Čaputová a Erdogan podpořili Ukrajinu v NATO

Podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové je perspektiva Ukrajiny v Severoatlantické alianci. Spravedlivý mír podle ní musí respektovat územní celistvost země napadené Ruskem. Po jednání s ukrajinskou hlavou státu Volodymyrem Zelenským také ohlásila spolupráci obou zemí při výrobě munice či vývoji nového typu houfnice. Ukrajinský prezident následně zamířil do Istanbulu, kde jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan řekl, že si Ukrajina zaslouží stát se členem NATO.

Zelenskyj poděkoval za slovenskou solidaritu a pomoc Ukrajině, která se od loňského února brání ruské invazi.

„Celý demokratický svět pomáhá Ukrajině, ale nikdo jí nedal takovou sílu, jako jeden člověk, prezident Zelenskyj. Jeho odhodlání inspiruje mnoho lidí na světě a dodává sílu jeho krajanům, kteří se už téměř pět set dnů brání ruské agresi. Vede zemi, která brání svou budoucnost a své právo samostatně o ní rozhodovat,“ uvedla Čaputová.

Ukrajinský prezident přiletěl do Bratislavy českým vládním speciálem z Prahy, kde jednal s hlavou státu Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou (ODS) a předsedy obou parlamentních komor Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP09).

Slovensko označil za „spolehlivého souseda“, s místními představiteli chce jednat o „konkrétní obranné podpoře, evropsko-atlantické integraci Ukrajiny, summitu NATO a mírovém plánu, bilaterální spolupráci a energetické bezpečnosti“.

Od nadcházejícího summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu očekává Čaputová poskytnutí vize Kyjevu o jeho členství v organizaci po ukončení války na Ukrajině a také prohloubení praktické a politické spolupráce mezi NATO a Ukrajinou.

„Nikoli Rusko či jiná země má rozhodovat o členství suverénního státu v nějakém společenství. Má to být rozhodnutí tohoto suverénního státu a samozřejmě zemí, které toto společenství tvoří,“ prohlásila Čaputová.

Zelenskyj na tiskové konferenci řekl, že by uvítal, kdyby NATO, jehož vrcholná schůzka se uskuteční příští úterý a středu v litevské metropoli, poskytlo jeho zemi záruky do té doby, než se stane členem Aliance.

  Scholz vzkázal Putinovi, že Západ vůči němu kvůli Ukrajině pociťuje vztek

Humanitární i vojenská pomoc

Podle Čaputové má Ukrajina jako oběť nevyprovokované agrese plné právo očekávat pomoc ze zahraničí; prezidentka zároveň vyjádřila přesvědčení, že Kyjev bude úspěšný ve své obraně.

A oznámila, že Slovensko a Ukrajina budou spolupracovat při výrobě munice a také nového typu houfnice a že se slovenské firmy zapojí do odminování ukrajinského území. Slovensko v rámci komerčního kontraktu už dodalo Ukrajincům samohybné houfnice Zuzana 2 vlastní produkce.

Během ruské invaze už Bratislava předala Kyjevu například stíhačky MiG-29, systém protivzdušné obrany S-300, bojová vozidla pěchoty, odminovací zařízení či vrtulníky.

Čaputová se Zelenským debatovali také o poválečné obnově Ukrajiny. Zatímco Česko se zaměří převážně na Dněpropetrovskou oblast, v případě Slovenska by mělo jít o adresnou pomoc Černihivské oblasti.

Před zářijovými předčasnými parlamentními volbami na Slovensku se největší popularitě těší strana Smer-SD expremiéra Roberta Fica, která vystupuje proti dodávkám zbraní na Ukrajinu. Fico se také během pátku postavil podle slovenských médií proti vstupu Ukrajiny do NATO.

Zelenskyj: Jak se může někomu líbit ruská ruleta?

Zelenského tato informace na tiskové konferenci v Bratislavě rozladila. „Rusko je agresorem. Vojáci vtrhli na naše území, zabíjejí a mučí nevinné lidi. Jak je možné, že lidé vyznávají takové názory? Pokud chce někdo vidět Rusy na hranicích své země, tak asi takové názory vyznávat může. Copak nestačí to, co už Rusko způsobilo na našem území? Copak se někomu může tato ruská ruleta líbit?“ reagoval Zelenskyj.

Čaputová poté důrazně zopakovala, že Slovensko pomáhá a pomáhat bude. „Na Ukrajině vidíme jasnou a surovou vojenskou agresi vůči civilistům, vidíme tam zabíjení nevinných lidí, únosy dětí, znásilňování žen,“ upozornila Čaputová.

„Jakým právem se jedna země rozhodne, že si ukradne území jiné v rozporu s mezinárodním právem a že bude přitom zabíjet nevinné lidi. Všichni máme možnost volby. Přihlížet, nebo pomáhat. A jsem velmi ráda, že si Slovensko vybralo druhou možnost,“ dodala.

  Ukrajinští vojáci odrazili přes 60 ruských útoků, tvrdí Kyjev

Odpoledne se Zelenskyj sešel v Bratislavě krátce také s premiérem Ľudovítem Ódorem a šéfem parlamentu Borisem Kollárem. Ódor podle úřadu vlády potvrdil podporu integračních ambicí Ukrajiny a jejího spravedlivého boje o národní identitu, existenci a právo rozhodovat o své budoucnosti.

Ukrajina si zaslouží být v NATO, řekl Erdogan

Po návštěvě Slovenska Zelenskyj zamířil českým vládním speciálem do Turecka, kde jednal s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Ten po schůzce prohlásil, že Ukrajina si zaslouží stát se členem NATO.

Turecký prezident Erdogan po jednání s ukrajinským protějškem také řekl, že Ankara se snaží prodloužit dohodu o vývozu ukrajinského obilí o delší intervaly – minimálně o tři měsíce místo dosavadních dvou. Současná platnost vyprší 17. července a Turecko doufá v prodloužení platnosti.

Turecký lídr se zavázal pokračovat ve snaze ukončit ruskou válku na Ukrajině a avizoval, že Ankara podpoří obnovu napadené země.

Zdroj: CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com