Koruna se k euru propadla na nejslabší úroveň za dva měsíce

Česká měna se dnes propadla vůči euru na nejslabší úroveň za dva měsíce. K 17:00 oslabila oproti předchozímu závěru k euru o deset haléřů na 26,67 Kč/EUR, což je nejhorší výsledek od poloviny července. K dolaru si dnes koruna také pohoršila, a to o dva haléře na 22,47 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Pražská burza dnes mírně rostla, index PX posílil o 0,1 procenta na 898,7 bodu. Dolů ho tlačily hlavně akcie Monety, dařilo se naopak pojišťovně VIG.

„Na koruně se zřejmě projevují obavy z dalšího postupu nákazy v ČR, kdy stále více hrozí plošná karanténní opatření, a s tím spojený dopad na ekonomiku, popřípadě i měnovou politiku,“ sdělil analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Nárůst potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku v minulém týdnu značně zrychlil. V sobotu přibylo rekordních 1539 nakažených. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nevyloučil cílená omezení například pro shromažďování lidí.

Pražská burza v úvodu týdne mírně rostla, index PX dnes posílil o 0,1 procenta na 898,7 bodu. Dolů ho tlačily hlavně akcie Monety Money Bank a telekomunikační O2, dařilo se naopak pojišťovně VIG a likérce Stock. Aktivita na trhu byla nízká. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Finanční sektor se obchodoval smíšeně. Cenné papíry pojišťovny VIG zdražily o 1,81 procenta na 564 korun. V zisku uzavřela dnešní obchodování i Erste Bank, která přidala 0,37 procenta na 547,40 koruny. Moneta odepsala 1,3 procenta na 53,30 Kč a Komerční banka si pohoršila o 0,57 procenta na 521 korun.

Likérka Stock dnes zhodnotila o 1,25 procenta na 64,70 Kč. Dařilo se také elektrárenské společnosti ČEZ nebo tabákové firmě Philip Morris ČR. Naopak O2 zakončila obchodování se ztrátou 0,92 procenta na 216 korunách. Se ztrátou uzavřela také mediální CME.

  Brusel schválil Česku dotace 22 miliard Kč z mimořádného fondu obnovy

Ostatní evropské akcie začaly dobře, ale své zisky postupně umazávaly. „Nyní se hlavní indexy nacházejí už jen kolem nulové změny a třeba DAX je v červeném. Wall Street však vystartovala rychle vzhůru a Nasdaq navýšil své zisky na 2,3 procenta,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Kurz české měny:

Předchozí závěrDnes kolem 17:00
Kč/EUR26,5726,67
Kč/USD22,4522,47

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com