Někteří ruští vojáci si stěžují, že kvůli odmítnutí bojovat byli vězněni

idnes.cz

Ruští vojáci, kteří odmítli bojovat na Ukrajině a byli kvůli tomu vězněni, se obrátili na ruský vyšetřovací výbor, aby záležitost prověřil a stíhal jejich velitele. Podle serveru Meduza a ruskojazyčného webu stanice BBC o tom informoval Pavel Čikov, právník a zakladatel organizace na ochranu lidských práv Agora. Stížnost podle něj podalo několik vojáků, jejichž počet neupřesnil.

Na několika místech východoukrajinské Luhanské oblasti, kterou ovládají ruské a proruské invazní síly, byli kvůli odmítnutí bojovat drženi v horších podmínkách, než jaké panují ve vězení, napsala BBC s odvoláním na Čikova.

„V místnosti se zamřížovanými okny a železnými dveřmi, které se zamykaly zvenčí, nebylo základní příslušenství. Pro tělesné potřeby se používalo železné vědro a plastové lahve. Chybělo jídlo, doklady a věci (jim) byly odebrány,“ píše se v prohlášení stěžujících si ruských vojáků. V podobných podmínkách bylo podle nich nezákonně drženo nejméně 140 lidí, zároveň proti nim nikdo nevznesl žádná obvinění.

Média Vjorstka, Nastojaščeje vremja a Mediazona už dříve informovala o tom, že v „neoficiálních“ věznicích v samozvané Luhanské lidové republice je zadržováno přes 200 ruských vojáků, kteří nechtějí bojovat, připomněl web Meduza s odkazem na proruský separatistický útvar nacházející se v Luhanské oblasti.

Ruský vyšetřovací výbor je kriminální ústředna, která se zabývá závažnými zločiny.

ČTK

  The Guardian: Ostrovní státy řeší, co se stane, až jejich území pohltí moře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com