Svaz průmyslu: Velké firmy mají zájem o očkování zaměstnanců

domaci.ihned.cz

Většina velkých firem má zájem o očkování zaměstnanců proti covidu-19 podnikovými lékaři. Vyplývá to z rychlého šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR, který dnes novinářům představil jeho viceprezident Jan Rafaj . Podle odhadů svazu průmyslu by závodní lékaři a poskytovatelé zdravotní péče ve velkých firmách mohli naoočkovat až 1,2 milionu zaměstnanců.

„Podniky chtějí pomoci státu s očkováním a přispět tak k ukončení epidemie covid-19. Obvolali jsme přes 30 velkých firem, jako jsou Plzeňský prazdroj, Třinecké železárny, Unipetrol, T-Mobile, Škoda Auto, Phillip Morris, Continental Barum nebo Amazon. Drtivá většina z nich má zájem o to, aby jejich podnikoví lékaři nebo poskytovatelé zdravotní péče mohli očkovat zaměstnance,“ uvedl Rafaj.

Své zaměstnance chtějí některé firmy k očkování i motivovat. Pracovníkům hodlají například proplácet dobu, kterou budou muset strávit očkováním proti nemoci covid-19. Podniky si od očkování slibují nejen výrazné snížení nemocnosti, ale i rychlejší návrat k normálnímu životu, upozornil Rafaj. Svaz průmyslu už minulý týden pomohl prosadit, že v druhé vlně očkování od května smí pomoct s vakcinací i firmy a jejich lékaři. Teď navrhuje, aby už při registraci k očkování mohli lidé zaškrtnout, že se chtějí nechat očkovat právě u svého zaměstnavatele.

„Když budeme očkovat ve firmách, jsme schopni zajistit rychlejší proočkovanost populace. Odlehčíme tím i přetíženému zdravotnickému systému,“ uvedl. Pro řadu lidí navíc bude podle něj jednodušší nechat se očkovat podnikovým lékařem přímo v místě zaměstnání než kvůli tomu třeba cestovat do desítky kilometrů vzdáleného očkovacího centra.

K tomu, aby podniky své zaměstnance mohly očkovat, ale potřebují přehledný a fungující registrační systém, který vakcinaci ve firmách usnadní. „Webový formulář, přes který se lidé budou k očkování registrovat, musí být přehledný a stoprocentně spolehlivý. Nemůže se opakovat situace z minulého týdne, kdy při registraci k očkování seniorů nad 80 let systém kolaboval,“ podotkl Rafaj.

  Čeká plyn stejný osud jako elektřinu? Ceny porostou, ale ne o tolik

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com