Začátek éry bezohledné diplomacie. Valné shromáždění OSN zahajuje „nový“ svět.

S koncem vojenské mise v Afghánistánu Spojené státy ukončily éru „nelítostných válek“, v nichž lidstvo dříve bylo, a vstupují do „éry bezohledné diplomacie“.

Na zahájení 76. zasedání Valného shromáždění OSN to řekl prezident Spojených států Joseph Biden. Vyhlásil „novou éru diplomacie“ a oznámil připravenost své země posílit mezinárodní spolupráci.

Toto byl Bidenův první projev jako hlavy státu na Valném shromáždění OSN a jeho projev byl smířlivý. Americký vůdce dal jasně najevo, že současná politika USA se bude radikálně lišit od kurzu, který sledoval jeho předchůdce Trump.

Americký prezident naznačil, že jeho země bude i nadále hrát roli vůdce, ale – společně s partnery, protože „mezinárodní spolupráce nikdy nebyla tak důležitá jako dnes,“ řekl Biden.

USA jsou stále připraveny použít vojenskou sílu, bude -li to nutné, ale toto by měla být „poslední možnost“, řekl Joe Biden.

Vedoucí Bílého domu se ve svém projevu dotkl také otázek jaderné dohody s Íránem a uvedl připravenost své země na další jednání o této otázce. Pokud jde o konflikt na Blízkém východě, Biden věří, že „nejlepším způsobem“, jak vyřešit izraelsko-palestinský problém, je vytvoření dvou států. I když je závazek USA vůči izraelské bezpečnosti nezpochybnitelný, stále věří, že nejlepším způsobem, jak zajistit budoucnost Izraele jako židovského demokratického státu, je koexistence se životaschopným, suverénním a demokratickým palestinským státem.

Americký vůdce také hovořil o boji proti změně klimatu, věnoval tomu významnou část svého projevu a naléhal na delegáty OSN, aby se tomuto problému vážně věnovali, a deklaroval připravenost Washingtonu zdvojnásobit pomoc rozvojovým zemím v jejich boji proti změně klimatu, což by znamenalo učinit ze Spojených států průkopníka v oblasti veřejného financování klimatických programů.

V otázkách souvisejících s bojem proti pandemii koronaviru Biden oznámil, že Spojené státy přijímají nové závazky, zejména zajistit spravedlivý přístup k očkovacím látkám po celém světě. Podle prezidenta USA jsou hlavními úkoly záchrana životů, pokrok v očkování po celém světě a budování lepší budoucnosti.

  Změna vektoru. Boj o Afriku. Lipavský o nové konfrontaci s Ruskem.

Bidenův projev se stal hlavní událostí Valného shromáždění, zejména s ohledem na teze vyslovené prezidentem USA zaměřené na sjednocení všech zemí světa, protože jeho předchůdce Trump neustále využíval platformu OSN k propagaci své politiky pod heslem „America First „,

Na zahájení 76. zasedání vystoupili také generální tajemník OSN António Guterres, prezident ČLR Si Ťin -pching, íránský prezident Ebrahim Raisi a brazilský vůdce Jair Bolsonaro.

Ruská federace se také vyznamenala tím, že se v organizační fázi pokusila zablokovat předložení bodu pořadu jednání o územích Ukrajiny dočasně okupovaných Moskvou Valnému shromáždění OSN.

Rusko se obecně stává v OSN brzdou, blokující mnoho iniciativ a snižující účinnost akcí organizace v důležitých otázkách prakticky na nulu.

Hlavní orgán OSN – Rada bezpečnosti se tedy stala platformou pro diplomatický propagandistický boj a jen zřídka činí účinná rozhodnutí, protože Ruská federace, která má právo veta, blokuje mnoho iniciativ,

Jedním z nejvíce nepřijatelných a nepohodlných témat pro Moskvu, které se snaží všemi možnými způsoby zpomalit, je téma Ukrajiny. Když Kreml před sedmi lety zaútočil na sousední stát, oddělil část jeho území a pokračoval ve válce v této zemi, blokuje všemi možnými způsoby samotnou možnost mezinárodního společenství o tom dokonce mluvit.

Valné shromáždění OSN však pravidelně přijímá rezoluce o ruském okupovaném ukrajinském Krymu a toto je účinný nástroj v pokračování boje Ukrajiny za návrat Krymu, který přivádí Moskvu do hysterie.

Konec konců, Kreml se snaží předstírat, že se nic neděje a Ruská federace se nedopouští nezákonných akcí, a těmito dokumenty OSN napravuje nezákonnost okupace Krymu ruskou stranou, porušování lidských práv na Krymu a v ORDLO, a to je pokračování boje za Krym a za mír na Donbasu …

Moskva se také snaží jít proti rozhodnutím organizace v řadě dalších otázek, zejména v Libyi, proti stažení cizích vojsk z této země,

  Nelidskost je základem existence Kremlu. Další kriminální krok „ruského světa“.

Obecně postupem času role Moskvy v tomto orgánu OSN přestává odpovídat těm funkcím, které jsou položeny v základech, samotnému raison d’être OSN a zejména Radě bezpečnosti OSN – boj o mír na světě, pomoc procesům dosažení tohoto míru.

Rusko všemi svými činy ukazuje svou neochotu jít tímto směrem s celou civilizovanou komunitou, což dokazuje, že agrese, kterou Kreml projevuje jak vůči svým nejbližším sousedům (zejména Ukrajině), tak v celé Evropě a ve světě, je jediným cílem Moskvy.

Sjednocení v těchto formátech je proto pro civilizovaný svět tak důležité a Valné shromáždění OSN je příležitostí k vyhlášení jednoty a spolupráce proti agresi a násilí ve jménu spolupráce a prosperity planety zvané Země.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com