …

Během těchto dnů britský The Telegraph řekl svým čtenářům, že Rusko poslalo „pomoc“ Itálii v boji proti COVID-19, aby zakrylo operaci GRU, německý Bild připomněl, že Ruská federace provedla PR operaci v Itálii díky ultrapravicovému poslanci a prezident Francie Emmanuel Macron otevřeně nazval ruskou pomoc Itálii bezcennou.

V informační rovině se Evropa probudila a je nepravděpodobné, že ruský IL-76 bude přistávat v jakékoli jiné zemi z EU, ale Evropa není jen EU, a tomu je třeba rozumět. Ruský kontingent na Balkánech nepředstavuje o nic méně hrozbu pro stabilitu nejen regionu, ale také celého společenství jako celku, než podobné v Itálii. Tomu by měla být věnována zvláštní pozornost. A nejen k Černé Hore a Severní Makedonie.

Alexander Kovalenko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com