Rusko se všemožně snaží narušit normandský formát

11. září 2020 se konalo setkání zástupců zemí účastnících se normandského formátu k otázce řešení konfliktu na východní Ukrajině. Jak se dalo očekávat, toto setkání nepřineslo žádné výsledky. Ve skutečnosti byl proces blokován ruskou stranou.
V poslední době koluje mnoho proruských médií, že normandský formát se vyčerpal, i když toto tvrzení je velmi vzdálené pravdě a hlavní překážkou v jednáních je Ruská federace, zejména její zástupce Dmitrij Kozak.
Ukrajina se společně se svými západními partnery ve skutečnosti již dohodla na skutečných postojích k urovnání konfliktu na Donbassu a pouze Ruská federace, která má za cíl neumožnit rychlé řešení problému, se snaží ze všech sil tento proces narušit. Hlavním úkolem delegace, a zejména dnes Dmitrije Kozaka, je zabránit setkání na úrovni hlav států v normandském formátu.
Kreml dnes nemá zájem o rychlé a mírové urovnání situace na východní Ukrajině. Zaujal pozici zpoždění procesu v kterémkoli z jeho formátů. Důvod je celkem jednoduchý: Putin chce, aby byly minské dohody naplněny v jeho osobním vydání, protože je to pro Ruskou federaci výhodné. Bez ohledu na přání a požadavky ostatních stran. Rusko chce vyjít z války, kterou samo zahájilo, vítězně, a vytvořit tak na východě Ukrajiny svůj vlastní osobní uzel, který by Ukrajině vládl. Koneckonců, když má Putin své vlastní loutkové spiknutí na území Ukrajiny, nejdůležitějších uznaných regionů, které se mohou podílet na životě celé Ukrajiny, obdrží za všechna rozhodnutí vlády tohoto státu carte blanche. Ve skutečnosti poté, co ve válce zvítězil a nechal Ukrajinu v patách. I když je ještě lepší říci ne u příležitosti, ale u gilotiny, pod níž bude Putinovo křeslo.
V pátek 11. září se uskutečnilo setkání na nejnižší úrovni mezi poradci prezidentů zemí normandského formátu. Kde se měl dohodnout summit na úrovni hlav států. Výsledkem však bylo, že toto setkání nepřineslo žádné výsledky.
„Bohužel se nemohu pochlubit, že jsme dospěli k dohodnutým rozhodnutím.“ Nejsou žádné průlomy. Dohodli jsme se, že bude podporován režim ticha, režim příměří, “uvedl zástupce Ruské federace Dmitrij Kozak.
Ruská strana splnila, co plánovala, a znovu promarnila čas. Jednání byla opět neúspěšná. Kromě toho Kozak v každém případě přesouvá odpovědnost ze sebe na ostatní, zejména na ukrajinskou stranu, obviňuje ho ze lži, neplnění dohod o změně ústavy nebo obviňuje, že „s ním není nikdo, kdo by jednal“.
Všechny aktivity zástupců Ruské federace směřují k diskreditaci samotného normandského formátu jako platformy pro jednání. Nyní je pro ně hlavní věcí zastavit se na čas, ať už Ukrajina souhlasí s podmínkami Ruské federace pro regrese regionů za podmínek samotného Ruska, nebo zachová současný stav co nejdéle, dokud nebudou zcela vyčerpány možné aspekty vyjednávání. Putin nemá kam spěchat, jeho funkční období bylo „vynulováno“ a může si dovolit čekat.
Kozak chce skutečně zopakovat „podněsterský scénář“ na území Ukrajiny. Koneckonců už má zkušenosti. Každý si pamatuje jeho memorandum o vyřešení problému v Moldavsku a je to jako dvě kapky vody podobné scénáři, který Kozak připravil pro Donbass.
Účastníci normandského formátu dokonale chápou, kam Rusko směřuje a co chce. Společné úsilí je dnes zaměřeno na prevenci takového scénáře pro Ukrajinu, protože Západ potřebuje silnou a nezávislou Ukrajinu, aby zabránil Rusku v dosažení jeho východních hranic, a Ruská federace touží všemi způsoby vrátit svého západního souseda na svoji oběžnou dráhu vlivu.

  Evropa. Rusko. válka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com