Americký činitel: Putin neuzavře mír, dokud nebude znát výsledky voleb v USA

Ruský prezident Vladimir Putin neuzavře mír na Ukrajině, dokud nebude znát výsledky amerických prezidentských voleb, které se uskuteční v listopadu příštího roku, je přesvědčen vysoce postavený činitel americké diplomacie, kterého citovala agentura Reuters. Válku proti Ukrajině Rusko rozpoutalo v únoru loňského roku. Panuje obava, že pokud americké volby vyhraje Donald Trump, mohla by výrazně oslabit podpora Washingtonu pro Kyjev.

„Očekávám, že Putin neuzavře mír nebo smysluplný mír, dokud neuvidí výsledek našich voleb,“ řekl americký představitel, který se účastní jednání ministrů zahraničí Severoatlantické aliance v Bruselu. Na dotaz, jestli je to jeho osobní názor, nebo názor americké administrativy, odvětil, že jde o „široce sdílený předpoklad“.

Exprezident Trump je považován za jasného favorita republikánských primárek, a v souboji o prezidentské křeslo by se tak znovu mohl postavit Joeovi Bidenovi, který ho porazil v roce 2020. V aktuálních průzkumech je Trump mírným favoritem, když by ho podpořilo 51 procent voličů, zatímco Bidena 49 procent.

Demokratický prezident Biden od začátku války Ukrajinu vojensky i jinak rozsáhle podporuje. Trump opakovaně postup administrativy kritizoval a nechal se slyšet, že kdyby on byl prezidentem, dokázal by válku ukončit za 24 hodin.

ČTK

  BBC: Proč přešlapuje ruská ofenzíva na Ukrajině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com