Čeká plyn stejný osud jako elektřinu? Ceny porostou, ale ne o tolik

seznamzpravy.cz/c

Ceny plynu na burzách jdou nahoru. Kvůli nejisté situaci v době covidu však může být i hůř, což pocítí i domácnosti. Pokud na plynu pouze vaří, zaplatí jen drobné navíc. V případě topení cena vzroste o jednotky procent.

Účty za energii se v českých domácnostech vyšplhají do výše, které nedosáhly za poslední dekádu. Stoupají totiž velkoobchodní ceny plynu a elektřiny, což dříve či později uvidí i spotřebitelé. Do konečných cen plynu se však obchodování na burze promítne méně než u elektřiny.

„Za růstem cen plynu je hlavně dlouhá zima. Vyprázdnila plynové zásobníky, které je třeba doplnit, a tak je po plynu poptávka,“ vysvětluje okolnosti Roman Gazdík, mluvčí skupiny ČEZ, největšího českého dodavatele elektřiny a plynu. V okamžitých zásobách je tak méně plynu než v minulých letech.

S tím souvisí i vyšší spotřeba v prvních měsících roku. „V prvním čtvrtletí jsme museli dokupovat pro naše zákazníky plyn za vyšší ceny než v minulosti. Prodejní ceny jsme nijak neměnili, protože jsme tuto zátěž na naše zákazníky v současné složité době nechtěli přenášet,“ potvrdil Miroslav Vránek, mluvčí Pražské plynárenské. Dodává však, že nízké ceny nejsou za současné situace z dlouhodobého hlediska udržitelné.

Růst ceny na burzách také pohání zotavující se ekonomiky z pandemické krize, kdy v Evropě a Asii roste spotřeba plynu. „V tuto chvíli trhem stále zmítá covidová nejistota. Nikdo pořádně neví, co bude, jak se vyvinou tržní podmínky a jak se bude vyvíjet průmysl. Tato nejistota se zásadně promítá do růstu cen,“ říká ředitel společnosti Yello Česká republika Michal Kulig. Trh stále vyčkává návrat k předpandemickému stavu, s nímž souvisí i nárůst poptávky.

Za růst cen může také nižší těžba v Severním moři a omezení dovozu plynu z Ruska, protože tamní ropný koncern Gazprom odmítá posílat energii přes Ukrajinu. Podle deníku Financial Times tím také tlačí na dokončení plynovodu Nord Stream 2, který Ukrajinu obchází. Ceny suroviny na burze v Lipsku tak vyskočily nejvíc od roku 2005. Od konce června do poloviny července narostly o 45 procent.

  Benzin v ČR za týden mírně zlevnil, nafta dál zdražuje a stojí přes 47 Kč/l

Dalším faktorem je cena emisních povolenek, která roste kvůli tlaku Evropské unie na snižování emisí. Loni se povolenky EU obchodovaly za 25 eur za kus, letos v květnu už překonaly hranici 50 eur, tento měsíc však dosáhly dosavadního maxima 57 eur.

„Výroba elektřiny z uhlí je tak ztrátová a přechází se na výrobu elektřiny z plynu, protože díky nižšímu emisnímu faktoru zemního plynu je při jeho použití potřeba méně povolenek,“ popisuje Kulig. Tím se poptávka po plynu ještě zvyšuje jak v Evropě, tak v Asii.

„Do Asie v současnosti míří většina tankerů s LNG,“ dodává Kulig.

Podle něj jsou aktuální ceny plynu nejvýše od roku 2012. „Velkoobchodní cena je dokonce oproti létu roku 2020 více než dvojnásobná. V srpnu 2020 byla velkoobchodní cena komodity plyn zhruba 15,1 eura za MWh a dnes téměř 30,5 eura za MWh,“ popisuje Kulig.

Na účtech domácností, které využívají plyn pouze na vaření, se zdražení promítne jen málo. Pokud však lidé plynem i topí, pocítí růst cen výrazněji. „Tam je cena zásadní a samozřejmě při smlouvách na dobu neurčitou nebo při opětovném uzavření fixované smlouvy předpokládáme navýšení okolo pěti procent,“ počítá Kulig.

Většina dodavatelů nakupuje plyn na několik let dopředu, takže se spotřebitelů v blízké době příliš nedotkne. „Aktuálně nepřipravujeme zvýšení cen plynu pro naše zákazníky, nicméně situaci pozorně sledujeme a máme připraveny dle vývoje různé scénáře reakce na situaci,“ uvedl Vránek.

Například společnost Innogy nakupuje plyn s dvouletým předstihem. „Proto můžeme držet nižší ceny dlouhodoběji,“ uvedla mluvčí Innogy Linda Filuzsová s tím, že dodavatel plynu předpokládá, že vývoj cen zhodnotí znovu na podzim.

Podobně mluví i ČEZ. „Nakupujeme plyn průběžně až na tři roky dopředu, takže náhlé pohyby na burzách dokážeme touto strategií dobře vyrovnat. V nejbližší době změny u hlavních produktů neplánujeme a ceny se budeme snažit udržet co nejdéle,“ říká Gazdík.

Surovinu nakupuje dopředu i společnost E.ON. „Zvyšování cen pro naše zákazníky v dohledné době neplánujeme,“ sdělila vedoucí korporátní komunikace E.ON Martina Slavíková.

Dodavatelé doporučují zákazníkům, aby spoléhali na smlouvy s dlouhodobou fixací ceny zemního plynu, což je ochrání proti výkyvům cen na burzách. Do konce platnosti smlouvy tak domácnostem nehrozí nárůst nasmlouvané ceny.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com