Koruna opět oslabila k euru a posílila vůči dolaru, burza poklesla

burzovnisvet.cz

Česká měna dnes stejně jako v pátek oslabila k euru a posílila vůči dolaru. K euru ztratila dva haléře na 24,64 Kč/EUR, k dolaru po týdnu znovu zakončila obchodování pod 24 Kč/USD. Zpevnila o 15 haléřů na 23,98 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Pražská burza na začátku týdne výrazně klesla, index PX dnes oslabil o 2,16 procenta na 1206,89 bodu.

Koruna nijak nevyužívá příznivé nálady na hlavních trzích a nejsou na ní vidět ani spekulace na další růst úrokových sazeb České národní banky, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Čtvrteční zasedání bankovní rady ČNB, které poprvé z pozice guvernéra povede Aleš Michl, rozhodne o nejbližším osudu koruny, uvedli analytici společnosti Next Finance. Očekávají přitom bouřlivou diskusi zastánců a odpůrců zvyšování úrokových sazeb. „Prozatím ale koruně budou vládnout intervence proti většímu oslabení,“ dodali.

Pražská burza na začátku týdne poklesla, index PX dnes oslabil o 2,16 procenta na 1206,89 bodu. Dolů ho táhly hlavně akcie energetické společnosti ČEZ, Erste Bank a Komerční banky (KB). Naopak se dařilo pojišťovně VIG, Monetě Money Bank a technologické společnosti Avast. Vyplývá to z údajů burzovního webu a vyjádření analytiků.

Podle analytika Wood & Company Vojtěcha Boháče index PX uzavřel na nejnižších hodnotách za více než rok. Větší propad zaznamenal naposledy před měsícem.

„Stalo se tak poté, co vládní koalice o víkendu potvrdila jednání o dani z mimořádných zisků s daňovou sazbou 40 až 60 procent. Postižený má být především energetický sektor, případně i bankovní,“ uvedl makléř Fio banky Josef Dudek. Doplnil, že akcie ČEZ reagovaly poklesem o 7,04 procenta na 1016 korun. Podle Boháče cenným papírům škodí hlavně nejistota.

Akcie Erste Bank, která dnes zveřejnila výsledky hospodaření za první pololetí, oslabily o 2,94 procenta na 594 korun. Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu, přitom v pololetí zvýšila čistý zisk o 23,9 procenta na 1,14 miliardy eur (28,1 miliardy Kč). Samotné České spořitelně v prvním pololetí letošního roku stoupl čistý zisk meziročně o 67 procent na 11 miliard korun.

  EU vyšetřuje službu Instagram. Údajně porušuje zákon na ochranu osobních údajů

Na pražské burze dnes ztrácely také cenné papíry Komerční banky, a to o 1,64 procenta na 598 korun.

„Avast korigoval část z páteční silné ztráty, když si polepšil o 2,55 procenta s kurzem těsně pod 143 Kč,“ uvedl Dudek. Rostla také Moneta Money Bank, její akcie přidaly 0,37 procenta na 80,50 koruny. Dařilo se i pojišťovně VIG, která posílila o 0,73 procenta na 554 korun.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,62 24,64
Kč/USD 24,13 23,98

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com