Nancy Pelosiová přiletěla na Tchaj-wan navzdory čínským hrozbám

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová dnes přiletěla na Tchaj-wan navzdory čínským hrozbám, že takový krok bude mít vážné následky.

Peking uvedl, že pokud Pelosiová navštíví Tchaj-wan, který Čína pokládá za svou odpadlickou provincii, nebude čínská armáda nečinně přihlížet. „Američtí politici, kteří si v otázce Tchaj-wanu zahrávají s ohněm, neskončí dobře,“ řekl čínský ministr zahraničí Wang I.

Bílý dům mezitím varoval Čínu před přehnanou reakcí na cestu Pelosiové na Tchaj-wan a vyslal čtyři válečné lodě na „rutinní“ nasazení východně od ostrova, informoval server NDTV.

Podle místních médií Čína před příletem Pelosiové na Tchaj-wan uzavřela vzdušný prostor nad Tchajwanskou úžinou pro všechna civilní letadla; nad linií rozdělující Tchajwanskou úžinu krátce před příletem Pelosiové proletěly čínské vojenské letouny, dodal NDTV.

Na letišti v tchajwanské metropoli Tchaj-peji se shromáždily davy lidí skandujících: „Vítejte, Pelosiová!“ Uvítali tak přílet stroje, který byl od svého startu z Kuala Lumpuru nejsledovanějším letounem na světě, jak se uživatelé internetu snažili zjistit, jestli Pelosiová po skončení oficiální návštěvy Malajsie skutečně zamíří na Tchaj-wan.

Autor: ČTK

  V neoznačeném hrobě u Kyjeva našli tělo českého občana. Působil jako dobrovolník

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com