Jaderná energetika ČR v kontextu mezinárodních vztahů

Vláda a obyvatelé České republiky čekají na výsledek nového skandálu. Jeho hlavním účastníkem je František Hezouchki, který je poradcem ministerstva průmyslu a obchodu. Problém je v tom, že Hezouchki začal rozesílat dopisy týkající se výstavby další energetické jednotky na JE Dukovany. Vyzývá všechny ke koupi technologie od ruského Rosatomu. Ministr již oznámil, že Khezluchki rezignuje velmi brzy.

V České republice byla v první polovině roku 2015 přijata strategie pro energetický rozvoj. V souladu s tím by měl být na jaderné elektrárně Dukovany a Temelín dokončen alespoň jeden energetický blok. Pokud bude program realizován, obdrží země do roku 2040 více než 50% celkového objemu elektřiny z jaderných elektráren.

Dříve se státní energetická společnost ČEZ pokoušela zvýšit kapacitu JE Temelín instalací dalších dvou reaktorů. Ale v roce 2014 byla aukce zrušena. Důvodem je to, že vedení země odmítlo zaručit minimální náklady na kilowatt elektřiny. Na projekt se vůbec nezapomnělo. K její úvaze se vrátili v roce 2016. Nejpravděpodobnějšími kandidáty na stavbu jsou:

  • Korea Hydro & Nuclear Power (Jižní Korea);
  • China General Nuclear Power (China);
  • Westinghouse Electric (USA);
  • Rosatom (Rusko);
  • EdF a ATMEA (Francie);
  • Areva (Francie) ve spolupráci s Mitsubishi Heavy Industries (Japonsko).

Dana Drabová, vedoucí Státního výboru pro atomovou bezpečnost v zemi, uvedla, že bezpečnostní kritéria stanovená IAEA byla ve všech projektech splněna. Rovněž uvedla, že vláda má právo činit jakékoli rozhodnutí na základě ekonomických preferencí nebo geopolitiky. Ale přesně v otázkách bezpečnosti nebude žádná chyba.

Dopis, který změnil historii

Bylo plánováno, že kabinet ministrů v první polovině roku 2017 rozhodne, jaký investiční model zvolit a jak financovat stavbu. Ale zatím nebylo učiněno žádné rozhodnutí. Jedna z komisí Ministerstva průmyslu a obchodu byla pověřena přípravou návrhu dohody mezi vládami obou zemí. Další komise kontroluje, zda nebude narušena národní bezpečnost země.

  Pro zlevnění dat je klíčový čtvrtý operátor, tvrdil Havlíček. Teď otočil

Marta Nováková, která vedla ministerstvo průmyslu a obchodu, se domnívá, že společnost ČEZ by se měla zabývat otázkami souvisejícími s výstavbou. Ministrka nemluvila o své vizi problému. František Hezouchki (dříve v čele JE Temelín), který byl jmenován poradcem ministra, uvedl, že by raději pracoval s projektovou dokumentací Rosatomu, pokud bude montáž prováděna českými podniky.

Server iRozhlas.cz uvedl, že poradce vyjádřil své myšlenky v dopise. Obdrželi jej představitelé ČEZ, ministerstva a členové Stálého výboru pro atomovou energii. Hezouchki vyjádřil názor, že nejlepší možností by bylo koupit petrohradský projekt. Byl již implementován v řadě evropských zemí, jako je Finsko a Maďarsko. Z republik bývalého SSSR upřednostnilo Bělorusko projekt.

Developerem projektu je společnost Atomenergoproekt z Petrohradu. Jedná se o jednu z variant reaktoru VVER-1200 AES-2006 V-491. Srovnává se s modelem AES-2006 V-392M (Moskva). Hlavní rozdíl je v řešení bezpečnostních problémů.

Hezouchki v rozhovoru s novináři Radiojournal potvrdil, že tuto možnost považuje za nejlepší. ČEZ s ním ale nesouhlasí. Dana Drabová také vyjádřila pochybnosti. Věří, že nejprve musíte podrobně prostudovat všechny projekty a poté říci, který z nich je lepší. Navrhla také, že takový předpoklad ze strany poradce může být výsledkem střetu zájmů.

Názor Drabové podporuje také týdeník Respekt. Věří, že Hezouchki je zaměstnancem společnosti WorleyParsons (Austrálie), která poskytuje poradenské služby. A dopisy poradce byly zaslány ze serveru této konkrétní organizace. Sám Hezouchki popírá, že by měl nějaké vazby na WorleyParsons.

