Běloruská policie také v pondělí zadržela stovky lidí

Běloruská policie zadržela více než 581 lidí při pondělních protestech a stávkách na podporu opozičního ultimáta, aby odstoupil autoritářský prezident Alexandr Lukašenko, vládnoucí zemi již 26 let. Oznámilo to dnes ministerstvo vnitra. Při nedělní stotisícové demonstraci v Minsku zadržela 523 lidí.

Navzdory často brutálním policejním zákrokům přívrženci opozice již 80 dnů protestují proti zfalšování srpnových prezidentských voleb a žádají Lukašenkovo odstoupení, propuštění politických vězňů a uspořádání nových voleb. Sám Lukašenko dnes obvinil protestní hnutí z „radikalizace“ a „terorismu“.

„Dalším stádiem je radikalizace. Už se odehrává. Rozpoutali proti nám již ne informační, ale teroristickou válku. S tím musíme skoncovat,“ prohlásil Lukašenko podle agentury Interfax. Šestašedesátiletý vůdce, často označovaný za „posledního diktátora v Evropě“, obvinil demonstranty, že překročili přípustnou mez, když podle něj úmyslně poškozovali železniční zařízení, čímž mohli způsobit „katastrofu se smrtí moha lidí“. Podle něj to byly činy „organizovaných zločineckých skupin s příznaky terorismu“. „Začínáme čelit teroristickým hrozbám,“ prohlásil Lukašenko s tím, že úřady musí reagovat.

Současně tvrdil, že opozici se k ultimátům a stávkám nikoho nepodařilo přemluvit – ani dělníky, ani studenty, ani lékaře, ani učitele či státní úředníky. „Teď je chvíle, kdy si každý musí v životě vybrat cestu, po které se vydá. Ať si vyberou, kde a jak chtějí žít,“ dodal.

Lukašenkovi odpůrci vždy zdůrazňují pokojnou povahu protestů, připomněla agentura DPA. Agentura AP zase informovala o výzvě zvláštní zpravodajky OSN Anais Marinové běloruským úřadům, aby přestaly utlačovat vlastní lid. Během srpna a září totiž zadržely při protestech přinejmenším 20.000 lidí a stovky z nich byly ve vazbě zbity, zastrašovány i mučeny.

S ultimátem Lukašenkovi, aby do neděle odstoupil, anebo v zemi od pondělka vypukne generální stávka, přišla opoziční kandidátka v prezidentských volbách Svjatlana Cichanouská, která po volbách musela opustit Bělorusko.

  Rusové zasáhli obytný dům v Dnipru, jsou zranění, uvedl ukrajinský ministr

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com