Západ má štěstí, že proti Putinovi v Bílém domě sedí Biden, a ne Trump

trend.az

Joe Biden, který se dosud jevil jako slabý prezident, v pravý čas překvapil v dobrém. Cena, kterou by Putin zaplatil za útok na Ukrajinu, by byla přičiněním současné hlavy Spojených států o dost vyšší, než s jakou ruský prezident původně kalkuloval. Svého amerického protivníka podcenil, informuje o tom aktuálně.cz.

Stále sice nevíme, co přesně má Vladimir Putin v hlavě, ale na jeho perverzní logiku, postavenou na důsledném zaměňování příčin a následků, se lze spolehnout. Nejdříve u hranic s Ukrajinou shromáždil přes 100 tisíc vojáků, aby pak předložil Spojeným státům a NATO ultimativní požadavky, o kterých musel vědět, že jsou z většiny nepřijatelné. Když mu západní spojenci odmítli vyhovět, tvrdí teď, že aliance se snaží zatáhnout Rusko do ozbrojeného konfliktu a Ukrajinu k tomu využívá jako nástroj.

Vedle této zcela předvídatelné ruské propagandy si lze ovšem vsadit ještě na jednu věc, tentokrát na americké straně: Donald Trump nevyužije jediné příležitosti mlčet. Za normálních okolností bychom si politika, který prohrál volby a odešel z Bílého domu, už nemuseli všímat. Jenže Trump není normální bývalý prezident – opakovaně dává najevo, že by se chtěl do úřadu vrátit. Musíme to tedy brát tak, že už dost možná roztáčí svou předvolební kampaň. Avizuje, co by jako možná příští hlava státu udělal.

Trumpův pohled na současné rusko-ukrajinské vztahy je poučný. Předně připomíná, že klíčovým a často jediným ohledem jeho zahraniční politiky bylo nadměrné ego. A zadruhé – to už je překvapivější – odhaluje, jak profesionálně si ve srovnání s ním v tomto ohledu vede Joe Biden. Koho jímaly až dosud při pohledu na USA spíše rozpaky, musí uznat, že aktuální vystupování Bílého domu je zcela srozumitelné a pevné.

Trumpova slabost pro kolegu Putina

Slovo „srozumitelné“ naopak nelze použít pro krizové komentáře Donalda Trumpa. Na jedné straně Bidena plísní, že je slabý a nemá respekt. „Biden naprosto zahanbil naši zemi na světové scéně. Ruský prezident Vladimir Putin už neohrožuje jen Ukrajinu, ale vyhrožuje, že jde na Kubu a do Venezuely,“ hřímal exprezident před deseti dny na mítinku v Arizoně.

  Jaderná energetika ČR v kontextu mezinárodních vztahů

O minulém víkendu na vystoupení v Texasu ale akcentoval bezmála opačnou notu. „Ve Washingtonu je teď každý posedlý tím, jak chránit hranici s Ukrajinou – ale ta nejdůležitější hranice světa není ukrajinská, je to ta americká. Prvním úkolem amerického prezidenta je obrana americké hranice,“ udeřil na své erbovní téma, jímž je ilegální imigrace do USA.

Trumpova mimoběžná prohlášení nemá dále smysl přebírat, nemají žádný společný jmenovatel, kromě toho, že říká, co právě potřebuje. Dělá, co se mu v danou chvíli osobně nejvíce hodí. Což platilo i o jeho politice vůči Rusku, která byla navíc charakteristická zvláštní osobní slabostí pro Vladimira Putina.

Vladimir sem, Vladimir tam, co by mu kdo vyčítal, on lídr, já lídr, v zásadě jsme jedna parta…, tak nějak Trump působil. „Proč by to měli být Rusové, kdo se vměšoval do amerických prezidentských voleb 2016?“ uvažoval například nahlas v létě 2018 v Helsinkách na společné tiskové konferenci s Putinem. I ruský prezident v té chvíli vypadal zaskočeně z toho, jak moc si Trumpa ochočil. Za odměnu mu pak před zraky kamer daroval fotbalový míč.

Je celkem jedno, zda Trumpovo jednání vyplývalo skutečně z toho, že v Putinovi obdivuje silného vůdce s pevnou rukou, který si doma umí zjednat pořádek. Nebo zda jako byznysmen a realitní magnát živil myšlenku, že by bylo skvělé, kdyby se mu v Moskvě někdy podařilo vztyčit mrakodrap. Jeho politika vůči Rusku byla v každém případě podivná, uhýbavá a představovala také jeden za mála momentů, pro který k němu byli republikáni v Kongresu kritičtí.

Biden chtěl mít od Ruska pokoj

O Trumpově vztahu k Ukrajině bychom mohli mnohé z výše řečeného opakovat. Obecně platí, že nejvíce se o Kyjev zajímal tehdy, když to nějak souviselo s jeho domácími zájmy. Pro spravedlnost je ale třeba dodat, že na rozdíl od svého předchůdce Baracka Obamy se Trump odhodlal Ukrajině dodávat zbraně. Konkrétně to byly v roce 2018 protitankové střely Javelin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com