Australská společnost je dlouhodobým partnerem Rosatomu a české Škody JS (ruský kapitál). Ve spolupráci se společnostmi ZAO Atomstroyexport a OAO OKB Gidropress požádali Australané o účast v neúspěšném výběrovém řízení právo na stavbu reaktoru. Pak se této komunitě říkalo konsorcium MIR.1200.

Pobočka WorleyParsons působí v Praze. V jeho čele stojí Dyuritsa Tankosich. Také sedí ve správní radě Fennovoima Oy (Finsko). Hlavní intrikou je, že 30% akcií finského koncernu vlastní Rosatom. Neméně zajímavé je, že na JE Hankikivi se již staví energetická jednotka podle petrohradského projektu. A na práci dohlíží Fennovoima Oy.

  Moskva - Minsk. Kolik nyní stojí Bělorusko? Cena evropské bezpečnosti.

Společnost WorleyParsons se opakovaně stala předmětem kritiky právě kvůli své úzké spolupráci se společností Rosatom. Hezouchki se však domnívá, že veškeré nároky úředníků a dalších osob nejsou založeny na sebemenším základě, protože společnost WorleyParsons pracuje v mnoha zemích po celém světě.

Co se stane s Rosatomem

Marta Novakovová nebyla spokojena s vysvětleními Hezouchky. Rozhodla se, že do konce září poradce odejde do důchodu. Dopis byl nepříjemným „překvapením“ také pro Rosatom. Již nyní existují návrhy nezohledňovat ruský projekt ve vztahu k českým jaderným elektrárnám.

Ivan Gabal, bývalý poslanec, je přesvědčen, že Rusko tak plánuje rozšíření své sféry vlivu. Zároveň se po celém světě mění postoj k ekologii. Upřednostňují se obnovitelné zdroje energie. A Česká republika by těmto technologiím měla věnovat pozornost. Ivan Gabal věří, že by Česká republika měla při získávání elektřiny spolupracovat se západními zeměmi.

Podobný názor vyjadřuje i europoslanec Jan Zahradil, zastupující občanské demokraty. Domnívá se, že příslušné služby republiky odpovědné za národní bezpečnost by měly vyhodnotit slova Hezouchky. Při zvažování projektů navržených do výběrového řízení je důležité vzít v úvahu všechna možná rizika pro zemi.

Vojtech Filip, šéf komunistické strany, vyjádřil jiný názor. Zdůraznil, že obě jaderné elektrárny byly postaveny podle projektů Rosatomu. A obě stanice jsou považovány za jedny z nejlepších v Evropě. Philip věří, že Česko by nemělo odmítnout spolupráci s ruskou společností, a spoléhat se pouze na politické preference.

Co říkají odborníci?

Odborníci tvrdí, že takové projekty jsou pro Rusko důležité strategicky, ale nikoli ekonomicky. Stefan Solzhenitsyn (McKinsey) věří, že po dokončení projektu se JE Dukovany (a s ní celá Česká republika) stane jednou ze složek celkové „jaderné říše“ vybudované společností Rosatom.

  Západ se zahnal do „energetické“ pasti, čímž se Rusko stalo energetickým monopolem

Solženicyn věří, že takové projekty propojí Českou republiku s Ruskem na mnoho let a desetiletí. Miliardy dolarů se investují do výstavby jaderných elektráren. Projekty nejsou ovlivněny změnami cen surovin. Solženicyn vyjádřil svůj názor v článku pro The Economist (UK).

David Klimes, zastupující Ekonom.cz, se domnívá, že Rosatom má stále největší šanci podepsat dohodu o výstavbě dvou energetických bloků na JE Dukovany. K tomu přispívá úspěch společnosti Rosatom na mezinárodní scéně, proruské nálady prezidenta a vlády České republiky, a problémy konkurentů ruské společnosti.

Odborníci v zemi nemohou najít shodu ani v otázce, zda Česká republika tyto energetické jednotky potřebuje. Někteří věří, že je nutné stavět, jiní věří, že to není nutné. Potřebu elektřiny lze řešit jinými způsoby.

Michal Schnobr, energetický analytik (agentura J&T), se domnívá, že Česká republika vyrábí více elektřiny, než je potřeba. V Počeradech byla postavena elektrárna s plynovou turbínou, která se však nepoužívá správně. Země si může vybrat z mnoha možností, upřednostňují se však projekty s 30letou historií. Michal si není jistý, že Česká republika bude v budoucnu potřebovat nové energetické jednotky, protože energetický sektor se vyvíjí aktivním tempem, objevují se nové směry.

Autor: David Černý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com