EU chce dále tlačit na Peking kvůli Hongkongu a právům menšin

Evropská unie je nadále znepokojena přístupem Číny k právům menšin a uplatňováním kontroverzního bezpečnostního zákona, který omezuje autonomii Hongkongu. Po jednání unijních špiček s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem to prohlásil předseda Evropské rady Charles Michel. Německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž země v současnosti EU předsedá, dodala, že dialog o lidských právech s Pekingem bude pokračovat.

Vůdci unijních institucí dali podle Michela hlavě stále vlivnější globální mocnosti najevo, že nehodlají pomíjet otázky Hongkongu či práv menšinových Ujgurů či Tibeťanů. Čína musí respektovat autonomii Hongkongu a zajistit dodržování práv jeho obyvatel, konstatoval Michel.

Státy EU v létě kritizovaly letos přijatý zákon, který podle nich omezuje autonomii Hongkongu, k jejímuž zachování se Čína zavázala ve smlouvě s Británií, jež Pekingu správu nad Hongkongem v roce 1997 přenechala. Na přijetí sankcí navrhovaných částí států bloku se však unie neshoduje.

Většina zemí s ohledem na význam Číny jako druhého největšího obchodního partnera EU a významnou zemi pro evropské investice upřednostňuje mírnější přístup než například Spojené státy, které sankce použít neváhají.

Také Merkelová uvedla, že tématem dnešního jednání byla otázka lidských práv. „Myslím, že debata byla otevřená a upřímná,“ řekla Merkelová. EU podle kancléřky záleží na dodržování výsad, kterým se Hongkong těší.

Podle Michela vyzvali představitelé EU Čínu, aby vpustila mezinárodní pozorovatele do Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kde Peking podle řady médií svévolně zadržuje více než milion členů této muslimské menšiny.

  Hamás: Kvůli izraelským úderům v Gaze se pohřešuje přes 60 rukojmí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com