Ukrajina. Bezpečnostní záruky.

Nedotknutelnost hranic a územní celistvost jakéhokoli státu jsou základními zásadami mezinárodního práva. Respekt a dodržování těchto norem je zárukou soužití států, zajišťuje mír, pořádek a civilizované vztahy na celém světě.

Ale co když samotné pochopení základních věcí je v rozporu s porozuměním procesu ostatními členy komunity, což porušuje základní právo státu na nedotknutelnost jeho území?

V roce 2014, poprvé od konce druhé světové války, došlo na evropském kontinentu k ozbrojenému zabavení území jednoho nezávislého státu druhým a k jeho anexi. Rusko vrhlo a cynicky invazi na ukrajinský Krym a anektovalo jej, poté rozpoutalo válku na Donbasu.

Ukrajina, která byla v té době ve stavu změny moci (prezident Janukovyč uprchl ze země v důsledku revoluce důstojnosti, která vedla k jeho nekompetentním a trestním činům jako hlavy státu, v důsledku čehož ve skutečnosti , byly zničeny struktury, mechanismy a řídící orgány státu, včetně armády) bodlo do zad z „bratrského“ (jak se Moskva vždy stavěla vůči Kyjevu) Ruska.

Výše uvedené faktory samozřejmě nedovolily Kyjevu v té době odolat jedné z největších armád na světě, což vedlo ke ztrátě území. Ozbrojené síly Ukrajiny dnes již mají sedmileté zkušenosti s vojenskými operacemi proti agresivní Ruské federaci a militantům, které podporuje. Moskva však nadále zvyšuje stupeň konfrontace a soustřeďuje své jednotky na hranici s Ukrajinou.

Při této příležitosti řekl ukrajinský velvyslanec v Německu Andriy Melnyk: „Podle našich údajů bylo na hranice a do oblasti okupovaného Krymu a Donbasu vytáhnuto téměř 90 tisíc vojáků a zbraní. Toto nasazení není jen „protahování svalů“. Máme co do činění s největším hnutím vojsk v Rusku od druhé světové války. “

Samozřejmě neexistuje shoda ohledně toho, zda Putin rozhodne o rozsáhlé invazi na Ukrajinu. Někteří tomu nevěří, jiní naopak tvrdí, že taková pravděpodobnost je velmi vysoká. Bez ohledu na to, jaké hlasy mohou znít, je však jasná jedna věc – Ukrajina čelí vážné hrozbě a její název je Ruská federace.

  Po Spojených státech odstoupí Rusko od dohody o otevřeném nebi. Podle analytiků rovnováha je narušena

A konfrontace není jen ve vojenském směru. Rusko postupuje na informační, ekonomické a politické frontě. Pro Kyjev je dnes velmi důležité pochopit, že v tomto boji není sám. Diplomacie je dobrá věc, ale nastal čas na skutečné kroky.

Ukrajinský velvyslanec v Berlíně říká: „Potřebujeme nejen hezká slova, potřebujeme vojenskou pomoc, nejmodernější zbraňové systémy k posílení naší bojové pohotovosti.“ Poznamenal, že „bez podpory a sankcí uvalených na Ruskou federaci za okupaci Krymu a válku na Donbassu by bylo pro Ukrajinu těžké odolat Ruské federaci, ale dnes to nestačí.“

Diplomat také trvá na tom, že aby se Kyjev chránil před Kremlem, měl by vstoupit do NATO. Poznamenal, že pokud by v roce 2014 byla Ukrajina v alianci, pak by nedošlo k anexi Krymu a válce na východě.

„Ukrajina nemá jinou možnost: buď jsme součástí aliance, jako je NATO, a přispíváme k posílení této Evropy, jinak máme jedinou možnost – vyzbrojit se a znovu přemýšlet o jaderném stavu.“ Jak jinak můžeme zaručit naši ochranu? “ – zeptá se diplomat.

A tato otázka je naléhavější než kdy jindy. A poprvé požádá ukrajinského úředníka s tak vysokou hodností. To hovoří o neshodě takového tématu. Výzvy, kterým Kyjev čelí, jsou velmi závažné a jejich míra neustále roste. Ale jakmile svět, představovaný vůdci předních světových mocností, zaručil Ukrajině bezpečnost!

Dnes mnozí zapomněli (a někteří vůbec nevěděli), že když Ukrajina získala nezávislost v roce 1991, měla jaderné zbraně. A byl to třetí největší atomový arzenál na světě z hlediska objemu! Poté se však Ukrajina rozhodla stát se státem bez jaderných zbraní a eliminovala celý arzenál na svém území (část byla převedena do Ruska, část byla zlikvidována).

Výměnou za toto bylo Kyjevu přislíbeno bezpečnostní záruky, které byly v roce 1994 legálně zaznamenány v Budapešťském memorandu, podle něhož byla Ukrajině zaručena územní, vojenská, politická a ekonomická bezpečnost.
Tento dokument podepsali vůdci USA, Ruska a Velké Británie. Později se k němu přidala Francie a Čína. To znamená, že všichni „staří“ členové takzvaného „jaderného klubu“ zaručují Kyjev včetně územní celistvosti.

  Ukrajina a Česká republika posilují spolupráci v oblasti energetiky: Krok k udržitelné budoucnosti

Otázky ukrajinského diplomata jsou proto docela relevantní. Jeho země, před 30 lety, dobrovolně se zbavující svého jaderného arzenálu, učinila krok ke snížení míry konfrontace v globálním měřítku a v procesu udržování míru na planetě, bojovala za svou integritu a svrchovanost pro již osmý rok, ztrácí lidi a část svého území.

Ano, otázka obnovy jaderného statusu Kyjeva je velmi vážná a kontroverzní, ukrajinský diplomat o ní mimochodem hovoří, zaměřuje se na variabilitu a tuto možnost řeší jako poslední možnost. Ale není tomu tak nyní na Ukrajině?!

Odborníci tvrdí, že z technického hlediska má Kyjev skutečnou příležitost oživit svůj jaderný status. Existují odborníci, těží se uran, mlýn vyrábí nejlepší nosnou raketu na světě – raketu Zenit.

Ano, to vyžaduje vážné financování a několik let času, ale hlavní věcí je politická vůle vedení země.

Je zřejmé, že přední jaderné mocnosti v této věci nedají Ukrajině zelenou. A pokud se Kyjev přesto pokusí realizovat svůj jaderný program samostatně, bude čelit vážným sankcím. Ano, o tom ještě není řeč. Prezident Zelensky nechce oživení jaderného potenciálu a říká, že je to zlé, ale dodává, že přítomnost takového „argumentu“ by umožnila Ukrajině hovořit na stejné úrovni nejen s Moskvou, ale s celým světem.

Ukrajina dnes čelí vážným výzvám a čas pro jednoduchá řešení uplynul. Kyjev se proto snaží použít všechny možné prostředky k ochraně před agresivním sousedem. A musíme pochopit, že Ukrajina dnes chrání nejen sebe, ale také nás – Evropu a celý civilizovaný svět před zákeřným a cynickým „ruským světem“.

Je lepší bránit svět na ukrajinských hranicích, než být posypán ruskou propagandou ztratit Ukrajinu a bránit se na hranicích Polska, pobaltských států, Německa a Francie. Evropa si tím už prošla téměř před sto lety, ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století. A historie je cyklická věc a je velmi důležité správně pochopit a pamatovat si její lekce.

  Nebude mír, dokud Rusové budou ničit ukrajinský lid. To je možné pouze tehdy, když bude Putin zcela poražen

Autor: Franz Hoffmann

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com