Pardubicemi pochodovali Romové kvůli sobotní potyčce. Člen místní komunity při ní byl poraněn

Od pardubického nádraží do centra města pochodovali Romové. Do města přijeli v reakci na sobotní potyčku, při níž utrpěl zranění místní Rom. V sobotu se popraly dvě skupiny, jejich konflikt ukončil až příjezd policie. Ta nekomentovala národnost účastníků potyčky, nevyjádřila se ke spekulacím, že se s Romy poprali Ukrajinci, a varovala před eskalací konfliktu. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) uvedl, že protestní shromáždění bylo svolané v rozporu se zákonem. „Účast a výzvy k účasti na něm jsou nelegální,“ napsal.

Někteří lidé, kteří před polednem přijeli do Pardubic, řekli České televizi, že dorazili v reakci na incident ze sobotního večera v Anenské ulici poblíž domů, které obývají místní Romové.

„Chceme upozornit vládu na to, že i my jsme občané ČR a nechodíme ozbrojeni po městě a neútočíme. Chceme žít poklidně. Jsme tu proto, že situace mezi Romy je napjatá. Tento případ ze soboty není ojedinělý, je teprve druhý medializovaný. Přibývá konfliktů mezi Ukrajinci a Romy, myslím, že je to zbytečné,“ uvedl později jeden z účastníků shromáždění Ferdinand Baník.

Po druhé hodině odpoledne se lidé shromáždění před pardubickým nádražím vydali na protestní pochod městem. Shromáždění se obešlo bez konfliktů a větších problémů, řekla v 18:00 policejní mluvčí Markéta Janovská. Policie vyzvala další svědky sobotního incidentu, aby ji kontaktovali.

Policejní mluvčí vystoupila také na shromáždění před nádražím. Podle ní policie dosud nikoho neobvinila, případem se zabývá pro podezření ze spáchání výtržnictví. „Po zjištění všech okolností události a vyslechnutí svědků není vyloučeno, že se právní kvalifikace změní nebo rozšíří. Chci vás požádat, aby nedocházelo k eskalaci násilí nebo nějakému jinému protiprávnímu jednání,“ řekla přítomným.

Muž zraněný při potyčce

V sobotu kolem deváté večer se podle policie v Pardubicích střetlo zřejmě osmnáct lidí. Policejní mluvčí Markéta Janovská uvedla, že přivolaní policisté od sebe obě skupiny oddělili a situaci uklidnili. „Jeden z účastníků při potyčce utrpěl poranění v obličeji, se kterým byl převezen do nemocnice na ošetření,“ doplnila. Podle webu Romea.cz byl hospitalizován Rom, který utrpěl poranění nožem.

  Fiala: Prezidentovy výhrady vůči jednomu z kandidátů na ministra trvají. Rozptýlit by je měly rozhovory

Podle zraněného Roma bitku vyprovokovali Ukrajinci, kteří Romům údajně vyhrožovali již předchozí den. „Bránili jsme se, jeden z Ukrajinců vytáhl nůž a bodl mě,“ řekl agentuře ČTK Petr S.

Další tři lidi policie zadržela a odvezla na služebnu. „Policisté v současné době provádějí výslechy osob a další potřebné úkony, aby zjistili, co bylo motivem konfliktu a také co přesně se na místě stalo,“ uvedla mluvčí.

Policie se odmítla k národnosti účastníků potyčky vyjádřit. „Chtěli bychom v pondělí jednat s účastníky potyčky a dotčenými úřady,“ řekla Janovská bez dalších podrobností.

Server Romea.cz uvedl, že šlo o konflikt mezi skupinou Romů a trojicí mužů, údajně z Ukrajiny, lehce zraněn byl podle webu jeden z Romů.

Podle Rakušana se pardubickými událostmi zabývá zmocněnkyně

Kromě policie se podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) zabývá pardubickou potyčkou vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková. Zdůraznil však, že konflikt není nijak výjimečný. „Ačkoliv přitáhl pozornost kvůli údajnému zapojení Ukrajinců, nijak nevybočuje z toho, co policie denně řeší. V ČR se v průměru stane více než 500 trestných činů denně,“ uvedl ministr.

Později během dne  napsal na Twitteru, že rozdmýchávání sporů mezi Romy a Ukrajinci neprospěje nikomu kromě těch, kdo ani Romy, ani Ukrajince nemají v lásce.

Kdyby se potvrdilo, že v Pardubicích šlo o konflikt mezi Romem a Ukrajincem, půjde v krátké době po sobě o podobný incident. Nedávno vzniklo napětí v Brně po incidentu, při němž poblíž brněnské přehrady při festivalu ohňostrojů zemřel mladý Rom. Podle nepotvrzených informací byl útočníkem Ukrajinec, policisté pouze uvádějí, že šlo o cizince. Podezřelý muž je ve vazbě.

Blažek: Shromáždění bylo svolané v rozporu se zákonem

Protestní shromáždění v Pardubicích, na kterém se v neděli sešly stovky Romů, bylo podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) svolané v rozporu se zákonem.

  Mezi oběťmi tornáda je žena z Lužic. Těžce zraněné převáželi za hranice

Podobné akce mohou časem dospět k podobným konfliktům, jako je nyní ve Francii, napsal na Twitteru. Ústava a zákony musejí platit pro všechny –⁠ „většiny“ i „menšiny“, uvedl Blažek.

Podle vyjádření právničky Kláry Kalibové na serveru Romea.cz však zákon předpokládá i konání spontánních shromáždění. Ředitel organizace RomanoNet, zastřešující neziskové organizace pracující s romskou menšinou, Michal Miko, uvedl, že ministr prohlášením „deklaruje svou bílou privilegovanost a nadřazenost“.

„Rasové termíny používá pan Miko, já nikoliv. A na tom, že zákony musejí dodržovat všichni, a ne jen mlčící většina, jako je tomu nyní například ve Francii, trvám,“ reagoval Blažek. Podle ministra také protest v Pardubicích nebyl zákonem dovoleným spontánním shromážděním. „Účastníci byli zjevně zcela ‚nespontánně‘ a organizovaně svoláváni z celé republiky,“ napsal agentuře ČTK.

Zdroj: CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com