Hosté v městských hotelech ve velkém ruší rezervace

novinky.cz

Hoteliérům v Praze i dalších městech stornují hosté rezervace pobytů. Souvisí to hlavně se zákazem konání vánočních trhů a adventních kulturních akcí v rámci opatření proti šíření koronaviru. Lidé si navíc nejsou jistí, jak to bude se Silvestrem.

„Ze třiceti rezervací na víkend jich máme nyní devatenáct a obávám se, že další se budou rušit,“ řekla Právu v průběhu týdne majitelka jednoho z hotelů nedaleko pražského Staroměstského náměstí.

To, že v centru Prahy sice někde fungují alespoň zimní farmářské trhy, podle ní především zahraniční turisté netuší.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka se ve větších městech odvolává dokonce většina rezervací. Ruší je cizinci i domácí.

„Dnes se neděje skoro nic jiného, než že se stornují rezervace. Ten pohled na zavřené trhy je smutný, není to jen Praha, jak jsem viděl třeba v Brně, tam je to stejné. Řada měst při propagaci lákala turisty právě na adventní trhy, takže dopad je značný,“ komentoval.

Upozornil, že jako zásadní věc nyní řeší, jak to bude se Silvestrem. „Pokud tato nebo budoucí vláda prodlouží nouzový stav a bude platit zavírací doba restaurací ve 22 hodin, tak lidé nebudou slavit v hotelu ani v hospodě, ale někde jinde,“ konstatoval Stárek.

Stornují i firemní akce

Provozovatelé se přitom podle něj potřebují dopředu připravit. „Nemohou čekat, že jim řeknou čtyři dny předem, jak mohou mít otevřeno,“ poznamenal. Nouzový stav nyní platí do 25. prosince.

Rezervace zamrzly nebo se ruší i na horách a v podhůří, i když zde ještě mohou doufat v příjezd lyžařů, jak se postupně spouštějí vleky.

„Včera nám stornovala velká zahraniční skupina, která obsadila zhruba 40 procent resortu, tedy aktuální obsazenost je 60 procent,“ popsal Právu Martin Prokeš, manažer hotelu Resort Relax v Černé v Pošumaví.

  S fixacemi cen energií bych byl opatrný, zdražení nás čeká v desítkách procent, říká expert Šnobr

„Celkově na celý prosinec nám hosté rezervace stornují ve velkém, veškeré vánoční večírky a teambuildingy jsou též zrušeny,“ dodal.

Hoteliéři v západočeských lázeňských městech počítali s německou klientelou, která tradičně na vánoční svátky přijíždí. Přijet nyní mohou jen očkovaní a s prodělanou nemocí, tím se okruh potenciálních návštěvníků zúžil.

„Máme spousty storen na prosinec a vánoční svátky,“ hořekoval karlovarský krajský předseda Asociace hotelů a restaurací Jan Kronika. Provozovatelé proto vedle kompenzací volají po prodloužení platnosti lázeňských voucherů po Novém roce.

„Když si vezmu zvlášť vánoční svátky a Silvestra, tak bohužel nejsou ani poptávky, a to ani ze zahraničí. V loňském roce byl v tu dobu lockdown a poptávky přitom byly, tedy dotazy, jestli bude otevřeno, jestli mohou poslat skupinu, když se to zlepší. Ale letos takové otázky vůbec nepadají, nikdo nevolá, že by měl lidi. Je to pro byznys zničující,“ uzavřel Kronika.

Zdroj: https://www.novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com