Dobrovolníci vezou na Ukrajinu sedm sanitek se zdravotnickým materiálem

Vakuové matrace, záchranářské kufry nebo škrtidla k zastavení krvácení převáží kontingent 26 českých dobrovolníků, který dnes vyrazil z blíže neurčeného místa poblíž Prahy na Ukrajinu. Dohromady čítá 12 vozidel včetně sedmi starších sanitek, které ještě dobře poslouží ukrajinským zdravotníkům. Pomoc v hodnotě čtyři až pět milionů korun zorganizovaly iniciativy Team 4 Ukraine a Zapojme Ukrajinu. Určena je ukrajinským civilistům, vojákům i záchranářům mimo jiné v Chersonské, Charkovské či Doněcké oblasti.

„Vezeme věci jak do dětského domova ve Vinici, kde jsou převážně váleční sirotci, tak ke konkrétním jednotkám na frontě i pro záchranáře třeba v Dnipru,“ řekl ČTK místopředseda organizace Team 4 Ukraine Jan Heřmánek.

Materiál podle něj pochází přímo od dárců nebo je zakoupený z peněz vybraných na konkrétní projekty. Sanitky na Ukrajině již zůstanou, zpátky jejich posádky pojedou v doprovodných autech. Dobrovolníci záměrně pořídili starší sanitní vozy, které podle nich zdravotníkům ještě dobře poslouží. „Nemá smysl kupovat jednu novou sanitku za 1,5 milionu korun, když můžeme mít čtyři nebo pět ojetých,“ podotkl Heřmánek.

Tři sanitky a vybavení za 1,1 milionu korun pořídila iniciativa Zapojme Ukrajinu, pomoc zahrnuje například speciální vakuové matrace pro fixování dětí na velkých nosítkách nebo záchranářské kufry. „Úzce spolupracujeme se státem. Máme partnery na ministerstvu průmyslu a obchodu, kteří nám dávají přímou poptávku toho, co na Ukrajině chtějí,“ řekl ČTK zástupce iniciativy Martin Ondráček.

Mezi zdravotnickým materiálem mířícím na Ukrajinu jsou například vyřazené, nicméně plně funkční defibrilátory a nechybějí ani škrtidla k zastavení krvácení. „Zraněný si díky nim zastaví krvácení dejme tomu ze střepinového poranění. Zabrání tak krevní ztrátě, která by ho třeba během minuty zabila,“ řekl ČTK lékař Ondřej Černý, který dnes pomáhal zdravotnický materiál do vozů nakládat. Ukrajinští vojáci jsou podle něj v nasazování škrtidel cvičení a jsou schopni si je nasadit během několika vteřin.

  Penze se kvůli inflaci od září zas mimořádně zvýší, nařízení schválila vláda

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com